Utazásaink

Kétévente mindig eljő az a pillanat, amikor a kocsit – a vizsgáztatás miatt – el kell kicsit engednem.  Nem vagyok hozzánőve az autóhoz, de a sors valahogy mindig úgy keveri a lapokat, hogy az autó hiánya – a leggondosabb tervezés ellenére is – fájjon.

Idén azonban nem tudott rajtam kifogni a bürokrácia és Murphy, ugyanis az átvizsgálás és a vizsga idejére kerítettem magamnak egyet a Share Now közösségi autói közül, és gondoltam, hogy ha már az elmaradt tavaszt ilyen szépen pótolja a június, akkor úgy szervezem az életem, hogy ne csupán csereautóként tekintsek a járgányra, hanem igazi, kétnapos kalandként éljem meg az együttlétet.

A munkáim miatt nem terveztem nagy elvándorlást, de szerencsére tavaly már annyira belejöttünk a közelebb eső helyek értékelésébe is, hogy inkább ezen a mezsgyén mozogva találtam ki, hogy merre menjünk.

Az appban az autóválaszték szemlézésekor kiderült, hogy a nyárélményt tovább tudom fokozni: egy Mini Morris cabrio-val. Mivel a Share Now nem csak a flottáját, hanem az appot és a területi lefedettséget is folyamatosan fejleszti, így nem sokkal később a kertkapunktól pár lépésnyire állomásozó cabrio-ba pattanhattunk bele egy napfényes délután, hogy kiandalogjunk Szentendrére, ebédeljünk, korzózzunk egy jót, majd a Lupa környékén járva várjuk meg az aranyló nyári naplementét. (Szentendrén pedig nem kellett az apróval vacakolnunk, ugyanis a Share Now városokban a kocsik közterületi parkolásának díja nem a mi gondunk.)

Igazi nyári naplemente, igazi nyári hangulatban

Igazi nyári naplemente, igazi nyári hangulatban

Nekem megint kis vezetékcsere kellett a rutinomban, hogy a manuális váltóhoz szokott agyam áttegyem a másik sínpárra, de most már sokkal flottabbul ment és jó ismerősként köszöntöttük egymást a Minivel. Anna is gyakorlottan pattant be a másodpilóta helyére, azonnal birtokba vette a középső panelen található képernyőt, majd az általa választott muzsika hangjaira útnak indultunk.

A vászontetős cabrio belső utastere ránézésre méretben megegyezik a korábban próbált modellével, vezetése pont akkora élményt, sőt, a Bridget Jones-os hajviselet elkerülése érdekében felhúzott oldalsó ablakok védelmében marad a Taft-hatás: tincsek a helyükön, nincs arcba vágó menetszél, csak végtelen égbolt és szabadság.

cabrio4_v

A tető kinyitása nem feltétlen kétemberes meló, de menet közben nekem úgy tűnt, hogy több odafigyelést igényel, mint amennyi időre én szívesen leveszem a szemem az útról. Az ablak mechanikájával ellentétben nem elég egy mozdulattal jelezni az igényt a változásra, hanem a visszapillantó fölötti panelen lévő – jó kialakítású – gombot  folyamatosan nyomva tartva kell végigkísérni az eseménysort. Én a magam biztonsági játékos énjével azt javaslom, hogy vagy indulás előtt váljunk meg az egyébként nagyon klassz vászontetőtől, vagy húzódjunk le, ha nincs mellettünk senki, aki az utasításainkat tettel követné.

A rendszer egyébként olajozottan működik és viszonylag kis helyet foglal, teszteltük: egy közepes, egy hétre való családi bevásárlás könnyedén belefér a csomagtartóba.

A két napos bérlés varázsa, hogy nincs idegeskedés, hogy valaki viszi, nem viszi a körzetben leállított autót: ő most a miénk, kerek 48 órán keresztül, azaz nem naptári napban mérik a bérlést, ami szintén nagy segítség, hiszen így, ha jól kicentizzük, akkor három napig van nagyjából autó a fenekünk alatt.

