Nagy őszi könyvajánló
A nyári strandkönyvek után jönnek a takarós, kanapéra tekeredős, párás bkv-ablak mellett olvasós napok, amelyekhez most izgalmas újdonságokkal jövök.
REGÉNYRE FEL!
Csodás világok tárulnak fel ősszel is, olvassatok, élvezzétek a varázslatot!
Markus Zusak – Három vad kutya és az igazság
Markus Zusak új könyve szokatlan hangvételű és szívhez szóló családtörténet, amelyben három különc, hatalmas energiával teli kutya borítja fel a mindennapok rendjét. A szerző, akit A könyvtolvaj világsikerű regényéből már jól ismerhetünk, most a saját életéből merít: Reuben, Archer és Frosty – három vad, csibész, mégis szeretetre méltó eb – érkezése valóságos zivatart hoz a Zusak-családba. Az ajtón dörömbölő „gonosz farkas”, a jóképű, de szeszélyes szőke szépfiú és a viharos vigyorral érkező örökmozgó mind másképp tükrözi vissza, mi a hűség, a szeretet és az összetartozás. A regény egyszerre humoros és lírai, miközben mély emberi igazságokat fogalmaz meg arról, hogyan válik egy család kaotikusan tökéletessé. Zusak prózája itt is sodró, személyes és bensőséges, olvasás közben szinte halljuk a kaparászást az ajtón és érezzük a szív lüktetését a szeretetnek ebben a vad káoszában. Ajánlott mindazoknak, akik szeretik az élet apró csodáit irodalmi formában átélni.
Ruth Shaw – Könyvesbolt a világ végén
Új-Zéland délnyugati csücskében, a festői Manapōuriban áll a Három Kicsiny Könyvebolt. Ruth Shaw ezeknek a kis üzletnek a szíve-lelke, és a könyvben saját történetét tárja az olvasó elé. A memoár azonban nemcsak arról szól, hogyan lett álomból valóság a világ egyik legeldugottabb könyvesboltja, hanem arról is, hogyan tud az ember kitartani veszteségek, csalódások, sorscsapások közepette. Shaw élete tele van megpróbáltatásokkal, ám minden kudarcon, fájdalmon keresztül ott húzódik a könyvek, az olvasás és a történetmesélés iránti határtalan szeretet. A kötet felemelő, inspiráló és lírai vallomás arról, hogyan segíthetnek a könyvek túlélni a legsötétebb napokat is, és miként válhatnak közösségek kovászává a világ végén is. A Könyvesbolt a világ végén egyszerre megható és életigenlő, igazi szívmelengető olvasmány könyvszeretőknek.
(fordító: Vándor Judit)
Kiss Anna – Belsővé tett terápia
A Belsővé tett terápia különleges könyv: nem csupán pszichológiai tanácsadás vagy önsegítő kézikönyv, hanem terápiás napló, amely gyakorlatokon, kérdéseken és irányított önvizsgálaton keresztül vezeti végig az olvasót önmaga jobb megértésén. Kiss Anna érzékeny és közérthető módon mutatja meg, miért fontos időnként megállni, szembenézni a szorongásokkal, a hétköznapi nehézségekkel, és hogyan lehet apró lépésekben közelebb kerülni a belső egyensúlyhoz. A könyv bátorítja azokat is, akik még csak fontolgatják, hogy szakemberhez forduljanak, de segíthet azoknak is, akik már terápiás folyamatban vesznek részt, és szeretnék elmélyíteni, belsővé tenni a tanultakat. Gyakorlati részei könnyen követhetők, a szöveg mégis inspiráló, empatikus és támogató. Ez a kötet egyszerre lehet kísérő, tükör és segítőtárs mindazoknak, akik szeretnének tudatosabban élni és közelebb kerülni saját belső erejükhöz.
Marie Vareille – Az utolsó gyufaszál
Abigaëlle több mint húsz éve visszavonult egy burgundiai kolostorba, ahol tökéletes magányban telnek a napjai. Múltjáról csak szórványos, homályos emlékei vannak, még azt az eseményt sem tudja felidézni, amely megváltoztatta a sorsát, és arra kényszerítette, hogy kivonuljon a világból, hogy odahagyja az otthonát, ahol a családjával élt. A bátyja kéthetente meglátogatja őt, ő pedig a távolból követi Gabriel életét, aki felnőve sikeres és népszerű íróvá vált. Elérkezik azonban a nap, amikor Gabrielt egy véletlen összesodorja a csodálatos Zoéval. Hiába indul gyönyörűen ez a történet, Abigaëlle mégis fél, mert ő az egyetlen, aki tudja, hogy miféle démonokkal küzd a bátyja, hogy miféle pokol volt a gyermekkoruk a kiszámíthatatlan és veszélyes apjuk mellett, aki folyamatosan bántalmazta menekülni képtelen édesanyjukat, és rettegésben tartotta őket. Marie Vareille felkavaróan izgalmas, az utolsó oldalig megdöbbentő fordulatokban gazdag regénye egy mély empátiával megírt pokoljárás története. A felnőttek és a gyermekek testét-lelkét egyaránt romboló, kiutat nagyon nehezen kínáló családon belüli erőszak azon ritka irodalmi ábrázolásai közé tartozik ez a mű, amelyek minden szakmai, lélektani hitelességük ellenére is fordulatos és lebilincselő olvasmányt jelentenek, és a puszta borzongatáson, az olcsó együttérzésen túl is komoly tanulsággal szolgálnak, elgondolkodtatják az olvasót.
