You are here: Home > Termékekről > Az angyalok köztünk élnek: Falusi Porta Tanoda

Az angyalok köztünk élnek: Falusi Porta Tanoda

A pünkösdi terveink egyik fő csapása volt, hogy meglátogatjuk Nórát, akiről korábban a Vodafone Főállású Angyal kezdeményezéséből hallottam. Nóra valami olyanba vágta a fejszéjét, ami számomra igencsak szimpatikus: gyerekeknek próbálja megmutatni, hogy mi is az, ami a tányérjukra kerül. A dolog nem szimplán alapanyag ismeretről szól, a hangsúly java részt a tudatos termelő, -vásárló és -fogyasztó nevelésén van.

Nóráról első körben azt gondoltam, hogy igazi vidéki asszony, aki gyerekkora óta ebben a közegben élt, ott szívta magába mindezt, aztán már a beszélgetésünk elején kiderült, hogy “földim”, azaz budai, s csak tizenegynéhány éve él a Győr melletti faluban. Talán épp azért – mert a városból jött – jelentett számára nagy meglepetést, hogy nem csak a városi gyerekeknek misztérium, hogy hogyan kerül a tojás a tányérjukra, de a falun élő felnőttek és gyerekek jelentős része sincs tisztában ezekkel a folyamatokkal és a hozzájuk kapcsolódó fogalmakkal.

A Nóráék háza mögötti telken sokféle állat megtalálható, s az állatok, növények sokszínűsége hamar vonzani kezdte a környékbelieket, így Nóra már nagyon régóta tart bemutatókat és foglalkozásokat a saját háztájiját felhasználva. A hosszú évek tapasztalata, saját tanulmányai és végzettsége, valamit a kiapadhatatlan lelkesedése abba az irányba vitte, hogy ezekből az egyszeri bemutatókból igazi módszertan legyen, s ehhez úgynevezett tanodák is csatlakozhassanak.

8

A lényeg az, hogy az iskolai tananyaggal párhuzamosan a gyerekek a valóságban is megtapasztalják milyenek azok az állatok, amelyekről tanulnak, saját szemükkel lássák a kotlósokat, s adott esetben – egy közös ételkészítés közben – még többet megtudjanak a táplálékul szolgáló állatokról és növényekről.

A tanodák első körben természetesen Nóráék környékén jelentek meg. Ezeknek felkutatása, létrejötte Nóra munkáját dicséri, ő volt az, aki az interneten kutakodva utánanézett, hogy hol fogadnak gyerekeket, melyik porta alkalmas a módszertan átvételére, de olyan is előfordult, hogy az adott település polgármestere hallott a kezdeményezésről és ő szerette volna a falu egyik, erre alkalmas intézményébe beépíteni a programot. A programban résztvevő tanodák közül a rábapatonai tanodát látogattuk meg, ahol sokféle állattal ismerkedhetnek meg a gyerekek, a klasszikus háztáji (liba, kacsa, tyúk) mellett gyöngytyúk, királyfácán, fürj, törpefürj, szamarak, póni, rackajuh is tartozik a tanodához.

81

Nóra minden esetben – a főállású angyalságnak hála – a kialakítandó tanoda segítségére siet, szervez, intéz, oktat, egyetlen kikötése van csupán, hogy a tanoda ne kérjen pénzt a gyerekektől magáért a módszertanért, cserébe a saját programjait nyugodtan kínálhatja, valamilyen mód integrálhatja, de az iskolásoknak a tanulás lehetősége ingyenesen megadassék. A program egyik kiemelt csoportja az ötödikes korosztály, akiknek a természetismereti tanulmányai pont a háztáji állatokkal kapcsolatosak, így számukra fontos segítséget jelenthet, ha valóban találkoznak, a saját környezetükben látják ezeket az állatokat, sőt a havonkénti látogatásaik során megfigyelhetik a kisállatok fejlődését, az évszakok váltakozásával bekövetkező változásokat, saját tapasztalatokat gyűjthetnek.

Mi csak egy délutánt töltöttük a Nőkkel Nóráékkal, de ez idő alatt a városi lánykáim faszénen kürtős kalácsot sütöttek, málnásztak, fűszernövényekkel és gyógynövényekkel ismerkedtek, láttak csüngőhasú malacokat, megértették és részben el is fogadták, hogy számukra egy boldog élet végét a gazda konyhája jelenti, találkoztak csókával, fürjekkel, csodálták a királyfácánt, egyszóval kicsit belecsöppentek a klasszikus falusi létbe.

Nagyon remélem, hogy Nórának mihamarabb sikerül a Buda környékén is találnia egy olyan helyet, amely szívesen válik Falusi Porta Tanodává, hogy a Nőkkel könnyedén ellátogathassunk, s még jobb lenne, ha ötödikes korukra a tananyagba beleillesztett modulként már több tanoda körül válogathatna az iskolájuk.

82

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Responses to “Az angyalok köztünk élnek: Falusi Porta Tanoda”

  1. Köszönjük szépen a látogatást és a szép sorokat! :)

    Itt is szeretném megragadni az alkalmat, hogy bátorítsak minden olyan kisgazdaságot, termelőt, stb. a csatlakozáshoz, aki kedvet érez ahhoz, hogy másokkal is megossza ennek a szép, szívet melengető, természetes életformának a mindennapi történéseit – mindannyiunk hasznára és vallom: társadalmunk megmentésére…

    A teljesség kedvéért: a cikkben említett lelkes polgármester épp az egyes képeken látható Diófa vendéglőnek (http://www.clubdio.hu/) otthont adó település, Rábapatona község gazdája, Jutasi Kálmán Úr, akinek ezúton is köszönjük a támogató lelkesedését!

    Jelenleg 11 Falusi Porta Tanoda működik az országban, Budapest környékén a sóskúti Tanyasi Lovasudvar (http://www.tanyalovas.hu/) A tanodák listája hamarosan interaktív térképen is látható lesz a https://www.facebook.com/falusiportatanoda oldalon. Várunk mindenkit sok-sok szeretettel! :)

  2. ein ganz toller Bericht.
    Nora versucht den Kindern das Leben mit und in der Natur näher zu bringen. Es ist ein sehr wichtiges Vorhaben. Kinder sind unsere Zukunft und sie lernen, die Natur – Tiere und Pflanzen – zu achten.
    Es ist eine sehr wertvolle Arbeit, die Nora leistet und ich wünsch ihr dafür viel Glück und Erfolg.
    Mach weiter so, das ist der richtige Weg !

  3. Vielen Dank, Gerti! :) Ich wußte es gar nicht, dass Du es siehst! :) Alles Gute wünsche ich Dir auch!!! l.G. N.