You are here: Home > Édes élet > Beigli

Beigli

Hmmm…beigli. Bemegyek a boltban és elnézem azokat a szánalmas, tojást, diót, vajat nem látott valamiket és erősen kétkedem benne, hogy erre bárki is ráfanyalodna…Aztán a pénztárnál várakoztamban döbbenten szúrom ki, hogy a mögöttem álló vett 4!!! rúddal, sőt a szomszéd pénztáros néni sorát duzzasztók között is akad olyan, aki ezt az ipari fűrészporrudat viszi haza, szentestére.

Mielőtt bárki megkövezne: cukrászdában is lehet rendelni, azt talán finomabb vagy lehet készíteni és az a legfinomabb. Nem hiszem, hogy annyival drágább lenne, mint a bolti…

Persze az egészben az a legnagyobb pofátlanság a részemről, hogy én se sütök. Ez azért nem azt jelenti, hogy suttyomban kosaramba rejtem a fent említett betonrudat, hanem azt, hogy családi barterezéseimnek köszönhetően anyától szerzem be a friss, csodás, gazdagon ízes süteményt. Cserébe leszállítom a több doboznyi mézest, vaníliás kiflit és egyéb aprósütit.

De mivel büszke vagyok anya verhetetlen beigliére és ikresanyuka társam, Eszter is kérte, leírom:

Beigli (ahogy anya készíti)

50 dkg finomliszt

25 dkg margarin

6 dkg porcukor

3 darab tojássárga

1 egész tojás

2 dkg friss élesztő

csipet só

Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.

Diós töltelék

20 dkg finomra darált dió

15 dkg cukor

5 dkg mazsola

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 db alma reszelve

1-2 ek méz

1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel.

Mákos töltelék

20 dkg finomra darált mák

17 dkg cukor

5 dkg mazsola

1 csomag vaníliás cukor

2 db alma reszelve

2 ek baracklekvár

2 ek méz

1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel.

A tésztából 2 vagy 4 rúd beigli készíthető. Ez attól függ, hogy milyen tepsiben sütjük. Érdemes úgy kiválasztani a tepsit, hogy a rudak a sütés közben ne tudjanak nagyon elfeküdni benne. A tésztát a betöltés után tepsire helyezem, majd a rudak közé sütőpapírcsíkokat illesztek, hogy könnyen szétszedhető legyen, ha megsült.

Miután megtöltöttem a rudakat, tepsire helyezem őket, 4-5 helyen villával megszurkálom a tetejét és felvert tojással megkenem. Másfél órát hagyom pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt újra megkenem.

Alsó-felső lángon, 200 fokon sütöm kb. 45 percig. Amikor a rudak színesedni kezdenek: a tetejét lefedem alufóliával és csak az utolsó negyed órára veszem le.

beigli

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.