(fordító: Tóth Réka)
Berkesi Zsuzsa – Vigyél fánkot Gyurikának!
Eszter az 1980-as években, tíz-éves korában tudja meg, hogy zsidó származású. Felnőttként elhatározza, feltárja családja történetét, különösen édesanyja, Judit gyermeki élményein keresztül; eközben saját transzgenerációs traumáival is szembe kell néznie. A könyv 1939-től követi a Perlmann család sorsát, a munkaszolgálattal járó veszteségeket, a gettó rémét, Budapest ostromának és a nyilas rémuralom utolsó napjainak bizonytalanságát. Berkesi Zsuzsa önéletrajzi elemekkel dolgozik — érzékenyen, közvetlenül, hitelesen ábrázolja, hogyan öröklődnek a sebek generációkon át, de azt is megmutatja, hogy a gyógyulás nem lehetetlen. Megindító olvasmány mindazok számára, akik nem ijednek meg a történelmi fény és árnyék együttélésétől, és akik hisznek abban, hogy a múlt feltárása része lehet a szabadabb jövőnek.
Vámos Miklós – Tollseprű
Vámos Miklós új kötete, Tollseprű a Karcsú Könyvek sorozat részeként lát napvilágot, és öt asszony – Nellike, Mártás, Ágica, Rozika és Lilike – élete köré szervezi a történetet, akik egész életükön át takarítják a férfi főhős otthonait. De vajon mit érzékelnek a fizetésen túl? Lehetséges, hogy munkájuk révén a „família” részévé válnak – de belső szabadságuk hol van eközben? A kötet azt a finom viszonyt vizsgálja, hogy miként hat a külső rend a belső világra, és fordítva. A Tollseprű karakterei nem hősök klasszikus értelemben: alhősök, akik a háttérből építik a mindennapi világot. Vámos a tisztítás, a rend őszi gesztusa mögé rejti a tágabb témákat: identitás, lojalitás, közelség és távolság. A szereplők élete, miközben csendesen zajlik, tele van feszültséggel: segíteni akarnak, de milyen formában? Kell-e nekik láthatóság, vagy elég a meglévőségük? A kötet rövid, tömör formájával – a Karcsú Könyvek koncepciójával – azt a célt szolgálja, hogy minden szó „tessék” – semmi nem lesz felesleges. Olvasóként szinte érzékelni a porszemek hullását, a seprű súlyát, azokat a pillanatokat, amikor valaki halk jelenléte erős üzenet. A könyv nem kiabál, beszélget. Bátorít, hogy nézzünk a mindennapok hátterébe, és vegyük észre azokat, akik ott élnek.
Kim Van – Takarítás a holtak otthonában
Legyen az egy véres bűntény tetthelye vagy egy egyedül élő ember utolsó pillanatainak, magányos elmúlásának gyakran csak hetekkel, hónapokkal később felfedezett színhelye, az extrém takarító megérkezik, sietség nélkül felméri a helyzetet, majd elvégzi a munkát, amivel megbízták: rendet és tisztaságot teremt a halál bomló, rothadó káoszában. A védőruházat és a maszk azonban nem óv meg senkit az ember egyre magányosabb életével és halálával való szembesülés iszonyatától és katarzisától. A pusztán borzongani, rémüldözni vágyó “katasztrófaturisták” csalódni fognak, mert ez a különös hangulatú könyv már-már szemérmes tárgyilagossággal néz szembe az élet eltűnésével működésbe lépő szerves folyamatokkal, és tapintatosan, a sajátjaként őrzi-vigyázza a holtak méltóságát. Ez a témaválasztásában radikálisan merész, hitelességében megkérdőjelezhetetlen regény intellektuális és érzelemgazdag beszámoló egy, az élet és a halál többségünk számára ismeretlen, ijesztő határvidékein otthonosan mozgó, önmagát és az őt körülvevő világ minden rezdülését figyelő és érteni vágyó ember mindennapjairól. Némán, visszafojtott lélegzettel követjük a szerzőt, aki úgy kísér át minket a testet-lelket összeroppantó magány birodalmán, hogy közben egy pillanatra sem veszítjük szem elől a szeretet és a részvét minden sötétségen átderengő fényét.
(fordító: Vörös Erika)
IRÁNY A KONYHA!
Az őszi szezonban szuper gasztronómiai témájú könyvek is piacra kerültek, ezek közül is hozom a legizgalmasabbakat!
Dénes Dóra – Nincs olyan, hogy rossz evő – Hogyan tápláld magabiztosan és egészségesen válogatós gyermekedet?
