Pékség a konyhában
Akik régebb óta követik a blogot tudják, hogy nagy szenvedélyem a kelt tészta. Enni is nagyon szeretem, de igazi örömöt maga az elkészítése nyújt. Szeretem a textúráját, szeretek kísérletezni, kifejezetten jól esik nyújtani és a formázás pedig igazán felszabadító.
Néhány évvel ezelőtt bátorkodtam azt mondani, hogy a kelt tészta dagasztása és gyúrás terápiás jelleggel bír és ezt a mai napig fenntartom. Ha kelt tésztával van dolgom, az mindig boldogság. Már az összeállítás is igazán izgalmas, eltalálni az arányokat, megérezni azt a rugalmasságot, ami előre sejteti, hogy jó végeredményben lesz részünk, látni, ahogy dolgozik az élesztő, hogyan alakul a tészta.
Aztán egyszer csak ott a tökéletes, sima, jó állagú, szerethető tésztánk s akkor szembesülünk vele, hogy a szeretett, húsra, piskótára alkalmas sütőnk kevés ahhoz, hogy a tökéletes kezdetet tökéletes vég is koronázza. Ehhez nyújt segítséget a sütő rácsára illeszthető samott kő, amelynek jóvoltából igazán ropogós tésztákat süthetünk. A samott kő nem igényel különösebb kényeztetést, első használat előtt egyszer át kell sütni, de ezen kívül semmi extra feladatunk nincs, csak a szokott módon elkészíteni a tésztát és afféle házi pékként lapátra tenni, majd a kőre csúsztatni a kisütni kívánt kenyeret vagy pizzát.
A kő egyszeri átsütésén kívül csupán arra figyeljünk, hogy a lapátra minden esetben kerüljön egy vékony rétesliszt réteg, mielőtt ráhelyezzük a tésztát, így az nem fog a fára ráragadni és a rétesliszt kerek szemcséinek köszönhetően könnyedén legördül, átcsusszan a kőre.
A kövön süthetünk pizzát, lepényeket, kenyeret, zsemléket vagy bármilyen más kelt tésztát. Ha ropogós héjú, igazán jó kenyeret szeretnénk az otthoni sütőben készíteni, akkor a tégla alá, a sütő aljába tegyünk egy tepsi vizet, amit hagyunk, hogy együtt melegedjen fel a sütővel. A felszálló gőz teszi teljessé a sütést, ha ügyesek vagyunk és jó receptből, jó minőségű alapanyagokkal dolgoztunk, akkor igazi cserepes kenyeret kaphatunk eredményül.
Néhány fogás, amelyet érdemes kipróbálni kövön sütve is: