You are here: Home > Könyvről, Nem folyékony, de kenyér > Gasztrokönyvek nyári mustrája

Gasztrokönyvek nyári mustrája

Kiss Dóri: Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyv

Manapság a gluténmentes étkezés – sajnos – a divatdiéták egyik kedvenc válfajává vált, holott a gluténmentes fogások bevitele azok számára életbevágó, akik valóban gluténérzékenységgel, allergiával élnek. Számukra ugyanis nem csupán választás kérdése, hogy ma épp gluténmentesen vagy máshogy étkeznek-e, nekik a legjobb életminőséghez és a legjobb minőségű ételhez vezető utat kell megtalálniuk a mindenkori gasztronómiában.

Kiss Dóri gluténérzékenyként kezdett blogolni, ennek esszenciáját adja a könyv, amely nem csak szimplán recepteket tartalmat, hanem a gluténmentes életmód buktatóira is felhívja a figyelmet, az esetleges problémákra megoldási javaslatokat kínál, tapasztalatait megosztva az olvasókkal.

Mivel a felnőtt lakosság jól mérhető részét – életkori sajátosságként – utoléri a laktózintolerancia, így Dóri – a lehető legjobb használhatóság érdekében – a laktózt is kiiktatja a receptekből, hogy még felhasználóbarátabbá tegye a könyvet.

A recepteknél igazi klasszikusok kerülnek felsorolásra, hétköznapi könnyed fogások jelennek meg, illetve külön fejezetet kapnak a kisétkezések, amelyek nagyban segíthetik a napi ötször étkezés betartását, illetve segítséget nyújthatnak a gyerekeknek szánt tízóraik, uzsonnák kivitelezésében.

bo22

Déri Szilvia: Kovászkaland

Még anno – a social media felületek egyikén – napi szinten nyomon követhettem azt, ahogy Szilvi és új barátja, az épp frissiben felfedezett matéria, a kovász nyaralni indultak. Szilvi jó szülőként mindenhova cipelte a kovászt, etette, nevelgette, egészen addig, amíg a tapasztalataiból könyv nem született.

A könyv nagyon gazdag beltartalommal bír, Szilvi stílusa kellemes olvasmányt biztosít, a leírások kedvcsinálóak, könnyen érthetőek, alaposan, de nem vesznek unalomba. Nincs elnagyolva semmi, az összes felsejdülő kérdésre, a kovász létrehozásával, életben tartásával és feldolgozásával kapcsolatos problémákra is kapásból megkapjuk a kimerítő, de nem szószaporító választ.

Az alapos könyv meglepően gyakorlatias, egyenletes tempójú leírásai, képi anyaga végig fogja az olvasó kezét, a könyv felén át építve fel az olthatatlan vágyat a saját kovász iránt, majd a másik felében a kenyerek, pékáruk vágykeltő képeivel igazolt receptjei mentén mutatja be az matéria felhasználásának számos módját.

Szilvi könyve nálam egyet elért: ahogy jön az ősz, itt is újra indul a Kovászkaland.

bo1

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.