Őszi pite borban párolt körtével
Szeretem az őszt. A színeit, a fényeit és az ízeit. A gazdag, színpompás, talán kissé harsány nyári kínálatot követően a piac képe megváltozik, megenyhül, a pörgés lelassul, a színek arany árnyalatot öltenek, amikor a pultokon az ősz elénk borítja a kincseit.
Szeretem az őszt. A fáradó fényt, a sokféle szőlőt, a sárguló leveleket, az utolsó szilvákat, az első zamatos almákat, az illatos körtét, a megszelídíthető birseket, a nyár végi hajrában beérő fügét. Mind csupa remek alapanyag, amelyekből megannyi klassz desszert, sütemény, pite alakítható, ha épp nem magában faljuk.
De néha jó játszani, társítani a fogásokat, az ízeket, valami újat alkotni, a szezonnak megfelelően. Így született a körtés pite is, amely két desszert boronálása, hogy a jobbnál is jobb legyen. A borban párolt körte kedvelt fogás, az őszi vadakhoz kitűnő köret, de egy kis olvasztott étcsokoládéval meglocsolva már a legjobb desszertek közé emelkedik.
A katalán krémmel töltött pite szintén nem elhanyagolható érdemekkel bír, s a kettő ötvözete valóban figyelemre méltó, főleg, ha azt is számításba vesszük, hogy nem akármilyen borban főnek, ízesednek a körték. Ez a bor a Frittmann Testvérek 2014-es Irsai Olivérje, amely a Magyar Bormustra országos borverseny szakmai zsűrije által aranyéremmel díjazott, s a Tesco különdíjával is elismert száraz fehérbor.
Őszi pite borban párolt körtével
3 nagyobb vilmoskörte
0,75 l Frittmann Irsai Olivér
3-4 ek méz
1 rúd vanília
½ rúd fahéj
4 szem szegfűszeg
½ citrom leve
1 narancs héja
A tészta:
25 dkg finomliszt
17 dkg vaj
3 dkg cukor
1 tojás
A töltelék:
3 borban főtt körte
3 tojás
12 dkg cukor
1,2 dl tejszín
0,3 dl a fűszeres borból
A lisztet kimérem. Hozzáadom a cukrot, majd a hideg vajat felkockázom és szintén a liszthez adom. A lisztet a vajjal óvatos és viszonylag gyors mozdulatokkal elmorzsolom, ügyelve arra, hogy a vaj ne olvadjon meg teljesen. Amikor kész a vajas morzsa, akkor hozzáütöm a tojást és tésztává dolgozom. A tésztát alufóliába csomagolom és a hűtőbe teszem, legalább egy fél órára, hogy a vaj megkössön, s a tészta könnyedén nyújthatóvá váljon.
A körtéket óvatosan meghámozom, úgy, hogy a száruk megmaradjon és a formájuk se vesszen el (erre a legalkalmasabbak az alig vagy csak közepesen érett körték, amelyeknek még van tartásuk). A narancsot meghámozom, a héja belső feléről óvatosan eltávolítom a fehér részeket. Egy akkora lábast kerítek, amibe pont beleférnek a körték. A lábasba öntöm a bort, hozzáadom a fűszereket, a narancshéjat, a fél citrom levét és a mézet, majd közepes lángon főzöm a körtéket, egészen addig, amíg meg nem puhulnak. Ez annyit tesz, hogy akkor rögtön leveszem a tűzről, mihelyst a desszertvilla vagy épp egy fokpiszkáló könnyedén beleszúrható a körte húsába.
A körtéket egy tányérra átemelem és hagyom hűlni. A forralt bort szintén hűlni hagyom. Egy pitetálat veszek elő, a sütőt 180 fokra bekapcsolom, majd a hűtőben pihentetett tésztát vékonyan, de tisztességesen lisztezett deszkán kinyújtom, a pitetálba fektetem, s a felesleget levágom a széleiről.
A krémhez szükséges tojásokat felütöm, a tejszínnel és a leszűrt borral egy habverő segítségével alaposan összekeverem, cukorral édesítem.
Két körtét óvatosan félbe vágok, a magházukat kiszedem, ügyelve arra, hogy ne nyomjam szét, ne deformáljam a körtéket. A harmadikat nem vágom végig, a csúcsát egyben hagyom és így ügyeskedem ki a magházat, majd a körtébe úgy vágok szeleteket, hogy egyben maradjon, de legyező alakban széthajtható legyen.
A pitetál közepére ültetem ezt a körtét, a feleket (amik akár negyedek is lehetnek) pedig a tálba elrendezem. Erre jön a tojásos, tejszínes krém, majd a tálat az előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 20-25 percet sütöm 180 fokon, hogy a tészta mihamarabb megsüljön és ne szalonnásodjék meg, majd ezután 160 fokra visszaveszem a hőt, egy alufóliát teszek lazán a sütemény tetejére és addig sütöm, amíg a krém meg nem szilárdul (ez az az állapot, amikor már csak nagyon enyhén remeg, de egyáltalán nem folyik).
A kész süteményt a formában hagyom kihűlni.
A sütemény sokféle borral elkészíthető, de érdemes kipróbálni a Frittmann testvérek borával, amely a Tesco áruházakban is megtalálható.
(Az edényeket és a dekorációt az F&F biztosította.)
Köszi a receptet, eszméletlen finom lett!
Ennek szívből örülök.
[…] Ezen a blogon a házias paprikakrémtől a művészi tortáig a lehető legszélesebb skálán találhatsz tippeket, tanácsokat és recepteket. Fantasztikus piték és különleges spacialitások várnak rád, ha ide kattintasz […]