Étcsokis babka
Az utóbbi éve nagy ünnepi slágersüteménye lett a babka, amely jó ideig biztosan velünk marad, mert egyszerűen ellenállhatatlan és annyi, de annyi variációs lehetőség rejlik benne. Most egy kávés felhangokkal fényesített, étcsokoládés változatot hoztam, amely bármikor jó szolgálatot tesz az advent alatt vagy akár karácsonykor is.
Étcsokis babka
27 dkg finomliszt
2 ek. cukor
7 g szárított élesztő
3 db tojássárgája
0,5 dl tej
9 dkg vaj
csipetnyi só
Krém:
10 dkg étcsokoládé
8 dkg vaj
1 ek. porcukor
1 bő ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. mézeskalács fűszer
Szirup:
0,4 dl frissen főtt kávé
2 ek. porcukor
A robotgép keverőtáljába szitálom a lisztet, majd elkeverem benne a cukrot, az élesztőt, és a csipetnyi sót. A tejet egy forralóba öntöm, lassú tűzön langyosra melegítem, majd lehúzom, elkeverem benne a vajat és a tojások sárgáját. A gépet bekapcsolom, a Tefal Wizzo-ját azért is szeretem, mert rá tudok illeszteni egy tetőt, aminek egy jó méretű, de nem túl nagy bemeneti nyílása van, azaz nem száll a liszt feleslegesen, én viszont szép, egyenletes sugárban tudom hozzáadni a folyadékot. Most is így teszek.
A szép fényes és rugalmas tésztát a keverőtálban hagyom, a tálat egy vastagabb műanyag zsákba húzom, annak a száját elkötöm, és egy órát hagyom szobahőmérsékleten kelni a tésztát.
Közben a töltelékhez a kockákra tört csokoládét és az apróbb darabokra vágott vajat gőz felett megolvasztom, cukorral és fűszerrel keverem, majd az egészet picit a hűtőben visszahűtöm, hogy ne folyós legyen, hanem inkább csak kenhető.
A tésztát ezek után finoman lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom, a csokikrémmel gondosan megkenem, majd a hosszabbik oldala mentén a tésztát feltekerem, és ahol véget ér, azt a szélét a tekercshez finoman hozzácsipkedem, azzal összedolgozom.
A kapott tekercset nagy elszántsággal és kellő határozottsággal végigvágom, majd a két fél tekercset egymás mellé a „hátára” fektetem és így fonom össze. A végeket ügyesen összeillesztem és finoman a tészta alá forgatom (pont mint a sima kalácsnál), majd egy szögletes, sütőpapírral bélelt formába fektetem és 180 fokos alsó-felső sütés mellett nagyjából fél óra alatt készre sütöm.
A babkát a papírral együtt rácsra átemelem, az édes presszóból és cukorból főtt sziruppal megkenegetem, és itt hagyom hűlni. Ha bírunk magunkkal és nem szegjük meg melegen, akkor gyönyörű metszetű szeletekkel ajándékoz meg.