Éppen ezért érdemes ezeket, a nyárra tervezett kis ékszerdobozokat hétvégére is vinni, egy késő pénteki indulás után egészen vasárnap délutánig kanyaroghatunk az ország bármely pontján: a lényeg, hogy a bérlés lejáratakor Share Now körzeten belül tegyük le az autót. A két naphoz 140 km jár, ami Budapestről indulva bőven elég egy váci vagy zebegényi túrára, mehetünk vele kicsit Gödöllőre kastélyt látogatni, elléphetünk a Velencei-tóhoz és az sem baj, ha átlépjük a limitet, ezt a rendszer a végén az előre megadott kártyáról pluszban levonja majd. Autópálya matrica sem kell, hiszen a bérléssel ez is jár, és nekünk semmi más dolgunk, mint gondtalanul suhanni bármerre, amerre csak kedvünk tartja.

Léleksimítás level 1000: langymeleg nyári éjen suhanni az üres városon át

Léleksimítás level 1000: langymeleg nyári éjen suhanni az üres városon át

Vannak tökéletes napok. Amikor pont annyira van meleg, ami kellemes, pont úgy fúj a szél, pont olyan emberek vesznek körül, pont olyan új emberekkel ismerkedem meg, amikor tökéletes a helyszín, a kiszolgálás, a választék, de maga a tény is, hogy csak ülök és szemlélem a látóhatárt. Ilyen volt tegnap a Bodrogkisfaluban tett látogatásunk, amely után nem nehéz szuperlatívuszokban írni a helyről, és mindenkit arra buzdítani, hogy menjen, keresse fel ezt a falatnyi Bodrog-parti települést és vagy a mostani fesztivál alkalmával, vagy bármikor máskor az év maradék 362 napján érezze magát remekül.

Bodrogkisfalud nyugalma percek alatt átragadt ránk. A buszban töltött két órás nagyon intenzíven megélt, beszélgetés-cunamikkal tarkított lét után úgy simított ki minket, hogy az embernek az az érzése támadt, hogy már napok óta ezt a végeérhetetlen nyugalmat élvezi. A Kisfalucska udvarház árnyas teraszán kezdtük a reggelt, csodálatos helyi sajtokat, mangalica termékeket kóstoltunk és olyan pogácsát, amely alkalmas volt a nyugalom megzavarására és bármely szilárdan elhatározott fogyókúra felborítására. Az akklimatizálódás percei óráknak tűntek, legeltettük a szemünket az igényesen felújított porta épületein, az ágyásokban pirosló epreken, figyeltük az udvarházzal szemben gyereket nevelő gólyapárt, követtük a szülők röptét, majd elindultunk felfedezni a vendéglátóink pazar birodalmát.

kis2

A minőségi vidéki vendéglátás a gyengém. Nagyon szeretem a szállodai létet, de a sterilitása folytán nekem ez a fajta szállás csak a nagyvárosokban működik. A kis közösségek, városkák, falvak esetében szeretek beilleszkedni, felvenni a ritmust, enni a helyi jellegzetességeket, megnézni mindent, amit csak lehet, és olyan módon élni, ahogy csak itt, ezen a helyen adatik. Ehhez kínál csodálatos, ízlésesen berendezett családi lakosztályokat, lakrészeket a Kisfalucska udvarház. A pandémia alatt ráncfelvarrt belső terek mindegyike más, egyéni, mégis szép egységet alkot. A hívogató atmoszférával megáldott otthonokból leshetjük a gólyákat (premier plan-ban), vagy ülhetünk a fedett teraszon, a Bodrog felett szálló kócsagokat szemlélve.

kis1

A szállásokhoz tartozó bisztró választéka vonzó, a szezonális, helyi alapokon nyugvó konyha szerethető, azonban azzal számoljunk, hogy előzetes bejelentkezés szükséges, ha mennénk, és mindent jól végigkóstolnánk.

kis4

Bodrogkisfalud fő látnivalója természetesen a természet, a fantasztikus, nyugodt Bodrog, a tokaji hegyek, a korhadt fákon ücsörgő kócsagok, a méltóságteljesen ellejtő gólyák, a cikázó fecskék (és a falu cirmosa). Ha az udvarházban nyugalom van, akkor a vízen való létre ez fokozottan igaz.