Manapság komoly kihívásokkal szembesülhet az a szülő, aki egészségesen szeretné táplálni gyermekét. De mit is takar ez pontosan? Dénes Dóra, az Édes pofa blog táplálkozási tanácsadója és gasztrobloggere komplex választ ad a kérdésre. Hisz abban, hogy az evés lelki ügy, és ezt tanulmányok, valamint saját többéves tapasztalata alapján alaposan alá is támasztja. A jelenlegi tudásunknak megfelelő egészséges, változatos étrend összeállítása és a természetes alapanyagok gondos kiválasztása mellett a legfontosabb tényezőnek a kötődés kialakítását tartja. A kapcsolódó táplálásról szóló könyvéből megismerhetjük azokat a kulcsfontosságú fejlődési szakaszokat, amikor sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk megőrizze kíváncsiságát és nyitottságát a különböző ételek iránt, és felfedező evővé válhasson. Az egyszerű, közösen is készíthető receptek mellett olyan, játékos kóstolóötleteket mutat be, amelyek által gyermekünk nemcsak kreatív módon vonódik be, de saját igényeit, ízlését is jobban megismeri, erősödik az önbizalma, és megélheti fejlődésének örömét.
Kalas Gyögyi – Méz, dió, csicseri – Őszi-téli főzőskönyv
Kalas Györgyi nagyon bölcsen felismerte, hogy a mai gyerekeket is izgatja a gasztronómia, foglalkoztatja a főzés, az alkotás örömét ők is szívesen megélik. Első könyveiben meséken, legendákon keresztül vitte közelebb, tette élővé számukra a világ gasztronómiájának egy-egy szegletét, most már kifejezetten a főzés, az alapanyagok felé viszi el a hangsúlyt, ifjú közönségétől kapott visszajelzéseknek megfelelően. Mostani könyvében olyan, a gyerekeket jogosan foglalkoztató kérdésekre ad választ, mint, hogy mitől lesz igazán nyúlós egy mac and cheese? Mi a tökéletes pesztó titka? Hány formát tud ölteni egy ünnepi gesztenyemassza? Hogy lehet ősszel és télen színes fogásokat készíteni szezonális alapanyagokból? A főzési folyamatokat az alapoktól segítő szakácskönyvben található receptek sora régi kedvencekből és új finomságokból épül fel a legfiatalabb szakácsokra szabott, részletes leírással, és a szerzőtől megszokott gasztrotörténeti érdekességekkel. Horváth Ildi rajzai a recepteket nemcsak díszítik, de hasznos ábrákkal is kiegészítik, így ezzel a könyvvel a főzés az első pillanattól kezdve színes-illatos kaland lesz.
Náray Tamás – Az én mediterrán konyhám
Az Utolsó reggeli Párizsban, a Viva Espana! és a Trilógia ízei süteményes szakácskönyvek után Náray Tamás ismét Spanyolországba, sőt egyenesen a saját otthonába kalauzolja olvasóit, ahol kedvenc spanyol ételeit, vagyis mediterrán konyháját mutatja meg. Friss gyümölcsök, roppanós zöldségek, ízletes halak és tenger gyümölcsei, szaftos húsok sorakoznak a tányérokon. Az édes ízek kedvelőinek pedig hűsítő pohárkrémekkel és citrusos süteményekkel kedveskedik a szerző. A kötetben 58 ízletes, autentikus recepten keresztül érezhetjük és élvezhetjük a hamisítatlan spanyol életérzést, mintha csak ott állnánk a szerző mellett a friss tenger vagy a déligyümölcsök illatát belélegezve. Az ínycsiklandó és könnyen elkészíthető ételek mellett Náray Tamás kedvenc szállóigéi adnak néhány önfeledt, mégis elgondolkodtató pillanatot, melyek valóban bizonyítják, hogy az élet nem csak habos torta.
Janits-Szabó Virág – A zsálya illata
Ez a különleges szakácskönyv sok kincset rejt magában: izgalmasan friss recepteket, egyszerű meditációkat hanganyaggal, elmélyedést segítő képeket. Akár főzünk belőle, akár csak lapozgatjuk, tiszta és mély belső élményt nyújt. Virág negyedik szakácskönyve a tőle megszokott különleges és vad hozzávalókat, egyszerű, de formabontó praktikákat, valamint a szív nyugalmát hordozza. Tanulni, táplálni és a belső szentélyünkbe megérkezni – mindezt lehetővé teheti a könyv lapozgatása. És bár minden a zsálya illatával kezdődött, a receptek sokfélék: ehető virágok, fermentált zöldségek és ázsiai reggelik várnak a szerző izgalmas képeivel illusztrálva. “Ismered a zsálya illatát? Dohos és mély, ugyanakkor ébresztő és éles. Nekem erdőszélek, esők, szent helyek és anyukám kertje jut róla eszembe. Használom fűszerként, füstölőként és a szépsége miatt csokorként is a konyhaasztalon. Mindig ugyanazt az otthonos, tiszta érzést ébreszti fel bennem: a tudatos jelenlét semmihez sem fogható örömét.” Virág