You are here: Home > Húúús, Termékekről > Grillparty a konyhában

Grillparty a konyhában

A nyár elengedhetetlen kelléke a grillezés, ami nem is csoda, van egy hangulata annak, mikor az ember a szabad tűzön sütögeti a pecsenyéjét. A megszépítő emlékezet meg úgyis kitörli, hogy 40 fokban majdnem odasültünk, hogy a szélben nem akart begyulladni a szén, de cserébe bohó táncot lejtettek az elégett papírfecnik. Azt is hamar elfelejtjük, ha kicsit esett és valaki tartotta a családi ernyőt, amíg forgattuk a húst. Igen, a grillezés rendkívül egyszerűnek tűnik, de az időjárás sok esetben erősen szabotálja. Ha hagyjuk. A Russell Hobbs méretes elektromos grilljénél azonban nincsenek ilyen parák, ha túl szeles, túl meleg, esetleg esős, hideg az idő, akkor a konyhapulton is sütögethetünk.

Persze ebben semmi extra nem lenne, ha a szerkezetet nem alakították volna igazán felhasználóbaráttá a mérnökök. A Russell Hobbs grillrácsai ugyanis egy mozdulattal kipattinthatók, és már mehet is a két nehezen sikálható, az egész grillélmény csírájában elfojtó grillrács a mosogatógépbe, semmi dolgunk vele. Ugyancsak nagy találmány a masina elé helyezhető tartály, ami felfogja a felesleges zsiradékot. A tartályba akkor is finoman belecsepeg a felesleg, ha nem állítjuk át a szerkezet talpát, de ha azt is megdöntjük, akkor végképp minden zsiradékot lecsepegtethetünk a sülő húsokról, zöldségekről. Ez azért nagyrészt alapanyagfüggő, a nagyon zsírszegény húsokat nem érdemes ennyire „kivéreztetni”, de egy tisztes tarjaszelet esetén nagyon jó megoldást jelent a lejtős pályán történő sütés, arról nem is beszélve, hogy úgy is rendezhetjük a fogásokat, mint a tárcsán, azaz a felsőkben lévő zsiradékot ügyesen átjátsszuk a zsírszegényebb tételekhez. Például egy tarja, fűszeres cukkini páros kapcsán tökéletes a lejtő, a tarja megszabadul a felesleges zsiradéktól, a cukkini gazdagszik vele.

rus5

A grillen nem csak húsokat és zöldségeket érdemes ám sütni, a köretek közül a különféle pitákat, lapos kenyereket is átmelegíthetjük. Egészen más végeredményt kapunk, mintha csak simán kínálnák az elkészült fogások mellé. A sajtoknak szintén ott a helye a rácson. Mivel az elektromos grill hőfoka könnyen szabályozható, így a sajtoknál sem kell félni, hogy túlságosan megolvadnak, és előbb átslisszolnak a rácsok között a faszénre, mint hogy alá tudnánk nyúlni egy spatulával.

A Russell Hobbs grillel azonban nem csak a hagyományos grillélményt kapjuk, hanem a szerkezetben pizzát is süthetünk. Ehhez külön bepattintható mély tálca jár. Ezt a tálcát nyugodtan használhatjuk a pizzán kívül más tészták sütésére is, a grillben készülhet langalló, focaccia vagy galette, sőt a tárcsás kedvenceink egy részét (amelyek a tárcsa közepén készülnek) szintén könnyedén átértelmezhetjük a pizzatepsire.

rus4

Sajttal, sonkával töltött karaj, grillezett pitával és camembert sajttal

50 dkg hártyázott karaj, nem túl vékony szeletekre vágva

10 szelet csirkemell sonka

10 szelet érlelt, félkemény sajt (pl. trappista vagy provolone)

frissen őrölt fekete bors

pita

grill camembert

zöld fűszeres olívaolaj

A hússzeleteket deszkára fektetem, majd egyenként felnyitom. Ehhez a szeletet a tenyeremmel lenyomom, de nem túlzottan és egy hegyes, vékonyabb késsel (akár egy jó zöldségkés is lehet) felnyitom félig, úgy, hogy egy tisztességes zsebet kapjak. A húst kívül-belül finoman sózom és borsozom, majd a sonkával és a sajttal megtöltöm. Ha úgy érzem, hogy a tölteléknek nem lett elég mély a zseb, akkor a hús szélét fogpiszkálóval összefogom. Végezetül a szeletek mindkét oldalát olajjal vékonyan lekenem.

A camembert szintén előkészítem. Grillfóliát tépek, azt vékonyan bekenem olajjal, fűszerezem, majd a sajtot ráhelyezem. Ha kedvem tartja, akkor két gerezd fokhagymát vékony csíkokra (nem lapokra!) vágok, és azokat beleszurkálom a sütni kívánt sajtba. A fóliát gondosan lezárom.

A pitákat kézközelbe helyezem.

A grillt az asztalra állítom, a csepegtetőtálcát a helyére illesztem, bekapcsolom, és a legmagasabb hőfokra állítom. Amikor már elérte a kellő hőfokot, akkor a karajszeleteket a grillre helyezem. Attól függően, hogy hányan ülünk asztalhoz és milyen ritmusban kerül terítékre az étel, a grillezni kívánt sajtot vagy sajtokat is a rácsra teszem, felülre, távol a csepegtetőtől. Mivel a karajok az utóbbi 10 évben azt a kevés zsírerüket is elvesztették, amivel régen márványozottak voltak, így nem döntöm meg extra mód a grillt, hagyom, hogy az olaj, mint zsiradék a hús alatt maradjon.

Amíg sül a hús, addig összeállítok egy laza nyári salátát, a grillen lévő szabad helyekre bepattintom a pitát. Az sem baj, ha a pita is kap egy kicsit a fűszeres olívaolajból, ha nem jutna neki a húsról, akkor csak kenegessük meg bátran egy szilikon ecsettel.

rus6

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.