Füstölt tofus, csicseriborsós quinoa saláta
A vegetáriánus január több mint egy újévi fogadalom, sokkal inkább egy izgalmas kaland az ízek világában, egy szerethető út az egészségesebb életmód felé. Miközben a húsmentes fogások elkészítésével kísérletezünk, nemcsak a kreativitásunk bontakozik ki a konyhában, hanem a szervezetünk is hálás, a több rostért, vitaminért és a könnyedebb fogásokért. A kutatások szerint már egy hónap növényi étrend is csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja az emésztést. Ráadásul a környezettudatos döntéseinkkel a bolygónk is nyer – így az új év kezdete nemcsak rólunk, hanem egy nagyobb célról is szól.
A növényi alapanyagokból rendkívül finom, tartalmas, laktató és elképesztően gazdag beltartalmú fogásokat készíthetünk, mint például a Füstölt tofus, csicseriborsós quinoa salátát.
Hozzávalók:
8 ek quinoa
4 ek olívaolaj
1 csomag füstölt tofu (120 grammos)
1 db csicseriborsó konzerv
1 db alma
1 db körte
1 marék dió
½ csomag növényi fehér sajt
só
2-3 csipetnyi fahéj
csipetnyi garam masala
balzsamecet
csipetnyi citromlé
A quinoát bő meleg vízben megmosom, majd egy lábas teszem, sózom, csipetnyi garam masalával ízesítem, kétszeres vízben, fedő alatt, közepes lángon párolom, amikor a víz elfőtt, elzárok alatta és hagyom tovább puhulni. A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd egy gáztepsit sütőpapírral kibélelek, a csicserit szűrőbe öntöm, átmosom, lecsepegtetem, a tepsire szórom, sózom, fahéjjal meghintem. A tofut kockacukornyi kockákra vágom, a csicserire szórom, az egészet kis olívaolajjal meglocsolom, majd a sütőbe tolom.
Az almát és a körtét megmosom, félbe vágom, kicsumázom, a tofuhoz illő kockákra vágom, egy nagyobb keverőtálba szórom, majd hozzáadom a quinoát, az időközben megsült tofut és csicserit (max. 20 perc kell nekik), diót török rá, és növényi sajtot tépkedek rá. Átforgatom, majd meglocsolom egy kevés citromlével és balzsamecettel és mielőtt tálalnám, még egyszer átfogatom a tál tartalmát.
A végeredmény egy rendkívül gazdag, változatos textúrájú meleg saláta, amellyel könnyű jóllakni. A tofu füstössége, a fűszerek és a quinoa karaktere szép ívet adnak a fogásnak. Az összetételen kedvünk szerint variálhatunk, nem kötelező bele ennyi gyümölcs és készülhet több quinoával is, fűszerezhetjük másképp vagy adhatunk hozzá akár mikrozöldeket is.
S nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is, hiszen a quinoa a rosttal és szénhidráttal járult hozzá a fogáshoz, csicseri növényi fehérjét és rostot adott hozzá, a tofu a kalciumot is biztosította, a dió és az olívaolaj egészséges növényi olajakkal támogatta a szervezetünket. A gyümölcsök rosttal és tápanyagtartalommal járultak hozzánk, míg a fűszerek az immunrendszerünkre is hatottak, a C-vitamint a citromlé szállította, míg a növényi sajtnak köszönhetően ez a gluténmentes fogás teljesen vegán maradt és a laktóz- vagy tejfehérje intoleranciával élő számára is tökéletes lett.
A növényi alternatívák beszerzése, a vegán, vegetáriánus életmódhoz szükséges alapanyagok bevásárlása ma már nem jelent kihívást, hiszen a kiskereskedelmi láncokban és a webáruházakban is fellelhető minden, amire csak szükségünk lehet. A Kifli.hu felmérése szerint az igényünk pedig egyre nő rá, a ő felületükön a vásárlók 30 %-a rendszeresen választ ilyen termékeket, az állati eredetű termékek alternatíváit kínáló termékkategóriájuk forgalma az elmúlt két évben többször is megelőzte a többi kategória fejlődését, ami egyértelműen mutatja, hogy a növényi alternatívák iránt egyre nagyobb a kereslet. A növényi alapú élelmiszerek választása nem csak egészségtudatos, hanem környezettudatos döntés is, a növényi élelmiszerek előállításának karbonlábnyoma kisebb, mint az állati eredetű termékeké.