kis6

Itt már minden vibrálás, feszültség megszűnik, az ember nem győz betelni a tájjal, szemét a horizontra függesztve figyeli az esős tavasznak köszönhető ress színeket, élvezi a nyugalmat. A faluban több lehetőség is kínálkozik a hajózásra, ezt feltétlen ki kell próbálni, ha az ember hosszabb vagy rövidebb időre ide látogat.

kis5

Ugyancsak kihagyhatatlanok a helyi borok (még szép!), amelyek közül javasolt a Kisfalucska udvarház kínálatában megtalálható rendhagyó Szélkiáltó pincészet tételeit megismerni, illetve átsétálni az utca túloldalára és a Bodrogi Borműhely szebbnél-szebb boraival is barátságot kötni.

A Szélkiáltó a póling népies nevét örökölte Gubicskó László borásztól, aki lelkes amatőr ornitológus, és a kedvenc madara után nevezte el pincészetét. A juhász családból származó, nagyvállalati környezetből érkező, punk lelkű borász sokszínűsége, egyenessége és örök lázadása minden palackban tetten érhető. Szerencsére ezek egyike sem megy a borok rovására, sőt, őszinte, bölcs, a szabályok betartása helyett a természettel harmóniában lévő, kerek, szép tételek születnek a pincészetében. A szortimentben helyt kapott egy felvezetéshez, de akár napindításhoz is tökéletes habzóbor, született egy igazán kellemes pezsgő, az 5 hektáros birtok borsorában ott van még egy maradék cukorral szépen kikerekített tokaji savakban gazdag C furmint. Szintén furmint alapokon nyugszik a Fekete Bárány is, amelynek neve egyértelmű utalás arra, hogy a helyi jellegzetességeket finoman figyelmen kívül hagyó újhullámos tokaji bordivattal ellentétes, mondhatni hagyományos úton járó ital született, amely nem sorolható be egyetlen meglévő kategóriába sem.

kis7

Amíg kóstoljuk a borokat, addig meghallgatjuk, hogy milyen is lesz ez a három napos fesztivál, amely teljesen jogosan BOLDOGkisfalud Feszt néven ismeretes. A tökéletes névadáshoz remek, gazdag program csatlakozik, 10 pincészet borai, kézműves termékek, helyi finomságok, tokaji jellegzetességek várják majd az ide érkezőket. A gyerekek számára izgalmas, tartalmas programokkal készül a falu, több helyszínen többféle mókában vehetnek részt az arra nyitott kis- és nagykorúak, valamint hatalmas nagy merítésű, színes zenei program is kapcsolódik az eseményhez (kapcsolódik? adja a gerincét!). A professzionális magyar fellépők között megtalálni az Anna and the Barbies-t, illetve nemzetközi gárda is érkezik a számtalan stílusban otthonosan mozgó francia együttes képében.

A fesztiválon megismerkedhetünk közelebbről többek között a Szélkiáltó boraival és a Borműhely kifinomult tételeit is sorra vehetjük. A könnyed, ropogós Fresh Tokaj alapját a sárgamuskotály adja, ez a könnyű ivású bor biztos befutó lesz, de a sorban itt van még a Dry Tokaj (furmit és hárslevelű házasítás), a Love Tokaj (furmint és hárslevelű), illetve a dűlőszelektált borok. A pincészet 2007-ben kezdte a pályafutását 1 hektárral, ami ma már 7 hektárnyi területre növekedett, de a bérleményekkel együtt közel 10 hektáron gazdálkodnak. A dűlőszelektált tételek közül a Halas dűlő 2018-as furmintját kóstoltuk meg, valamint poharainkba került ezen évjárat Lapis dűlőből is származó furmintja is. A sor végén pedig jöhetett a beszélő névvel megáldott kései szüretű Mesés, amelynek felét aszúszemek adták és szintén furmint és hárslevelű házasításából született, majd a borsort egy 2013-as 6 puttonyos aszúval zártuk, amely elsőre fantasztikus kapros, zöld fűszeres illatokkal ajándékozott meg, majd szépen kikerekedett belőle egy gazdag, mesélős édesség, amelynek megvoltak a maga mélységei.

kis9

A Borműhelyben nem csak a borokban, hanem a pincészet rendkívül vonzó kertjében is elmerülhetünk, amely egy falatnyi Provence. A Borműhely megálmodta helyszín egyáltalán nem tájidegen, a lankák között megbúvó kert, a medence, a növények és az épület szép összhangban vannak egymással és a faluval is.

kis8

A borok kóstolgatása, és a délutáni napfény simogatásának komoly kiélvezését követően újabb falubéli helyszín után néztünk, nagy nehézségek árán átsétáltunk két házzal arrébb, ahol a Seven Hills lepárolójában megkóstoltuk a világhíres Tokaj gint, amely 21 féle fűszer titkos arányú keverékével ízesített. Eljátszottunk a fűszerek felismerésével, koktélba ágyazás helyett pőrén is górcső alá vettük ezt a nemes és híres italt, elmerengünk az Aqua Vitae és a gin közötti párhuzamokon, majd kiültünk a Bodrog partjára kifutó telek kellemes hencsereire és soha többet nem szerettünk volna megmozdulni.

kis11

A sajtóutak furcsa sajátja, hogy bár kívülről csak játék és mese, de komoly szellemi munka az egész belső narrálása, memorizálása. Rendesen el is szoktunk fáradni, a végére megnyűgösödünk, húz haza az ágyunk, az otthonunk. Boldogkisfalud azonban elvarázsolt minket, egy emberként adtunk hangot abbéli vágyunknak, hogy itt maradhassunk (és ha egy mód van rá, akkor ide is temessenek). Egyszerűen olyan a hely atmoszférája, az emberek, az általuk megálmodott italok, ételek, helyszínek, terek. Mind maradásra késztet.

Menjetek le a BOLDOGkisfalud Fesztre, vagy menjetek máskor vagy még jobb: menjetek máskor is! Én szóltam.

kis13

Május 19-től újra irány a Lupa, ahova a nyitás hetén ingyen mehetünk. A karibi hangulatot idéző beachen tengernyi élménnyel várják a vendégeket.

Amint véget értek az Úszó EB nyílt vízi versenyei, a versenyzők átadják helyüket a nagyközönségnek és végre megnyílik a Lupa Beach, a korábban megszokott, változatos szolgáltatásokkal, újabb fejlesztésekkel és természetesen a tengerpartot idéző fehér homokos, pálmafás parttal, és a hely védjegyévé vált kristálytiszta, türkizkék vízzel.

Egész nyáron gyereknap a családi strandon

Az idei év nagy fejlesztése a családi strandrész, a vidámpart, ahol egyrészt egy új kalandjátszótér várja a kicsiket, valamint vízi dodzsemtől az ugráló várakon át, az óriás trambulinig számtalan lehetőség közül választhatnak az aktív kikapcsolódásra vágyó fiatalok. A vízi kalandpark is bővül, egy – kisebb gyerekek által is használható – pályával bővül a vízi kalandpark, de lesz játszóház és gyerekmegőrző is, ahol a nyár folyamán animátorok foglalkoztatják a kicsiket. Emellett nyári sport- és napközis táborokkal is készülnek a Lupán.

Sport minden mennyiségben, parton, vízben, vízen

Ha Lupa, akkor sport: vízi-és beachsportok, profi sportpályákkal a fehér homokon, strand röplabda, kézilabda vagy foci várja a vendégeket, de a part mentén találhatunk szabadtéri edzőtermet és techball asztalok is. Május eleje óta működik a wakeboard centrum, de lehet búvárkodni, vitorlázni, szörfözni esetleg SUP-pal szelni a vizet.
 
Tekerj és csobbanj!

