You are here: Home > Édes élet, Folyékony, de nem kenyér, Húúús, Krumplis, Nem folyékony, de kenyér > Tokaji bort a karácsonyi asztalra!

Tokaji bort a karácsonyi asztalra!

Szinte minden magyar borvidékről elmondható, hogy az elmúlt 25 évben nagyon sokat tett azért, hogy a szocialista tervgazdálkodás évtizedeiben rákényszerített álcát, az egyenmaszlagot lemossa magáról. Ez mostanra sikerült, az újonnan kialakuló, vagy változni képes fogyasztói réteg számára, már nem csak egy-egy „emblematikus” tétel egy-egy tájegység.

Így van ezzel Tokaj-Hegyalja is, amelynek hallatán a rettenetédes aszún kívül sokáig senki semmire nem mert gondolni. Holott itt is számtalan csodálatos bor készíthető, fantasztikus száraz borok, gyöngyöző borok, sőt még pezsgő is, és az aszú, az aszú bizony csak egy, a sokféle tétel közül.

Az évezredünk tokaji boraival érdemes megismerkedni, megkóstolni a vidék ezer arcát, és megtalálni azokat az italokat, amelyeket az ünnepi asztalra, a fogásaink mellé vagy épp a fogásainkba komponálva kínálhatunk.

A héten a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok borait kóstoltuk egy tisztes sorban, a száraz furmintoktól eljutottunk egészen a 190 gramm maradék cukrot tartalmazó 6 puttonyos aszúig, én pedig a kóstoló során semmi mást nem tettem, mint képzeletben főztem, magamban társítva az egyes szezonális ízeket, ünnepi fogásokat a kóstolt tételhez.

Meglepő felfedezéseket tettem: az egész menüsor tökéletesen lefedhető tokaji borokkal, amit most a Hétszőlő palackjain keresztül örömmel meg is mutatok.

Bio Birtok Furmint 2018

Ez a könnyed, száraz, jól iható furmint rögtön szerelem, ízlik, máskor is innám. Ha rajtam múlna, akkor jó szívvel adnám fehér húsok mellé, passzol a pulykához, egy kis gesztenyés töltelékkel, vagy körettel gazdagítva, sült halak mellett is van helye.

Nagyszőlő Furmint 2015

Egyben sült bébipulyka, szilvával betöltött csirketekercs, lazac steak, sült zöldségekkel jelenik meg a szemem előtt, ahogy ebbe a borba belekóstolok. A főfogásoknál a száraz furmintnak tényleg ott a helye.

Hétszőlő-dűlő Bio Hárslevelű 2016

A tételsorból az egyik kedvencem, illatos, ízes, finom, közepesen hosszú lecsengésű bor, amelyről tisztán látom, amint gyümölcsös krémlevesek mellé adják, vagy épp azt ízesítik vele. Ha főzni kellene, biztos, hogy egy halványan gyömbéres körte krémlevest tennék vele pikánssá, és egy keveset pohárban is kínálnék hozzá. Ha pedig desszertként kéne megfogalmazni, akkor biztos, hogy borkrém lenne belőle.

almakrémleves

Késői Bio Kövérszőlő 2017

Kedves, krémes bor, amely szinte csábít a gesztenyés ételekre. Gesztenyés krémleveshez, birses pulykasülthöz adnám, amit szarvasgombás krumplipürével tálalnék, vaníliás desszerteket tennék vele teljessé, és almás sütemények mellé adnék belőle egy pohárkával.

almaspirog

5 puttonyos Hétszőlő 1er cru aszú 2013

Itt jön a papírforma, az első korty után ugrik be rögvest a libamáj, szeletekben, szépen megsütve, aztán az abált változathoz is gondolatban hozzákóstolom, működik, szeretik egymást. A harmadik kortyra viszont már konyakos kacsaleves, kacsa- és sertésrillette ugrik be, ahhoz is érzem, hogy jó lenne ez a 140 gramm maradék cukorral rendelkező, friss savakban gazdag aszú. Sőt egyben sült kacsa mellé és boldogan adnám, illetve a sütés közben kenegetném is vele a sülő szárnyast. Desszertek közül egy ananászos tarte tatin mellé adnék belőle.

libamáj

5 puttonyos aszú 2008

Ennél az érett, tiszta aszúnál egyértelműen a klasszikus sütemények győznek. Ezt a bort tenném a flódni tésztájába és töltelékébe, ha mindenkit le szeretnék egy életre nyűgözni, illetve kis pohárban a beigli mellé is kínálnék.

5 puttonyos Hárslevelű aszú 2004

A sorból a másik nagy kedvencem, vidám, friss, kora ellenére meglepően élénk savakkal, amelyek gyönyörűen kiegészítik, teljessé teszik. A maradék cukra is az enyém, hiszen „csak” 135 gramm. Kóstolva csokoládé-whiskys pohárkrém, tiramisu mellé adnám, de a főfogások között is lennének barátai, egy füstölt maldon sóval hintett rosé kacsamell mellé nehezen találnék jobbat.

6 puttonyos aszú 2010

Egészen meglepő savakkal rendelkező, izgalmas tétel, de közben rendkívül egységes és kerek. Teljességében nehéz mellé partnert találni, önmagában desszertnek minősíthető, de tiszta, nem fűszeres, étcsokoládés desszertekhez, mint például egy francia csokoládétorta kitűnő választás lehet.

tokaj

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.