Utazásaink

Az iskolakezdéssel hajlamosak vagyunk temetni a nyarat. Egyszerűen hiába van még legalább egy hónapig csodaidő, a munka, a feladatok és a megszokás elvisz minket. Éppen ezért érdemes ebben az időszakban miniszünidőket, hosszú hétvégéket betervezni, amelyek során számos régiót felfedezhetünk, eljuthatunk olyan helyeire Magyarországnak, ami még valahogy kimaradt, vagy visszatapsolhatunk nagy kedvenceket.

Tokaj és környéken a lehető legideálisabb választás, ha ősszel útra kelnénk, errefelé minden adott ahhoz, hogy egy természeti kincsekben, kulturális programokban, gasztronómiai élményekben és borban gazdag hétvégét tölthessünk együtt. A Tokaji kirándulások egyik ideális origója lehet Sárospatak, amely kedves hangulatával, izgalmas történetével és remek borászataival minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy nekünk jó legyen.

A számos szállás közül választhatunk, ha javasolhatom, akkor a város szélén húzódó kemping felszerelt házait érdemes felkeresni: csodás csönd fogadja itt az embert és egy pont olyan sétatávra helyezkedik el a belvárostól, ami alatt kiszellőztethetjük a fejünket és közben a sárospataki mindennapokba is betekintés nyerhetünk.

A város kedves, jól és könnyen bejárható, a klasszikus látnivalók mellett a kollégium könyvtára és a tárlatvezetés kihagyhatatlan. Senkit ne tántorítson el az épp zajló felújítás, az állványok alatt-között haladva a kertet és a termet is meg lehet tekinteni.

A Kollégium könyvtára igazi gyöngyszem

A Kollégium könyvtára igazi gyöngyszem

Ha pedig borozni vágyunk és szívesen ismerkednénk a helyi szőlőfajtákkal, klasszikus tételekkel, akkor nem csak a Cuvée-házban tehetjük meg mindezt, hanem a Harsányi Pincészet most megnyílt dűlőbisztrójában is.

image00011_v

A dűlőbisztró a Harsányi Pincészet birtokának szívében található. A fantasztikus fekvésű, évszázados múltra visszatekintő dűlők között megbújó, ügyesen a térbe szerkesztett, többfunkciós feldolgozóüzem tetején nem csak páratlan panorámához juthatunk, hanem a teraszon vagy a bisztróban végigkóstolhatjuk a pincészet bio borait.

image00017_v

A Harsányiban ugyanis a klasszikus értékek természetközeli, mégis modern megfogalmazásban jelennek meg. A 21. századi technológiával felszerelt, modern üzemében kizárólag organikus szőlőművelési módszerekkel nevelt szőlő kerül feldolgozásra, a lehető legkíméletesebb és leggondosabb módon, olyannyira, hogy az idei évtől már vegán borok előállítására is alkalmas a birtok.

A dűlőbisztró azonban nem csak a borok méltó helyen történő kóstoltatására és kóstolására jött létre: a bisztró kínálatában megjelenő, a tájegységre jellemző fogások, helyi alapanyagokon keresztül is megtapasztalhatjuk, hogy mi mindent is rejt valójában Tokaj.

Együttműködésben az erő: a megnyitón számos kedvelt helyi vállalkozás képviseltette magát

Együttműködésben az erő: a megnyitón számos kedvelt helyi vállalkozás képviseltette magát

Aki pedig közelebbről is megismerkedne a szőlővel, szívesen megtudná, hogy merre található a Rick-tanya, hol van a Ciróka dűlő és milyen szőlő is terem a Király-hegyen vagy a Kútpatka dűlőibe, annak feltétlen részt kell vennie a rendszeres szervezett dűlőtúrák egyikén. Teljesen más élmény úgy kóstolni egy dűlőszelektált bort vagy megismerni a kedves fantázianevek (Habcsók, Hízelgő) mögé bújtatott tételeket, ha láttuk, hogy honnan is származnak, éreztük, hogy milyen arra a nap, hogyan fúj a szél és megtapasztaltuk – dűlőről-dűlőre térve – hogy egy viszonylag kis területen belül milyen változó klimatikus viszonyok között fejlődik a szőlő.

image00016_v

A Harsányi Dűlőbisztróból pedig kis sétával felkereshetjük a nemrég felfedezett és érthető módon hatalmas népszerűségnek örvendő Megyer-hegyi tengerszemet, ahol remek kiállítások, kilátó és via ferrata út is vár ránk.

