You are here: Home > Könyvről > A paradicsom, a burgonya, a csokoládé és a torták, avagy a tökéletes gyerekszakácskönyvek

A paradicsom, a burgonya, a csokoládé és a torták, avagy a tökéletes gyerekszakácskönyvek

1

Azt gondolná az ember, hogy ezeknek a könyveknek nincs is szükségük reklámra, ám mégiscsak van, hiszen hiánypótlók a mai magyar piacon. A gyerekeknek gyártott szakácskönyvek eddigi felhozatala ugyanis messze nem az önállóan főzni vágyó gyerekeknek készült. A legtöbb a grafikával próbálta eladni magát, a receptek leírása viszont már messze túlmutatott a  megszólítani vágyott korosztály befogadóképességén. Ezek a szakácskönyvek a szülők közreműködése mellett váltak csak használhatóvá, ami viszont a felfedezni vágyó, önállósodásra hajlamos gyerekek esetében már nem jelentette azt, hogy ez a szakácskönyv az ő szakácskönyvük.

A Móra kiadó gondozásában most megjelent négy könyv azonban valóban olyan útmutató, amelynek segítségével a nagyobbacska gyerekek könnyedén elkészíthetik a bennük leírt fogásokat. A tematizálás remek, az ábrák valóban a segítségnyújtást szolgálják,  végre az étel elkészítésében segédkező folyamatábrák találhatóak a könyvben és nem valamilyen helyes – de a főzési folyamat szempontjából teljesen irreleváns és hasznavehetetlen – mesehős.

A tematizált könyvecskék 5-5 receptet tartalmaznak, a gyerekek elmélyedhetnek a burgonyás, paradicsomos, csokoládés fogások világába, vagy elindulhatnak a cukrászat felé. Az egyszerűsített rajzon pedig minden útmutatás szerepel. Receptenként megtalálható a pontos alapanyagigény, ami bölcsen a gyerekek konyhai létéhez idomul, nem vár tőlük semmi extrát, a szülőket sem kergeti az őrületbe. A másik nagy előnye a könyvnek, hogy az alapanyagok mellett, az elkészítéshez szükséges eszközök teljes tárháza is fel van sorolva, így a gyerekek felkészülten kezdhetnek neki a főzésnek, sütésnek.

Ezen kívül a készítők arra is ügyeltek, hogy olyan anyagból készüljenek a könyvek, amelynek nem árt, ha csokoládémáztól ragacsos gyerekujjak követik benne a leírást, vagy épp paradicsomszósz cseppen az ábrákra a nagy kavarás-keverés közben. A maszatbiztos könyv szintén főzésre sarkallja a gyerekeket, hiszen végre a sok tiltás helyett olyan alappal van dolguk, ami mindenben őket támogatja.

S hogy biztosan tetszeni fog-e a könyv a gyerekeknek? Aznap, amikor hazakerültek velem a könyvek, nagy rohanásban voltam, így a lányokkal estefelé az édesapjuk volt, aki csak fizikai jelenlétével és kemény szankciók kilátásba helyezésével tudta megakadályozni, hogy a megtáltosodott Nők ne kezdjenek nyomban egyensúly süteményt sütni, este kilenckor. Természetesen a sütés nem marad el, már sok a kinézett recept, a hétvégi ebédünket a Nők főzik majd, a könyvek segítségével.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “A paradicsom, a burgonya, a csokoládé és a torták, avagy a tökéletes gyerekszakácskönyvek”