Lengyel sült túrótorta, Sernik
A lengyel túrótorta régóta nagy kedvencem. Az idén, kora tavasszal megejtett krakkói utunkon újra jobbnál-jobb változatokat ettem, s ez megerősített abban, hogy a tavaszi Segítsütire egy ilyen, minden földi jóban gazdag, tömény, de krémes és abbahagyhatatlan túrótortát készítsek.
Sernik
Tészta:
15 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
1 nagy, “L”-es tojás
5 dkg vaj
Egy nagy méretű, csatos tortaformát kivajazok, kilisztezek.
A tésztához a vajat a finomliszttel és a porcukorral finom morzsává dolgozom, majd hozzáadom az elhabart tojást és rugalmas, jó állagú tésztává gyúrom. A tésztát nem pihentetem, hanem finoman lisztezett felületen óvatosan kinyújtom, majd a tortaformába fektetem, s hűvös helyen hagyom, amíg a töltelékkel el nem készülök.
A linzer és más omlós tésztás sütemény kapcsán sem győzőm elégszer elmondani, hogy mindig hideg vajjal dolgozzunk és ha lehet a kezünk is legyen minél hidegebb (nekem gyárilag az), ugyanis az a jó, ha a vaj a lehető legkevésbé olvad meg a morzsa készítése közben. Épp ezért tanácsos nagyon finom mozdulatokkal, az ujjvégekkel morzsává pörgetni a vajat és a lisztet. Biztos, hogy jó lesz az omlós tésztánk, ha a kész morzsából egy maroknyit a tenyerünkbe véve összenyomjuk és utána a tészta egyben marad. Ha valakinek jó teljesítményű robotgépe van, akkor a piskótatésztához adott szív alakú, osztott lapáttal is elvégeztetheti a piszkos feladatot. Ebben az esetben a vaj lehet egy kicsit lágyabb, de csak egy kicsit.
Krém:
1/2 kg ricotta
1/2 kg félzsíros vagy zsíros túró
25 dkg nádcukor
25 dkg vaj
2 ek finomliszt
1 ek kukoricadara
1 ek sütőpor
1 rúd vanília kikapart belseje
8 nagy, “L”-es tojás
A ricottát és a túró felét szitán áttöröm. A vajat a cukor felével habosra keverem, majd hozzáadom a ricottát és az összes túrót. A tojásokat szétválasztom. A tojások sárgáját a cukor másik felével szintén habosra verem, addig hagyom dolgozni a robotgépet, amíg szép napsárga, levegős krémet nem kapok. Ezt a krémet a túrós masszához adom.
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. A masszához hozzáadom még a vanília magokat, valamint a lisztet és a kukoricadarát. Az egészet alaposan átforgatom, majd a tojáshabot nagy, laza mozdulatokkal a tésztába forgatom és a tésztát a tortaformában lévő linzerlapra simítom. A tortát a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt készre sütöm.
Amikor kész, akkor nem kapkodok, hanem hagyom a formában kihűlni a süteményt, majd egy kés pengéjével finoman fellazítom a széleket, a formát kipattintom, s a tortát tányérra teszem.
Magában, lekvárral, szörppel, gyümölcsvelővel, gyümölcsraguval kitűnő.