Muffinok, kuglófok minden mennyiségben
A napokban feltett videó kapcsán többen kerestetek, hogy szívesen megismernétek a sütemények receptjeit is. Íme mindhárom receptúra, a sokat emlegetett répás kuglófé, valamint a csokoládés és a citromos muffiné is. Jó sütögetést.
Citromos muffin
16 dkg rétesliszt
3 dkg szemes mák
2 tojás
1/2 rúd vanília belseje
7 dkg vaj
6 g sütőpor
0,3 dl citromlé
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
2 ek citromlikőr
8 dkg cukor
A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat, ráreszelem a citrom héját, belefacsarom a citrom levét, majd a likőr következik. Végezetül a mákkal és a sütőporral elkevert lisztet is a masszához adom és a tésztát szilikon formákba adagolom. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, odafigyelve, hogy azonnal kivegyem, amint a tűpróba igazolja, hogy elkészült.
Mascarpone krém
10 dkg porcukor
6 dkg szoba hőmérsékletű vaj
25 dkg mascarpone krém sajt
1/2 rúd vanília belseje
1 dl habtejszín
A tejszínt egy viszonylag magas falú keverőtálba öntöm, majd hozzáadom sajtot, a vajat, a maradék vaníliarúd belsejét, s a porcukort. Amikor minden együtt van, akkor gép habverővel nem túl nagy fokozaton homogén krémmé dolgozom, s ha kell, kevés citromlikőrrel ízesítem. A kész krémet habzsákba töltöm és a kisült, kihűlt muffinokra halmozom.
Csokoládés muffin
2,5 dl langyos tej
5 dkg holland kakaópor
18 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
csipet só
12 dkg puha vaj
20 dkg barna cukor
2 tojás
1/2 rúd vanília belseje
csipetnyi őrölt szegfűszeg
Dekorkrém
10 dkg 65%-os étcsokoládé
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1/2 rúd vanília belseje
A vaníliarudat óvatosan felnyitom, a magjait a kés élével kikaparom és két részre osztom. A lisztet kimérem, majd hozzáadom a kakaóport, a sütőport, a szegfűszeget és a vanília felét. Csipet sóval hintem. A puha vajhoz hozzáadom a cukort és kézi elektromos habverővel habosra kavarom, ehhez adom a tojásokat, amit finoman beledolgozom a krémbe, majd jöhet a fűszerezett liszt. A sűrű krémet langyos tejjel lazítom. A szilikon kapszlikat tepsire ültetem, majd a kapszlikat háromnegyedig megtöltöm a krémmel.
Amíg sülnek a muffinok, addig elkészítem a krémet. A csokoládét darabokra tördelem, majd gőz felett megolvasztom, s utána hagyom, hogy viszonylag langyosra hűljön. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a maradék vaníliát, végezetül a krémhez keverem a még folyékony, de már alapvetően kihűlt csokoládét is.
A kész süteményeket rácsra helyezem, majd miután teljesen kihűlt, akkor a krémmel dekorálom. Vagy spatulával vagy habzsákkal viszem fel a tésztára és cukordíszekkel megszórom.
Mini répás kuglófok
25 dkg finomliszt
2 tojás
30 dkg sárgarépa
15 dkg barna cukor
2 kk őrölt fahéj
2 kk őrölt szerecsendió
1 csomag sütőpor
12 dkg vaj, olvasztva
csipetnyi só
1 nagyobb narancs héja
A lisztet kimérem, hozzáadom a fűszert, a sót, a cukort és a sütőport. Alaposan elkeverem. Egy másik tálba lereszelem a sárgarépát, hozzáütöm a tojásokat, belereszelem a narancs héjat és rácsurgatom a megolvasztott vajat, majd botmixerrel elkrémesítem. A lisztes keveréket a répás egyveleghez adagolom, homogén tésztává keverem és a szilikon sütőforma mélyedéseibe kanalazom. 190 fokon sütöm.
Máz:
12 dkg porcukor
1 ek citromlé
2 ek narancslé
Kifacsarom a citrom és a narancs levét, majd a kimért porcukorhoz adok 1-1 evőkanálnyit és alaposan elkeverem. A kész mázat rácsurgatom a kihűlt kuglófok tetejére. Amíg nem köt meg a máz, addig finomra vágott kandírozott narancshéjjal dekorálhatom.