Paradicsomos bab
A hétvégére melengető fogásokat terveztem. Mivel éhesebbek voltunk a tervezettnél, így a négy órán át sülő tarját békésen hagytam tökéletessé válni, s gyorsan elkészítettem a B-tervet, a paradicsomos babot.
Paradicsomos bab
2 db 500 g-os fehérbab konzerv
4 dl paradicsompüré
2 dl víz
1 ek almaecet
25 dkg bacon
2 tk szárított kakukkfű
3 babérlevél
4 hámozatlan gerezd fokhagyma
2 tk magos mustár
só
frissen őrölt fekete bors
A babot szűrőbe öntöm, alaposan átmosom és lecsöpögtetem. A bacont apró kockákra vágom, majd egy nagyobb, mély serpenyőben átsütöm. Ezután hozzáadom a paradicsomlevet, fűszerezem, beledobálom a fokhagymagerezdeket. Belekeverem a mustárt, ecettel ízesítem, majd kis vizet adok hozzá és kis lángon bő fél órát főzöm. Amikor kész, akkor – ha kell – sózom és borssal fűszerezem.
Friss kenyérrel kínálom.