You are here: Home > Édes élet > Velencei tiramisu

Velencei tiramisu

A hétvégén egy olyan desszertet készítettem, ami minden ízében kedves a szívemnek. Egyrészt velencei, másrészt tiramisu, harmadrész Jamie kezei alól kanyarodott ki. A frissen kapott receptkönyvnek köszönhetően a sorozatban látott tiramisu reprodukálása nem okozott  gondot, igaz menet közben némileg felül írtam a receptet, ismerve a család befogadóképességét és ízlését.

Angol haverom akkora mennyiségekkel csapott bele a lecsóba, hogy jogosnak éreztem, ha mind az arányokon, mind a receptben szereplő étcsokoládé mennyiségén radikális módosításokat hajtok végre.

Az eredmény igen tetszetős volt, látványosan Zsófia számára hozta el egy rövid pillanatra a mennyországot, mi kevésbe étcsokoládé-hívek kissé soknak éreztük a csokoládé-kérget.

Tiramisu a la Jamie (Ikeás pitetálra és 4 főre méretezve)

12 dkg babapiskóta

50 dkg mascarpone

7 dkg barnacukor

3 nagyobb tojás

1 kupica rum (az én esetemben a csodálatos Ron Zacapa)

10 dkg 70%-os étcsokoládé

3,5 dkg vaj

csipetnyi só

2 dl feketekávé (ehhez plusz cukor)

1 narancs héja

A tál alját ügyesen kimozaikozom a babapiskótákkal, majd a forró, édesített kávét óvatosan ráöntöm. Miután maradéktalanul magába szívta, megnyugszom és a gőzön lévő habüstben felolvasztom a csokoládét, vajjal és egy csipetnyi sóval. Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzákeverem a csodálatos rumomat, majd óvatosan ráöntöm a tésztára és egy spatulával finoman elosztom.

A tálamat félreteszem hűlni. A tojásokat kettéválasztom. A sárgáját hosszan (4-5 percig) habosra verem a cukorral, majd belekeverem a mascarpone-t és végezetül az egészen lazítok a tojások felvert habjával.

A krémet lazán a csokoládérétegre csorgatom, majd egy kis plusz étcsokoládéforgáccsal dekorálom és minimum 2 órára a hűtőbe teszem.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.