Kellemeset a még kellemesebbel: kirándulni, borozni, pihenni - erre tökéletes a Harsányi birtok

Kellemeset a még kellemesebbel: kirándulni, borozni, pihenni – erre tökéletes a Harsányi birtok

Egyszóval Sárospatak megérdemli, hogy az egyik aranyló, őszi hétvégénket neki ajánljuk. A Tokaji Toscana-ként is emlegetett térség valódi feltöltődést kínál a maga békéjével, csendjével, csodáival, boraival. Ne hagyjátok ki!

A dűlőtúra zseniális dolog

A dűlőtúra zseniális dolog

Tudtátok, hogy magas minőségű illóolajokkal nem csak a rossz szagokat tudjuk elűzni, hanem a nyaralás közben esetlegesen adódó gondok egy részét is? Az illóolajokat az emberiség évezredek óta használja, és segítségüket ma is nyugodtan élvezhetjük.
Most egy mini úti pakkot mutatok be, amelyben azok a HerbaTherapy olajok szerepelnek, amelyek a legjobban jönnek egy nyaralás, hosszabb út során.

CITROM

A citrom remek társ a hosszú autóutakon, hiszen illata frissít, serkenti a koncentrációt, nem engedi, hogy a figyelem lanyhuljon, de a hosszabb utakon előforduló rosszulléteken is könnyedén átsegít. Cseppentsünk a tenyeredbe 2-3 cseppet, formáljunk mini tölcsért a kezünkből, majd lélegezzünk mélyeket. Arra viszont ügyeljünk, hogy a citrom növeli a bőr fényérzenységét, azaz – főleg délszaki vidékek felé autózva – ezt mindenképp vegyük ezt is figyelembe.

TEAFA

Az egyik legjobb fertőtlenítő hatású olaj, sérülések, vérzések, horzsolások esetén közvetlenül a sebbe is cseppenthető – nem csíp, ami a gyerekek szempontjából tudjuk, hogy milyen fontos. És ami nekünk számít: nem hagy nyomot a ruhán! Széles spektrumú baktérium-, gomba- és vírusölő hatású illóolaj, kiváló torokfájás, afta vagy kezdődő ajakherpesz kezelésére is (országúti mosdók kitűnő fertőtlenítője).

ORVOSI LEVENDULA

A nyugalom és a relaxálás illóolaja, amely segít megteremti az elveszett egyensúlyt. Kiváló hűsítő, bőrszépítő, bőrnyugtató hatása miatt az egyik leghasznosabb tagja lehet a pakknak az önfeledt nyaralás alatt. Enyhébb napégésre, hűsítésre, rovarcsípésre is gyors, és természetes megoldást jelent, jól alkalmazható szúnyogok ellen is, hamar megszünteti az ellenállhatatlan viszketést egy-egy csípésre pöttyintve.

MADAGASZKÁRI KÁMFORFA

Nyáron is lazán meg lehet fázni. Ilyenkor jön jól az immunerősítő kámfor, amelyet mellkasra és/vagy gerincbe dörzsölhetünk. A kámfor kiváló vírusölő, baktériumölő hatással bír.

GERÁNIUM

Magas, 30%-os citronellal tartalma miatt kiváló szúnyog- és kullancsriasztó. Nőgyógyászati panaszok, felfázások esetén is hatásos segítség lehet, ezen kívül kiváló vérzéscsillapító és sebgyógyító is.

illoolajak_v

Idén Tokió ad otthont az Olimpiának, a világ legnagyobb sporteseményének, mostantól két hétig minden szem Japánra szegeződik. Tokió megértése, felfedezése nem csak helyben lehetséges, az eseményt követő milliók számára Japán közkedvelt sörmárkája, az Asahi próbál utat nyitni ebbe a sajátos világába, megmutatván a város sok esetben még nem ismert arcát. A “Fedezd fel Tokiót” kampány során az ázsiai főváros modern arca, eddig ismeretlen oldala tárul fel a fogyasztók előtt. A kampány keretein belül, négy kisfilm formájában ismerhetjük meg azok munkásságát, akik újításokat és valódi áttörést hoztak ebben a végletekig hagyományosnak gondolt kultúrában.

Hagyományos japán falatkák az időjárásra hangolva
A Cyber Wagashi, a tokiói székhelyű start-up az ételekkel való kapcsolatunkkal játszik, az ízek, illatok és textúrák digitális kommunikációjától kezdve a DNS-specifikus szusin át, a különleges időjárási viszonyokra emlékeztető ízvilággal bíró édességekig. A Roppongi-hegységben található Cyber Wagashiban a vásárlók éghajlati és légköri adatok alapján készült édességeket rendelhetnek, megkóstolhatják a tokiói éjszakai égboltot, esetleg dönthetnek úgy is, hogy ciklonokat, záport vagy éppen hóviharokat esznek.

Asahi-wagashi

Kimonó a keleti és a nyugati divat határán
Yusuke Ono a modern Japánt testesíti meg, nem kötődik a konvenciókhoz vagy a hagyományokhoz, és mindig a jobbítás felé törekszik, magabiztos, játékos és lendületes stílusával. Tokiói luxusszabósága a hagyományos japán viselet, a kimonó új megközelítését fejlesztette ki. A fiatal, határozottan japán ízlésű, de a párizsi, nápolyi és firenzei műtermekben tanult, a vintage és a testreszabott darabokat egyaránt nagyra értékelő Ono népszerű kimonómárkája az Anglofilo nevet viseli.

Asahi-kimono

Hagyományos vendéglátás modern köntösben
Japánban a vendéglátásnak mélyen gyökerező kultúrája van, amely a sadōban, a klasszikus teaszertartásból ered. Ez az omotenashi, ami azt jelenti, hogy az elszállásolás során teljes szívvel gondoskodnak a vendégekről. Ez a kifejezés lényegében az ország mikrokozmoszát sűríti magában. Hoshinoya, Tokió legkifinomultabb szállodája ebben a hagyományos japán vendéglátásban gyökerezik, de a modern korban fejlődik tovább, ahol a szakképzett kezek és a szorgalmas emberek, a vendégeskedést egyedülállóan japán élménnyé teszik.

Asahi-omotenashi

Bonsai, nem csak az idősek művészete
Masashi Hirao Japán egyik legfiatalabb bonsai mestere. A legnagyobbak között számontartott mestertől, Saburo Katótól tanulva szerezte meg szakmája alapjait. Az első négy évben Kato nem tanította meg neki, hogyan kell metszeni, drótozni vagy bonsait ültetni. Hirao inkább azt tanulta meg, hogyan álljon a bonsai mellé, hogyan érezze a bonsai jelenlétét és hogyan értse meg azt. Mestere öröksége mellett a bonsai mélyen szokatlan kezelése, a hagyományos mesterséghez való egyedi és innovatív hozzáállása minden eddiginél fiatalabb és hűségesebb rajongótábort vonz.

Asahi-bonsai

 

A walkie-talkie lényege a kapcsolattartás. Ez most a hétvégén a Magas-Tátrában be is bizonyosodott. A családi kirándulásunk egyik fix pontjának szántam egy nagyobb túrát, amely eredeti elképzeléseim szerint Zakopane-hoz közel, a Koscieliska völgyben valósult volna meg, illetve a Morskie Oko tengerszemet kívántam felkeresni. Kényelmes, afféle kocatúrázó vagyok, úgy terveztem, hogy a túra egy részét egy 15-20 személyes lovaskocsival tesszük meg, aztán kényelmesen elsétálunk a menedékházig és ott magunkhoz vesszük mindazt, amit a házias lengyel gasztronómia nyújtani képes nekünk.

A terveimet azonban alaposan áthúzta Yolán, a kutya, akit szintén vittünk nyaralni, és aki aktívan nem kedveli a lovakat, illetve a Tátrai Nemzeti Park, amely egyáltalán nem kíván kutyákat látni a területén. A korábbi lehetőségeim kettőre csappantak, ebből a színes választékból került ki nyertesen – az egyébként elképesztően szép – Dolina Chocholowska, a maga közel 20 km-es távjával, amin – a fent ismertetett okokból – nem lehetett lovaskocsival sem rövidíteni.

Az idő nekünk kedvezett, a borúlátó előrejelzésekre fittyet hányó napsütés végig kísérte az utunkat, a lengyelek velünk együtt lelkesen vetették bele magukat a kirándulásba, amire – jól felkészült családként – walkie-talkie-kat is vittünk magunkkal. A kirándulás vizes jellegéhez és az előre beígért égszakadáshoz méltó módon velünk tartottak a Motorola T92 H2O eszközök, illetve a korábbi kirándulásainkon már jól teljesített T82-t is vittünk, hogy mindenkinek jusson eszköz. A lengyel Tátrában a mobil térerő ismeretlen fogalom, így nagyon hamar kézbe is kerültek a rádiók, amelyekkel a család öregebb tagjai tarthatták a kapcsolatot a fitt és fürge ifjakkal.

