You are here: Home > Könyvről, Termékekről > Közérthetően a keleti konyháról

Közérthetően a keleti konyháról

… akár ez is lehetne az iráni származású, jelenleg Angliában élő Sabriba Ghayour könyvének a címe. A közel-keleti konyha rettentően tág gyűjtőfogalom, amelybe sokszor beleérjük a nem oly közel lévő indiai konyha egyes elemeit is.  A keleti gasztronómiában nagy az átjárás, sok az azonos gyökerű, de idővel természetesen más és más alakot öltött fogás, amely izgalmas labirintusként öleli körül a laikus fogyasztót.

Sabrina ebben az illatos, gazdag gasztronómiában kalauzol minket. Nem akar pontról pontra minden egyes tételt a helyére rakni, inkább azt mutatja meg, hogy az egyes fogásokból hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet. Az egyszerűnek tűnő, de rafinált fogások gondos leírása, az olvasó, majd főző számára történő korrekt egyszerűsítése nagyon nagy segítség.

Ez az egyszerűsítés jellemző a könyv képi világára is, itt sem a túldíszítettség dominál, nem azzal kívánja eladni a tartalmat, hanem a képek valóban segítséget nyújtanak a receptek tökéletes feldolgozásához. A felvezető szövegek pedig pont annyi támpontot – hol személyeset, hol történelmit – kínálnak az adott fogáshoz, amely valóban szükséges. Azaz nem feleslegesen és öncélúan szószátyár a könyv, ami üdvözítő, hiszen mostanában sok szakácskönyv esik ebbe a hibába, a mese mellett szinte másodlagossá válnak a receptek.

Sabrina egyértelműen arra törekszik, hogy a modern háziasszonyok idejére és eszközparkjára adaptálja az Ezeregy éjszaka konyháját. Gondos magyarázatokat fűz a legfontosabb alapanyagokhoz, minden esetben elmagyarázza az étel karakterét adó fűszer jelentőségét, bemutatja jellemzőit.

Számomra külön öröm a viszonylag sok bárányos fogás, a gazdag saláták bőséges felhozatala, a modern alapanyagok bátor beemelése (quinoa) és az olvasók desszert iránti igényének felismerése és kielégítése. A fél életét Angliában töltő Sabrina a keleti főfogások után megmutatja, hogy milyen az angol-keleti fúzió, azaz a szigetország és az európai kontinens hagyományos desszertjeit szórja meg az Ezeregy éjszaka gasztrokincseivel, így születik újjá a madeleine, kap új ízt az Eton mess vagy válik izgalmassá a shortbread.

Sabrina Ghayour szakácskönyvét jó szívvel ajánlom azoknak, akik most ismerkednek a keleti konyhával; egy nyaralás, egy kiemelkedő éttermi élmény nyomán kedvet kaptak a keleti ételek otthoni elkészítéséhez. A négy évszakos szakácskönyvben a vegetáriánus olvasók is megtalálhatják a maguk kedvenceit.

könyvblog

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.