Pumpkin Spice Pancake – gluténmentes
Néha együtt állnak a csillagok. Ma is így esett, egy reggelre meghirdetett, de gluténmentesen étkezve reggelit nem adó esemény és Anna abbéli kívánsága, hogy tökös-fűszeres palacsintát adni összecsengett az én agyamban. S míg a harag nem jó tanácsadó, az éhség az, így gazdagabbak lettünk egy remek recepttel és még jól is laktunk.
Pumpkin Spice Pancake – gluténmentes
24 dkg gluténmentes liszt (most épp a Sparé)
30 dkg főtt, langyosra hűlni hagyott tök, pürésítve
2 db L-es tojás
1 csomag sütőpor
3,3 dl tej (vagy növényi alternatíva)
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor (vagy vanília esszencia)
1 bő mk. mézeskalács fűszer
csipetnyi só
1 ek. étolaj
A tököt meghámozom, kockákra vágom, majd megfőzöm. Amikor megfőtt, akkor egy tányérba átszedek belőle 30 dekányit és hagyom, hogy a felesleges gőz távozzon belőle és legalább langyosra hűljön.
Egy edénybe kimérem a lisztet, elkeverem a sütőporral és a fűszerrel, majd ráütöm a tojásokat, hozzáadom a tejet, a csipetnyi sót és végül a tökpürét. Robotgéppel gyorsan elsimítom, majd még egy evőkanál étolajat (kókuszolaj is lehet) hozzáadok, és azonnal sütni kezdem az előmelegített palacsintasütőn.
Vigyázat! A színe csalóka, könnyű elégetni és még csak észre sem veszed. Érdemes közepesnél valamivel nagyobb lángon sütni és félszemmel figyelni.
Tálaláskor mehet rá juharszirup, kerülhet mellé vaníliafagylalt, sodó is. Mi a Virágbéke fahéjágyon érlelt repce krémmézével ettük, ütős páros volt.