aniko2_1_v

A túrán nem is az odaúton tettek igazán jó szolgálatot ezek az eszközök, hanem visszafelé, amikor a csapat frissebb fele előrefutott az autóhoz, míg a kutyával nehezített, nyögő férjjel tarkított kétharmad lassabb tempót diktálva távolodott a menedékháztól. Zsófi ugyan gyors ütemben – és számos sértést hátrahagyva – távozott a lassú bandától, de út közben rájött arra, hogy rém unalmas ám egyedül túrázgatni. Így aztán előkapta a talkie-walkie-ját és mint a régi szép időkben, tárlatvezetést tartott nekünk az erdőben lakó Psökről, meg a szörnyPsökről, akik már kihaltak, illetve egy jó darabig felváltva énekeltek az apjával válogatott rémséges slágereket. Hatalmas hegyek között, messze egymástól, mégis együtt haladtunk. Zsófi elől, ahogy a lelkesedése diktálta, mi kicsit cammogósabban hátrébb, ahogy a férjem bírta, de közben szórakoztatták egymást és én is nyugodt voltam afelől, hogy Zsófit mégsem ragadják el a kihaltnak hitt szörnyPsök.

aniko2_2_v

Útközben meglepően sok lengyel túrázónál láttunk adóvevőt, úgy látszik, arrafelé gyakorlottabbak ezen a téren. Bár Zsófi szinte folyamatosan foglalta a frekvenciát, a mi készülékünkön elérhető 16 csatorna és a 121 személyes zajzárkód elegendő volt arra, hogy ne zavarjuk egymást a lengyel túrázókkal. A Motorola T92 H2O legfontosabb tulajdonságát, az IP67 szintű teljes vízállóságot most nem teszteltük, de bátran használtuk a pataknál is, amikor épp vizet merítettünk a kulacsba. Azt azért kipróbáltuk, hogy a rádió alján levő lámpa azonnal világítani kezd, ahogy a készülék vízbe kerül, így valószínűleg könnyebb megtalálni, ha netán elúszna.  Ez a nagyméretű lámpa fehér és piros fénnyel is tud világítani, így sötétedés után akár biciklilámpaként vagy – a hátizsákra csíptetve – biztonsági jelzőfényként is használható. Mi most inkább este vettük hasznát, amikor a sötét kocsiban kerestük Zsófi egyik elhagyott fülhallgatóját. Az akkumulátor jól vizsgázott; annak ellenére, hogy csak félig volt feltöltve, amikor elindultunk, a túra végére csak Zsófié merült le, aki lefelé menet szinte végig mondta és mondta a mesét. Amúgy ha szükség lett volna rá, USB-ről (pl. egy powerbankről) lehetett volna menet közben is tölteni, vagy kis ügyeskedéssel hagyományos elemet rakni bele. Ezen a kis sétán nem volt gondunk a hatótávolsággal, hegyek és fák között haladva is folyamatosan hallhattuk a Psökről szóló mesét, miközben Zsófi már pár kilométerrel előttünk járt. Néha, nagyritkán ugyan „sercegett” egy kicsit, de ha ügyesen forgattuk az antennát, hogy minél kevesebb dolog álljon a rádióhullámok útjába, rögtön kitisztult a hang. A hívóhang szintén remek funkció, a mellettünk elhaladó zajos turisták és lovaskocsik ellenére is észrevettük, ha keresnek minket rádión, igaz, Zsófi kicsit túltolta a használatát, így egy idő után kénytelenek voltunk lehalkítani.

Azt hiszem, ezek az eszközök most már mindig a túrakészletünk részét fogják képezni, hogy a jövőben is tudjunk – a magunk fura módján – közösen kirándulni.

 

Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal vár miket mostantól a Szigliget Várudvar, ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is.

Szigliget idén nyáron a hazai gasztronómia egyik fellegvára lesz. A várba mostantól nemcsak a fantasztikus látvány miatt érdemes felmászni, hanem a vár tövében található Várudvarban megnyíló egyedülálló gasztro- és kulturális kínálat miatt javasolt lesz ellátogatni.

A Várudvar sokszínű kulturális programsorozatát pedig a Centrál Színház New York-i komédia előadása nyitja június 26-án.  A szabad ég alatt élvezhető színházi előadások programsorozatában a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Centrál Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Játékszín és a Soproni Petőfi Színház is színpadra állítja darabjait. Az egész nyáron át tartó koncertsorozat alatt a legnépszerűbb hazai előadók – többek között a Belga és a Wellhello – lépnek majd újra közönség elé a Szigligeti vár tövében.
 
Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön is. Most végre ezen a helyszínen megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással. “Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem. A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.”

DCIM101GOPROGOPR1973.JPG

Ilyen lesz 

A fővárosi gasztroélet legnevesebb képviselői közül is többen levonulnak Szigligetre a nyári szezonban egy-egy pop-up helyszínnel. Rácz Jenő kacsás street food étellel készül, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, leköltözik a Nudli Tésztakantin, és Várudvarban megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is. A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi-kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, illetve júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.

A kiváló étkek és kulturális programok mellett a helyszín is rendkívüli, egyszerre látványos és hangulatos, így a látogatók minden érzékszervüket egyszerre kényeztethetik majd.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS