You are here: Home > Termékekről > Fehérborok tesztje a Balaton partján

Fehérborok tesztje a Balaton partján

Bár már több mint 10 éve írok gasztronómiáról, a boros szakújságírók mellett mindig erősen laikusnak érzem magam, aki szakszavak és valódi szakértelem hiányában, de mégis tudatosan kóstolja a borokat. Ha úgy vesszük, akkor én vagyok a végfelhasználó, aki számára nem feltétlen mond bármit is a pince, a borász vagy a borvidék neve, aki nem keresi mindenáron a dűlőre jellemző terroirt a borban, csupán egy jó, hibátlan italra vágyik.

A hét elején újra én lehettem a lelkes laikus (orozva vagy osztozva a címen Zsuzsával). A Hilltop által életre hívott vakkóstoló egy nagyon korrekt és bölcs gondolatból szültetett. Kamocsay Ákosék ugyanis rendre vakteszten vizsgálják, nézik a magyar borok legjavát, így helyezvén el saját boraikat a képzeletbeli dobogón. Mostanra azonban kíváncsivá váltak, hogy a gasztronómiai újságírók is hasonlóan vélekednek-e a sorrendről, szerették volna tudni, hogy a borásznál legalább egy fokkal kevésbé szakmai grémium (ok, a magam nevében beszélek) számára mely tételek lesznek a befutók, és nem utolsó sorban miért.

hill5

Kamocsay Ákos szerint ugyanis fontos lenne tudni, hogy vajon a boltok polcaira kerülő borok valóban megtalálják-e a saját fogyasztóikat, a borra tervezett külcsín vajon tényleg tükrözi-e a palackba zárt bort? A Hilltop főborásza úgy gondolja, hogy a modern kor borászának nem szabad öncélúnak lennie, minden esetben a piac felől kell megközelítenie a borkészítést, és nem az elkészült borhoz faragni ideológiákat. Én ezzel, mint az örök végfelhasználó szívből egyetértek, nem szeretem azokat a borokat, amelyek lenéznek és szívből örülök neki, hogy a fehérborok után a vörösborok készítésében is elindult egy felhasználóbarát tendencia, amelynek hallatán egyszerre hördül fel az ember és könnyebbül meg. Egyfelől alapvetésnek kellene lennie, hogy a bor a fogyasztó igényeit figyelembe véve készül, másrészt hurrá, vége a tannin egyeduralmának.

A vakteszt során Irsai Olivér, Chardonnay borokat teszteltünk, valamint egy fehér cuvée-kből álló sort.

Kóstolt tételek:

Irsai Dubicz Mátrai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Irsai Nyakas Budai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 11,5% 750 ML 1250 Ft

Irsai Hilltop Neszmély Irsai Olivér 0,75L 1190 Ft

Irsai Szőke Irsai Olivér 2017 Mátra 0,75 L 1729 Ft

Irsai Veszprémi Irsai Olivér 2017 Balatonboglár 0,75 L 1420 Ft

Irsai Bujdosó Balatonboglári Kapitány 2017 1235 Ft

Az Irsai tételeknél az Év Borászának, Szőke Mátyás 2017-es bora nyert, a Hilltop Irsaija lett a második.

hill2

Cuvée Nyakas Aligvárom Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Cuvée Kamocsay Prémium Ihlet 1490 Ft

Cuvée Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2016 Somló 0,75 2970 Ft

Cuvée Gilvesy Bohém Cuvée 2017 Balaton 0,75 1910 Ft

Cuvée Orsolya Abrakadabra Cuvée 2520 Ft

Cuvée Villa Tolnay Mozaik SB-CH 2016 Balaton 2890 Ft

A kóstolt fehér házasítások közül a legtöbb szavazatot a neszmélyiek 2015-ben készült Ihlet Cuvée tétele kapta, második helyen Gilvesy Bohém Cuvée-je végzett.

hill1

Chardonnay Béla és Bandi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 2280 Ft

Chardonnay Légli Chardonnay Száraz Fehérbor 14% 0,75 L 2550 Ft

Chardonnay Jásdi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 1640 Ft

Chardonnay Kamocsay Prémium Chardonnay 1490 Ft

Chardonnay Nyakas Budai Chardonnay Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Chardonnay Pátzay Prémium Chardonnay 2017 3490 Ft

A chardonnay boroknál a VinAgora legjobb magyar fajtabor címmel is jutalmazott 2016-os Kamocsay Prémium Chardonnay lett a győztes, másodikként végzett a 2017-es Nyakas Budai Chardonnay.

hill4

Nagy meglepetésemre két tételnél is egyet tudtam érteni a győztessel, számomra is Szőke Mátyás Irsai bora volt a befutó, és a cuvée választásnál szintén a Kamocsay Ihletet szerettem a legjobban. Egyedül a chardonnay boroknál voltam különutas, itt a Légli pincészet Chardonnay-ja ízlett.

A borkóstolást követően megmártóztunk az őszi balatoni napsütésben, majd a borkóstolásnak otthont adó Fészek étterem házias ebédjével zártuk a napot. Egy ilyen napos kora októberi naphoz tökéletesen passzolt a fácánleves, a káposztával, birspürével és házi fügelekvárral körített kacsa, valamint a gyerekkort idéző, tejszínhabpaplan alatt pihenő gesztenyepüré.

hill3

A kóstoló üzenete nektek is szól: ne a címke alapján válasszatok, menjetek, kóstoljatok, keressétek a nektek tetsző ízeket, a savasságot, a gyümölcsösséget, fedezzétek fel és fogalmazzátok meg magatoknak azokat a jegyeket, amelyeket egy-egy fajtában kedveltek.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.