Karácsonyi szakácskönyvajánló 2022 – Szakácskönyvből sosem elég!
15 éve írok szakácskönyv recenziókat: tényleg mindig van új a nap alatt. Ha nem is minden ízében korszakalkotó könyvek születnek, de újra és újra rácsodálkozom, hogy hányféle megközelítése lehet egy adott dolognak és ezek mennyire sok függ az egyedi, hiteles hangtól, interpretálástól, hogy az olvasóban valóban megszülessen a vágy az adott nemzet konyhája vagy csak egyes fogások iránt. Az idei merítésből könnyű választani, nagyon széles és izgalmas a paletta.
Bartholomaeus Platina reneszánsz receptjei – Az első nyomtatott szakácskönyv
Platina könyve egyetlen valamirevaló gasztrorajongó polcáról sem hiányozhat, a reneszánsz mester alkotása rendkívül olvasmányos, szórakoztató, inkább anekdotikus hangvételű leírások gyűjteménye, mint mai értelembe vett szakácskönyv. Csapongó, sok mindenre kiterjedő figyelmét időnként ugyan az ételre fókuszálja, de az alapanyagokkal együtt a kor is a lapokon landol, Platina életének megannyi apró rezdülése válik örökbecsű részévé a Rómában nyomda alá rendezett szakácskönyvnek. A leírásokat élvezet olvasni, megtudhatjuk miért ne együnk medvét (ha esetleg kedvünk támadna), hogy gyógyítják a kígyók édesköménnyel a szemükre telepedő hályogot, 10 könyvében bölcs eloszlásban találkozhatunk az általános – a kor orvosi szempontjait is magukba foglaló – leírásokkal, majd a személyes megjegyzésekkel sűrűn átitatott, olykor vicces vagy inkább vicceskedő receptekkel, amelyekből könnyedén meríthetünk ma is ihletet.
Mollie Tunitsky – Alacsony FODMAP-diéta kezdőknek
Az egészségre gyakorolt hatás, mint vezérelv Platinus (sőt Apicius) óta ismert és kedvelt metódus, mind az írók, mind az
olvasók körében. Előszeretettel halljuk, ha egy általunk kedvelt vagy fogyasztott étel egészséges és szívesen kipróbáljuk azt, ami ennek hírében áll. Mollie Tunitsky könyve az IBS szindrómával küzdők számára jelent nagy segítséget, de mindenkinek sokat adhat, aki gyomor- és bélproblémákkal küzd vagy csak szeretne egyszerűen könnyebb, kevésbé megterhelő életmódot folytatni. A hétnapos menüterv, a bevásárlólisták, az IBS esetén kerülendő alapanyagok időszaki kivezetése, mind a gyomor és a bél megnyugtatásának szolgálatában áll, a diéta segítségéval akár egy hét alatt látványos életminőségbeli javulásra számíthatnak azok, akik kénytelenek az IBS-sel együtt élni. A gyakorlatias, jól szerkesztett könyvben található receptek jól tematizáltak, a leírások egyértelműek, minden receptnél piktogramok jelzik, hogy milyen mentességgel számolhat az elkészítőjük.
Dr. Andrási Nóra – Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
A vegánság megítélése a klímasemlegességre való törekvésnek köszönhetően sokat változott – pozitív irányba – az elmúlt évek folyamán. Megszületett egy új vegán generáció, akiket nem feltétlen etikai okok hajtanak egy növényi életmód felé, sokkal inkább a felelősségtudat és egy egészségesebb életre való törekvés. Dr. Andrási Nóra könyve izgalmas színes, gazdag fogásokon keresztül cáfol meg – pusztán a receptekkel – számos tévhitet és mutatja be a vegánság igazi arcát: a tartalmas, könnyen beszerezhető összetevőkre épülő, ízgazdag, textúrákkal játszó fogásokra épülő étrendet. A receptek jól követhetők, mentesek étolajtól és finomított cukortól is, a legtöbben glutén sem szerepel, így többek számára érdemes forgatni, mint az elsőre gondolnánk. A jó leírásokat még jobb tippek egészítik ki, hogy könnyedén eligazodjunk a teljes értékű növényi étrendben.
Wossala Rozina – Konyha Könyv
Wossala Rozina könyve igazi életigenlés. A vezérelv egyértelműen a hedonizmus, ennek
köszönhetően kicsit olyan, mintha több szakácskönyvet olvasnánk egyszerre. Akad itt nemzetközi ihletettségű, magyarosra hangolt étel, a legegyszerűbb (de mégis oly sokszor elbaltázott) omlett és főtt tojást, helyt kapnak kedvelt olasz fogások (nem csoda) és Rozina éttermének emblematikus tételeiből is kapunk ízelítőt. Egyfajta Rozina-féle gasztrokaleidoszkóp ez, vad rodeo az élvezetek világában, ahol megtalálhatunk mindent, amihez a szerzőt erős érzelmi szálak kötik. Ezt a felfokozott állapotot erősítik a képek is, a recepteket illusztrálók, a fejezetekhez kapcsolódók és a grafikai is, sebességbe teszik az olvasót. A receptek leírása közérthető, a rövid, alapvetően személyes bevezetőt követően nem földtől elrugaszkodott alapanyaglista várja az olvasót, hanem elérhető és beszerezhető termékek, az elkészítés leírása pedig szintén rövidre fogott és jól követhető.
