Linzer – alaptészta
A linzernek rengeteg változata ismert, de ez az alap sok továbbgondoláshoz jó, afféle biztos bázis, ahonnan elindulhatunk kísérletezni. Ez a tészta remek keksznek, klasszikus linzerkoszorúnak, de omlós alapú tésztákhoz is nyugodtan bevethetjük. Egyetlen titka van – na jó, kettő – hideg vajra van szükség hozzá és nem szabad túldolgozni.
Linzer
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg finomliszt
1 csipetnyi só
A lisztet kimérem, majd hozzáadom a porcukort és a leheletnyi sót. Összekeverem. A vajat nagyobb kockákra vágva hozzáadom és óvatosan – anélkül, hogy a vajat túlzottan megolvasztanám – egyenletes morzsává morzsolom. A morzsát határozott mozdulatokkal tésztává gyúrom, amelyet vékonyan lisztezett deszkán kinyújtok, majd az elképzeléseimnek megfelelően felhasználom.
Például teafiltereket készítek belőle….