You are here: Home > Édes élet > A tökéletes flódni

A tökéletes flódni

Erre a receptemre kifejezetten büszke vagyok. Sok utánaolvasás és fejben kóstolás (igen, létezik, az ember ízlelgeti az olvasott, hallott összetevőket és bizony nagyon klasszul lehet így ráhangolódni egy fogásra) után összeraktam egy valóban ütős flódni receptet.

Flódni

Tészta:

50 dkg finomliszt

25 dkg vaj

5 dkg libazsír

2 db tojássárgája

2-3 ek. fehérbor

csipet só

A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitálom, majd hozzáadom a csipetnyi sót, a hideg, apróbb kockákra vágott vajat és a zsírt. Ezt követően laza mozdulatokkal elmorzsolom, úgy, hogy a kezem ne melegítse fel a kelleténél jobban a vajat, de a végére azért homogén morzsát kapjak.

Ekkor hozzáadom a két tojássárgáját és a bort, és ezzel rugalmas, jól gyúrható tésztává alakítom, majd alufóliába teszem a tésztát és a hűtőbe rakom, ahol addig pihen, amíg elkészítem az összes szükséges tölteléket.

 Máktöltelék:

20 dkg darált mák

2 dl édes fehérbor (pl. édes furmint)

5 dkg vaj

20 dkg cukor

5 dkg mazsola

1 db kezeletlen narancs reszelt héja

csipetnyi őrölt szegfűszeg

A bort egy forralóba öntöm, majd – folyamatos kevergetés mellett – hozzáadom a mákot, a cukrot, a vajat, az apróbb szemű mazsolát, majd a végén szegfűszeggel és narancshéjjal fűszerezem, és néhány perc alatt összefőzöm.

Diótöltelék:

25 dkg darált dió

20 dkg cukor

2 db tojássárgája

2 dl édes fehérbor

5 dkg mazsola

½ db vaníliarúd magjai

A bort egy forralóba öntöm, majd – folyamatos kevergetés mellett – hozzáadom a diót, a cukrot, a vajat, a apróbb szemű mazsolát, a tojássárgáját, majd a végén vaníliával fűszerezem, és néhány perc alatt összefőzöm.

Almatöltelék:

1 kg alma

10 dkg cukor

csipetnyi őrölt fahéj

1 dl édes fehérbor

20 dkg sűrű szilvalekvár

A bort forralóba teszem, megmelegítem, majd a megpucolt, magházától elválasztott almákat lereszelem, és a borban megpárolom. Közben fahéjjal fűszerezem és cukorral ízesítem. Amikor jó, akkor szűrőbe teszem, és alaposan kinyomkodom. Ebben a pillanatban elkészültem az összes töltelékkel.

Előszedem a tésztát, amiben ennyi idő visszakötött a zsiradék. Finoman lisztezett deszkán hosszú rúddá sodrom, majd öt közel egyforma darabra vágom.

Egy 26-os tortaforma aljára sütőpapírt szabok, azt belefektetem, a forma oldalát zsírral vékonyan és egyenletesen kikenem.

A tésztákból gombócokat formálok, majd a tortaforma méretére nyújtom. Az elsőt rögvest az aljára teszem, erre halmozom a diós tölteléket, a következőt erre fektetem, és mehet rá a mákos töltelék, majd jön az újabb tésztaréteg, amire lekvárt terítek, végül megint tészta jön, és a lecsöpögtetett alma kerül a flódniba, majd jön a záró tészta, aminek a tetejét vékonyan és egyenletesen lekenem tojássárgájával.

A kész sütit az előmelegített 155 fokos sütőbe tolom és nagyjából másfél órát sütöm. Sütés után a formában hagyom kihűlni, és ha van kellő időm, akkor másnapig meg sem vágom.

flódni

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “A tökéletes flódni”

  1. Krisztina szerint:

    kérdés,miért 5 tésztát kell kinyujtani? a máknál és a lekvárnál nem azt írja hogy rétegenként,hanem a mákra keni a lekvárt akkor most hogy van ez? meg szeretném karácsonyra sütni.kérnék szépen visszajelzést.Köszönettel

  2. mirelle szerint:

    Kedves Krisztina!
    Minden töltelékréteg közé megy tészta.

    Jó sütögetést, boldog karácsonyt: Mirelle