Csillagos ég alatt csillagjegyes koktélok – Megújult a Leo Rooftop Bar koktéllapja
Kellően koros vagyok ahhoz, hogy a nyarat könnyű és gyors logikai lánc mentén kössem Leo-hoz. Gyerekkorunk megkerülhetetlen (talán egyetlen) jégkrém márkája ugyanis szoros összefüggésben állt a jó idővel és most, ahogy az időjósok a 30 fok ígéretével előrukkoltak, úgy éreztem, hogy itt az ideje a tavalyi randevút újra megejteni és megnézni, mit kínál Leo a nyárra szomjazóknak.
Most a Leo Rooftop Bar-ba vezetett az utunk. Nem voltunk céltalanok, Edömér barátnőmmel ketten együtt elértük a kilencvenet és ezt illet megünnepelni. A panoráma, a lágy, finoman még karcos nyári este, a figyelmes kiszolgálás (mindent köszönünk Roland!), a hibátlan fogások és az ötletes, nem túlkomponált, letisztult, koherens végeredményt kínáló koktélok mind hozzájárultak a pazar vendégélményünkhöz.
A Leo Rooftop Bistro étlapja következetes, ügyesen kialakított, mindenki megtalálhatja rajta az előételektől a desszertekig azokat a közismert és kedvelt nemzetközi fogásokat, amit mindig, minden körülmények között szívesen fogyaszt. Kategóriánként nagyjából 10 tételt ölel fel a kínálat, desszertfrontok kicsit szűkebb, de ezt meg lehet bocsájtani, mert amit kínálnak, az viszont valódi desszertélményt ad.
A vacsoránk ívét a lelkesedés adta. Ültünk, néztük a kedd estében is páratlan panorámát, szívtuk magunkba a krémszínű fényekben villódzó várost, élveztük az emberléptékű magasságot és harminckilenc év elteltével döbbenten számolgattuk, hogy a kezdeti, boldogan összegubertált közös tizenkét évünk immár kilencvenre rúg.
Az előételeket nagyvonalúan átléptük, a húsok vonzása erősebbnek bizonyult a gazdag leves- és salátaválasztéknál. Az étlap piktogramjainak és a személyzet segítőkészségének köszönhetően magabiztosan találtam meg a legjobb gluténmentes fogásokat, így lett a választottam egy rosé kacsamell, amelynek a finom, édeskés savasságot a mellé kínált tőzegáfonyás alma és az almabalzsam biztosította. Köretként kitűnően passzolt hozzá a gazdag grilltál, amelyen a roppanósra sült, finoman füstös kaliforniai paprika, gomba és cukkini mellett nagyobb adag édeskömény kapott helyet.
A sous vide rosé kacsamell hibátlan volt, az eljárásnak köszönhetően a hús nem ugrott meg, textúrájában pont az a lágy omlósság tudott megmutatkozni, amire mindig is vágyunk és amit olyan ritkán sikerül letenni elénk.
Edömér hasonlóan karakteres irányba indult, csirkeszárny teriyakit választott, mellé zelleres burgonya gratint kért. A teriyaki szósznak köszönhetően omlós és kellően ragacsos csirkeszárnyakhoz remekül illett a meggyel gazdagított coleslaw. Az alapvetően édes salátába ez a parányi csavar meghozta azt a plusz ízt és textúrát, ami szépen ellenpontozta a csirke ízének tömörségét, és azt – a magyar ízlés szerint kedvelt – savasságot adta meg ennek a fogásnak, ami oly sokszor hiányzik belőle.
Utólag azt kell, hogy mondjam, hogy a burgonya gratin főfogásként is megállta volna a helyét, a gratin dauphinois legszebb hagyományait követte, a burgonyaszeletek a zellerrel tökéletes egységet alkotottak, a csőben sült fogás a maga keresetlen egyszerűségében volt hibátlan.
Ezután némi szünetet rendeltünk el, visszatértünk a panorámához, elméláztunk a hétköznapi eseményeink felett, majd úgy döntött, hogy ha már születésnapunk adja ennek a remek vacsorának az alapját, akkor a csillagjegyekre épülő Zodiákus signature koktéllap ránk nézvést szinte kötelező tételeit fogjuk megkóstolni.
Mint megtudtuk, fél éves munka, komoly tudományos kutatás előzte meg a végleges koktéllap létrejöttét, amelyek során a bár munkatársai megvizsgálták a zodiákus össze jegyének személyiségjegyeit, felmérték azok íz- és színpreferenciáit, az épp ott és abban a tizenkettedben uralkodó bolygók hatásait, valamint kikutatták a jegyekhez köthető gyógynövényeket is.
Bármilyen mágiát is alkalmaztak ahhoz, hogy megfejtsék, hogy melyik állatövi jegy milyen alkoholfogyasztási preferenciákkal bír, az biztos, hogy mind a ketten boldog elégedettséggel hallgattuk az adott zodiákushoz, a Koshoz és a Bikához rendelt koktélok leírását. A Kosok számára rendelt italban a rum, a kókusz és az ananász találkozott egy koránt sem szokatlan felállásban, ám az áttetszően tiszta, a könnyed nyári koktélok minden kusza szertelenségét mellőző, karakteres, céltudatos ital – amely egy csipetnyi chilivel tudott igazán Janus arcúvá válni – képes volt új nívóra emelni ezeket az alapanyagokat.
A Bikák számára két, gin alapú koktél került terítékre, amelyeket önmagukban is fogyaszthattam, de kedvemre mixelhettem is. A pezsgővel robbanásra bírt, gyümölcsös koktél már csak akkor került a másik itallal egy pohárba, amikor mind a kettő önmagában is megmutatta, hogy mennyire szerethető. A mixtúrám végeredménye is működött, könnyű ivású, a Kosok számára alkotott koktélhoz hasonlatosan letisztult ital megnyerő volt.
Az estét két desszerttel zártuk. A gluténmentes brownie friss eperrel és gyümölcs sorbet-val tálalva remek döntésnek bizonyult, Edömér elé pedig – követve a gratin teremtette franciás vonalat – egy klasszikus citromtorta került, a gallok puritánságát sutba dobva, habcsókkal és friss gyümölcsökkel bátran megfejelve.
A Leo Rooftop Bar hibátlan élményt nyújtott, javaslom, hogy egy balzsamos nyári estén teszteljétek a csillagjegyeteknek vagy épp az aszcendenseteknek megfelelő italokat, hogy vajon az asztrológiai jegyek jellemzői és meghatározói alapján született italokkal ti is meglelitek-e a teljes összhangot.