Epres joghurtos túrótorta, sütés nélkül
Születetten édesszájú vagyok, de pont nem annyira, mint bármelyik cukrász, így a legtöbb esetben ha süteményre vágyom, akkor magam állok neki elkészíteni. Ez nem csak azért jó, mert a sütemény hozzáadott cukortartalmát kedvem szerint alakíthatom, hanem azért is, mert én süteményeibe nem kerülnek bele kényelmi alapanyagok, csak és kizárólag értékes elemekből építem fel őket. Ilyen a sütés nélkül készíthető epres túrótortám is, amelyet az Aldi kínálatának köszönhetően könnyen laktózmentessé is alakítottam, hogy Edömér barátnőm is minden probléma nélkül tudjon belőle enni.
Epres joghurtos túrótorta, sütés nélkül
Tésztához:
10 dkg NATUR AKTIV Bio zabkeksz
7 dkg MILFINA – ENJOY FREE Laktózmentes vaj
1 ek 1,5 %-os MILFINA – ENJOY FREE Laktózmentes UHT tej
Túrós töltelékhez:
50 dkg MILFINA – ENJOY FREE Laktózmentes félzsíros tehéntúró
30 dkg MILFINA – ENJOY FREE Gyümölcsjoghurt, epres
10 dkg porcukor vagy ennek a mennyiségnek megfelelő édesítőszer
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1,5 csomag, azaz 30 g hidegen használható porzselatin (7,5 g sima porzselatinnal helyettesíthető)
Epres réteghez:
20 dkg NATUR AKTIV Bio gyümölcspüré, epres
10 dkg cukor
0,5 csomag, azaz 10 g hidegen használható porzselatin (2,5 dkg sima porzselatinnal helyettesíthető)
Előkészítek egy 18 centis tortaformát. A zabkekszet a tortaformában apróra töröm, majd kézzel a formában egyenletesen eligazítom. Amikor mindenhol egyforma vastag a morzsaréteg, akkor olvasztott vajjal és egy kevés tejjel meglocsolom a morzsát és a tortaformát a hűtőbe teszem.
Amíg dermed a torta alja, addig egy nagyobb keverőtálba öntöm a túrót, amit villával alaposan összetörök, majd hozzáadom a joghurtot, édesítem. A citromot (ha nem bio citromról van szó) meleg vízben alaposan megmosom, majd utána reszelem bele a héját a krémbe. Ezután félbevágom és a levéből is teszek egy keveset a túrós masszához. Végezetül a krémet a kimért porzselatinnal csomómentesen elkeverem és a tortaformában lévő morzsarétegre halmozom.
A tasakos gyümölcsleveket egy kisebb tálba öntöm, majd hozzáadom a zselatint és egy habverővel csomómentesre keverem. A gyümölcsréteget a túróra helyezem. Nem nagyon kell kenegetni, elég, ha a közepére csorgatom és finoman – mint a palacsintasütőt – megdöntöm körbe a formát, majd a kész süteményt néhány órára a hűtőbe teszem.
A sütemény nem csak laktózmentes, de ha elhagyjuk a krémből a cukrot, illetve édesítőszerrel helyettesítjük, akkor hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Tetszik, köszönöm!