Az új Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárúttal egy új és közvetlen megközelítési lehetőséget nyílt meg a tóhoz. A Lupa-tó üzemeltetői kerékpárbarát szolgáltatásokkal is várják már az erre suhanókat. Egyrészt bejáratot nyitottak a biciklistáknak, kialakítottak egy belső kerékpárutat is kiépítve az Eurovelo felől, ahol ingyenesen lehet biciklivel bejutni egész a vízparton található bringás-büféig. Itt árnyékolt kerékpártárolóval, szervízponttal, mosdóval és kulacstöltési lehetőséggel várják a pihenni vágyókat. De nem csak szervízelni és enni-inni lehet, ha valaki csobbanna is, akkor az Öböl Strand partján található bringás büfében rögtön meg is válthatja a belépőjegyét a Lupa-tó minkét strandjára. 

FullSizeRender 2 (2)_v

Holdfényes vacsorák, vízparti koktélozás

A Lupa szolgáltatásainak sorában kiemelkedő a gasztro kínálat: éttermek, strandbüfék, fröccsterasz, koktélbárok várják a vendégeket. Harminc vendéglátóegység nyújt széles étel- és ital választékot, a hagyományos strandételektől, a különböző nemzetek konyháin át, egészen a tengeri herkentyűkig.

Kevés hangulatosabb kulináris élmény van egy vízparti, holdfényes vacsoránál vagy koktélozásnál, ezért aki ezt választja, annak jó hír, hogy este 7-től – egész nyáron – ingyenesen lehet bejönni a Lupa Beachre. Aki pedig csak egy délutáni csobbanásra jönne, az 16 órától féláron megteheti.

lupa5
 
Dumaszínház és Sunset partik

Már tavaly is nagy sikere volt a Lupa Beach speciális eseményeinek, mint a Costes Beach Club vízparti teraszán – vendégművészekkel és vendégséfek részvételével – rendezett zenés vacsoráknak. Idén már rendszeresen jönnek majd a Dumaszínház szövegelői, és az esteket a Costes vacsoráival lehet majd még ízesebbé tenni.

Nem kell védettségi igazolvány

Mivel a Lupa-tó szabadtéri, természetes vizű strandként és sportcentrumként, valamint csak nyitott, teraszos vendéglátó egységekkel üzemel, így védettségi igazolvány nélkül is látogatható mindenki számára, de az üzemeltetők és a rendeletek által előírt szabályokat természetesen itt is be kell tartani. 

Busszal, HÉV-vel, bringával

A Lupára a belvárosból a menetrend szerint közlekedő direkt járattal, a Lupa busszal is lehet érkezni. Aki HÉV-vel jön, azt a Budakalász állomásról elektromos kisbuszokkal hozzák be. Idén már a kerékpáros érkezésre is buzdítják a látogatókat. A vendégeket a strand területén a főbejárattól a beach-ig elektromos kisbusszal szállítják oda-vissza.

lupa6

Az egy évnyi bezártság után mi sem természetesebb, mint hogy mindenki boldogan útnak indul, a megújuló természetben keresve megnyugvást, friss zöldben, a végtelen látóhatárban. A közös kirándulások most minden család számára lehetőséget kínálnak a kiszabadulásra, a biztonságos újrakezdés jegyében.

A közös csavargások kapcsán azonban sokszor felmerül a biztonság kérdése. Az előrefutó gyerek, a lemaradó szülő, a pikniktakarón olvasgató anya és a patakparton kavicsot gyűjtő gyerek közötti kommunikáció sokszor nehezen megoldható, hiszen az erdő, a természet csendjét felverni nem ildomos, és lássuk be, sokszor nem is célravezető.

Éppen ezért jó, ha van nálunk olyan eszköz, amely megbízható köteléket jelent, könnyen használható, nem igényel semmilyen szaktudást, és megadja azt a biztonságérzetet, amelyre egy-egy nagyobb túra esetén szükségünk lehet.

Számomra mindig megnyugtató, ha tudom, hogy merre kószálnak a lányok, Anna épp hol rohangál Yolánnal, miközben én a magam módján élvezem a természet közelségét.