Polgár Tünde – Terítéken
Polgár Tünde nem kevesebbre vállalkozott, mint a vendéglátó szemüvegén keresztül írt szakácskönyvre, ahol a tematikát a vendégvárás/vendéglátás és a szezonalitás adja. A sajátos szemléletnek köszönhetően menüsorokon keresztül haladunk a könyv folyamán, az egyes fogások szép ívben illeszkednek egymáshoz. Tünde számos tanáccsal látja el olvasóit, megmutatja, hogyan lehet viszonylag egyszerű alapanyagok használatával, nem túl bakafántos módon, mutatós, sőt látványos vendégvárást rittyenteni. A tálalás mikéntjét is alaposan körüljárja, részletesen megmutatva, hogyan teszi eseménnyé a szerviz az étkezést. A szezonalitás szépen megjelenik minden menüsornál, kellemesen árnyalja a különféle fogásokat, a képanyag meseszerűsége, a „polgárságból” eredő antikvitások megjelenése kellemes a szemnek, jól illusztrálja azt a hangulatot, amelyet Tünde meg kíván teremteni.
Ambrus Éva, Vágó Piros – Gyors, Finom, Egyszerű
…és egészséges – tennénk hozzá az első átlapozás után. Ambrus Éva és Vágó Piros könyve az idő szorításában élőknek
kínál praktikus, izgalmas, gazdag beltartalmú, elérhető alapanyagokból készített recepteket minden napra és minden alkalomra. A jól forgatható könyvben könnyű eligazodni, semmi nem öncélú, minden egy harmonikus, jól ételekkel élt élet felé tereli az olvasót, megmutatva, hogy hogyan lehet egészséges módon hedonistaként élvezni az ízeket, textúrákat, figyelve az évszakok ritmusára, nem elfeledve a családtagok igényeit, elvárásait és nem feledve mindazt, amit a családi hagyományok, az elődök bölcsessége már megtanított számunkra. A rohanós hétköznapokra ideális saláták és piték mellett helyt kapnak újraértelmezett klasszikusok és a desszertfronton is tetten érhető a forradalom, a cukor és a finomliszt helyett magvak, aszalványok, gyümölcsök adják az alaphangot, megmutatván mennyivel több rejlik ebben a műfajban is, mint alapesetben gondolnánk.
Gáspár Bea – Bea konyhája, Családi receptek egyszerűen
Bea szakácskönyvénél egyértelműen látszik, hogy a világkonyha hogyan épült be a hétköznapokba, hogyan válik részévé a családi recepteknek, alakul át a család és a háziasszony szája íze szerint, és válik önálló, akár újszerű fogássá. A – többek között – olasz, arab, amerikai, spanyol fogások között jól lehet kalandozni, inspirálódni, a hagyományos tematika szerint szerkesztett és rendezett receptek között nem csak a nemzetközi klasszikusok Bea által megfogalmazott, alakított átirataival találkozhatunk, végtelenül egyszerű családi kedvencekre és összetettebb, időigényesebb fogásokra is bukkanhatunk. A könyv képi világa kellemes, jól illusztrálja a megjeleníteni kívánt hangulatot, a fogásokhoz is erős kedvet csinál, a leírások kellő rövidség mellett is közérthetők, a receptek alapanyagai szintén a valóság talaján mozognak.
Szabadfi Szabolcs – Trogmayer Éva: Labi és a nagy találkozás
A mesék folytatódnak. Tavaly megismerkedhettünk Szabadi Szabi első gyerekkönyvével,
ami nem meglepő módon nagy sikert aratott minden korosztálynál. Idén a mese folytatódik és a Labi és a nagy találkozás nem csak rengeteg izgalmat, hanem számos receptet is tartogat a kedves olvasói számára. Kiderül például, hogy szerelmeslevelet nemcsak írni lehet, hanem sütni is, a pacsnit a lábunkra húzzuk vagy inkább megesszük, hogyan kerül a sütőbe egy paradicsommal és mozzarellával megpakolt ridikül, kik csatlakoznak majd a mindig éhes kis csapathoz, Nudlihoz, Masnihoz és a többiekhez, illetve azt is megtudhatjuk, hogy milyen szerepe lesz a történetben Áfonyának, a cukrászlánynak. Szabadfi Szabi neve hosszú évek óta egyet jelent az elkötelezettséggel, a legjobbra való törekvéssel, a soha nem pihenő maximalizmussal, a kielégíthetetlen tudásszomjjal és a feltétel nélküli, őszinte tanítási vággyal. Trogmayer Éva meséi nagyon kedvesek, Baracsi Gabi rajzaiba beleszerelmesedni pedig a pillanat műve.
A Lidl bemutatja – Ételek és évszakok Széll Tamással
Már nyolc éve, hogy a Lidl útjára indította szakácskönyvsorozatát, hogy vásárlói számára edukációval és inspirációval szolgáljon. Az egyszerű és egészséges fogások, az áruházlánc kínálatára erősen támaszkodó, azzal igencsak jól bánó fogások biztos, hogy sokak számára jelentettek segítséget a hétköznapok során és az ünnepek idején. Széll Tamás, a Lidl séfje új kötetében a főszerepet a szezonális zöldségek és gyümölcsök kapják, megmutatván, hogy mennyire fontos a növényi étrend az egészségünk és a bolygónk egészsége szempontjából is. A zöldség-gyümölcs kategória kiemelt szerepet tölt be az áruházlánc kínálatában, a szezonalitást erőteljesen hangsúlyozó új szakácskönyvben a séf megtanítja az olvasót minden évszak, időszak saját sztárjainak a felhasználására, fogyasztására, 63 izgalmas, jól követhető, nem túlbonyolított recepten keresztül. A kötetnek most is szerves részét képezik Galló Nóra dietetikus tanácsai és Herczeg Ágnes borszakértő – a Lidl kínálatából válogatott – italjavaslatai.






