A tökéletes pizza
Szombaton az előző napi dögrovás és a betervezett kocsonya istápolása némileg elfeledtette velem, hogy ebéd se ártana a családnak. Így aztán fél 11-kor eszméltem rá, hogy ideje lenne kitalálni, hogy mit szeretnék adni a népeknek.
A februári GF-ben találtam is egy nagyon szimpatikus csirkeszárnyas finomságot, gondoltam lefutok a sarki boltig, begyűjtöm a hozzávalókat, aztán kész. Csak nem számoltam azzal, hogy a – Tesco expressz jóvoltából és saját mérhetetlen igénytelenségéből kifolyólag – döglődő CBA-ban semmit nem fogok kapni. Se csirkeszárny, se gorgonzola, se leveles tészta.
Így aztán vettem élesztőt, sonkát, scamorzát és néhányat hátrébb lapozva a magazinban, készítettem három pizzát.
Pizza
A tészta:
37,5 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 ek olíva olaj
1 kk cukor
2 csipet só
2,5 dl meleg víz
A paradicsomos ragu:
40 dkg hámozott paradicsom konzerv formájában
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
Feltét:
20 dkg sonka
30 dkg scamorza
tabasco (opcionális)
A tésztát a kenyérsütő gondjaira bíztam. Amíg dagadt és kelt a massza, addig elkészítettem a ragut. Olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Sóztam, borsoztam, majd felöntöttem a paradicsomkonzervvel és úgy fél óráig nagyon takarékon hagytam rotyogni.
A kész tésztát lisztes deszkára borítottam. A tészta meglehetősen lágy, de érdemes nem agyon lisztezni, mert ettől a lágyságától lesz kisütve olyan, de olyan finom.
A tésztát 4 gombócra szedtem, 10 percet pihentettem, majd lisztes deszkán nyújtottam. Sütőpapíros tepsikre és egy pizzasütőbe került tészta. A ragut eközben kissé hagytam kihűlni, most előszedtem és elosztottam a három pizzán. Kettőre szétosztottam a sonkát, a scamorzát tisztes szeletekre vágva rátettem a három pizza tetejére. A férjem a sajátját egy kis tabascoval bolondította meg, én egy kevés bazsalikomot tettem a vega pizzámra.
Sok éves tapasztalatom, hogy a pizza felesleges plusz feltétek nélkül sok paradicsommal és sajttal ízlik nekem a legjobban. Sajnos az éttermekben ezt nem mindig képesek előállítani, de szombaton végre olyan pizzát csináltam magamnak, amilyet szerettem volna.
A pizzákat a 250 fokos légkeverésen duruzsoló sütőbe tolom és cca. 10-15 perc alatt készre sütöm.
A maradék bucimat felmetéltem, kisodortam és grissininek megsütöttem.
Anna szerint jó az ingyen Donpepe.