IMG_8077_v

Amíg én a családot szólongatom, addig Yolán rárepül a sütire

Nagyon szeretem a kimerítő túrákat is, de a négy falhoz szokott szememnek most leginkább a víz adta végtelenség esik jól, ahogy – József Attilához hasonlóan – ülök és nézem a határt. Ezt a békés nyugalmat azonban egy kor alatt nehezen értelmezik, így nem várható el, hogy más is velem közösen élje meg a Duna lassú folyását. Éppen ezért használunk régóta adóvevőket, most épp a Motorola TALKABOUT walkie-talkie sorozatából a T82 Extreme készülékeket, amelyekkel valóban könnyen és hatékonyan kapcsolatot tarthatunk. Az adóvevőkhöz nincs szükségünk mobiltelefonos térerőre (ami a civilizációtól távol, erdőn-mezőn sokszor azért nem adott), se pre-, se post nem kell rá egyenleget töltögetni, és még gyorshívásra sincs szükség, ha el szeretnénk érni a másikat.

Az ilyen, PMR sávos adóvevők használatához külön engedélyre sincs szükségünk, ami leginkább a Nők miatt izgalmas, hiszen nekünk van rádióamatőr engedélyünk (igen, nekem is).

Anna is bátran használhatja, nincs szüksége hozzá rádióamatőr engedélyre

Anna is bátran használhatja, nincs szüksége hozzá rádióamatőr engedélyre

A könnyedén összepárosítható készülékeken 16 csatornából válogathatunk, így biztos, hogy meglesz a családi csoportunk megfelelő frekvenciája. A 16 ugyan soknak tűnhet, de azért mégsem az, és mivel nem szeretnénk más, hasonló eszközzel kiránduló családokkal megzavarni egymást, ezért a készülékeken úgynevezett alkódokat állíthatunk be, amelyek ránk szabják az adott frekvenciát.

Az eszköz nagyon kompakt, a kijelzője nem világít feleslegesen, ellenben van benne elemlámpa, ami elsőre furcsának hangozhat, egészen addig, amíg az ember le nem ejt valamit a sűrű aljnövényzetbe vagy a térdig érő fűbe. Mivel az időjárás azért tud meglepetéseket okozni, így annak is külön örülünk, hogy a készülék bírja a fröccsenő vizet és a nagyon jó élettartamú aksik lemerülése esetén könnyedén tovább üzemeltethető AA elemekről is.

Nyílt terepen akár több kilométerről is hallhatnánk egymást, de nagy hatótávolságra még soha nem kellett használnunk: néhány száz méternél távolabb nem nagyon keveredünk el egymástól. Probléma nélkül lehet jelezni vele azt is, ha elkészült a piknikkosárban vitt alapanyagokból a szendvics, vagy már szeletekre vágtam a frissen sütött kakaós-meggyes szeletet.

A kiránduláshoz ugyanis nem csak egy minden helyzetben megbízható kommunikációs eszköz elengedhetetlen, hanem a megfelelő ellátmány is, amely nem csak egészséges és sós finomságokból kell, hogy álljon, hanem egy jóféle házi süteménynek mindig van benne hely.

Piknikezni remek dolog

Piknikezni remek dolog

Meggyes-kakaós piskóta mandulával

4 db tojás

20 dkg cukor

30 dkg finomliszt

3 dkg kakaópor

1,5 dl tej

1 csomag sütőpor

1 csomag bourbon vaníliás cukor

10 dkg puha vaj

1 nagy üvegnyi meggybefőtt

1 mk. őrölt fahéj

1 mk. őrölt szegfűszeg

1 csipetnyi só

4 ek. szeletelt mandula

A tojásokat a cukrokkal habosra keverem, majd amikor már szép világos, akkor hozzáadom a vajat és azzal is kikeverem. A lisztet kimérem, a sóval, a sütőporral, a kakaóval és a fűszerekkel elkeverem. A meggyet szűrőbe borítom, bőven hagyok neki időt, hogy a felesleges befőttlé kicsepegjen belőle.

A lisztet csomómentesen elkeverem a tojásos krémben, majd tejjel lazítom és egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntöm. A masszába egyenletesen belerakosgatom a meggyet, majd a tészta tetejét gazdagon megszórom szeletelt mandulával, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom a tésztát és tűpróbáig sütöm.

Könnyen szállítható, nagyon jól szeletelhető, másnap is puha, jó állagú süteményt kapok, amely kitűnő társunk lehet bármilyen kiránduláson, pikniken.

 

Az elmúlt időszak feszültté tett mindenkit. Igaz, erre minden okunk megvolt, de úgy tűnik, hogy az oltásoknak köszönhetően végre megint szabadabban létezhetünk, csak meg kell tanulnunk megint elengedni magunkat, amihez nem árt egy partner, aki helyettünk gondoskodik a biztonságunkról.

A Danubius Hotels Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval és Katz Dáviddal készül az idei szezonra. Egy vicces videóban mutatják be, hogyan érdemes az idei nyaralásra felkészülni, ha netalántán kijöttünk volna a gyakorlatból.

A videón kívül a hotellánc szakértői praktikus tippeket is adnak, amelyeket a május 13-án megnyíló Danubius szállodákban élesben tesztelhetnek majd az első vendégek. Az érkezőket bajnoki fogadtatással várja a szállodalánc: díjmentes korai érkezéssel, meglepetés bekészítéssel és olimpiai bajnokokkal – akikkel életre szóló élményként – közös játékkal indulhat a nyaralás.  

 1. Indulás előtt nézzük át az iratainkat 

Továbbra is minden szállodai tartózkodás bejelentkezéssel kezdődik a recepción, ami viszont újdonság, hogy a járványügyi szabályok értelmében már nem csak a személyi igazolványunkra, hanem a védettségi igazolványunkra is szükségünk lesz.

 1. Csomagoljunk átgondoltan 

Ha a járvány miatt a bőröndjeink régóta a szekrény mélyén pihentek, érdemes a szokásosnál kicsit hamarabb nekiállni a pakolásnak. Ezzel elkerülhető, hogy az utolsó pillanatban, stresszesen összeállítani az utazótáskánk tartalmát. Fontos, hogy a maszkunkat/maszkjainkat se hagyjuk otthon, a szállodák közösségi tereiben ugyanis szükségünk lesz rá – erre mindenhol tájékoztatókban hívja fel a figyelmet a szállodalánc.  

 1. A svédasztal megvár 

Bármennyire vágyunk a svédasztal nyújtotta változatos kínálatra, semmi értelme megrohamozni: az szállodák dolgozói étkezés teljes időtartama alatt gondoskodnak a friss kínálatról, nyugodtan térjünk vissza fogásonként, tartsunk megfelelő távolságot. A higiénia garantálására eldobható kesztyűk állnak rendelkezésre, ezeket használjuk bátran, emellett a személyzet is segíti a biztonságos kiszolgálást. 

 1. Használjuk ki, amit a szálloda kínál 

Legyünk akár visszatérő vendégek vagy első látogatók, kérdezzük meg a recepciót bátran az elérhető programokról, szolgáltatásokról. Használjuk ki az újra megnyíló lehetőségeket szállodán belül és kívül, legyen szó edzőteremről, medencéről, Bubbles Club gyermekprogramokról, vagy akár a helyiek által felkutatott, rejtett kincsekről, kevésbé ismert program lehetőségekről. 

 1. A wellnessnek is van etikettje 

A magyarok 38 százaléka az első idei nyaralásán wellness élményekre vágyik. És bár medencepartra, szaunába lazítani megy az ember, ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes rá felkészülni, és lélekben is ráhangolódni. Például, ha az edzőtermet is szeretnénk használni, csomagoljunk sportruházatot és váltócipőt. A medencéhez köntösben menjünk le, a szaunába szaunakendőben, papucs nélkül üljünk be, a medencét pedig használjuk rendeltetésszerűen, véletlenül se úgy, mint a Danubius Hotels videójának egyik főszereplője. 

A közös bemelegítést követően jó pihenést kívánunk minden újra nyaralni indulónak! 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS