Lasagne
A lasagne azon ételek egyike, amelyek a legrégebb óta szerepelnek a repertoáromban. Még főiskolás koromban kezdtem el a saját lasagne tesztelését, ezernyi recept böngészése után alkotva meg a saját változatomat. A recept azóta már rég elkavarodott, de az elmúlt évek során is újra meg újra felbukkant a lasagne. Vicces, de a blogon még soha nem szerepelt, csak vega verzióba, ami azért valami egészen más.
Most azonban – kicsit több mint hat év után – bemutatom az én lasagne receptemet. Szeressétek, főzzétek.
Lasagne
40 dkg durum lasagne lap
5 dl paradicsomlé
2 fej vöröshagyma
1 kg darált sertéscomb
frissen őrölt fekete bors
1 dl félédes vörösbor
2 szál sárgarépa
2 szál halványító zeller
só
frissen őrölt fekete bors
2 csipetnyi szerecsendió
Besamel:
8 dkg vaj
3 ek liszt
6-7 dl tej
frissen őrölt fekete bors
só
csipetnyi őrölt szerecsendió
1 nagy cukkini
15 dkg scamorza
darabka parmezán
A hagymákat apróra vágom, majd olíva olajon megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a vékony karikára szelt répát, majd néhány perc elteltével jöhet hozzá a felaprított zellerszár. Kicsit hagyom párolódni, majd ráborítom a darált húst és addig főzöm, amíg pirulni nem kezd. Ekkor jöhet hozzá a paradicsom és a bor, majd a fűszerek. Kis lángon nagyjából negyed órát főzöm.
Amíg fő a ragu, addig egy másik lábasban megolvasztom a vajat, s a liszttel remek rántást készítek, amit tejjel öntök fel és a habverővel kavargatom, amíg finoman be nem sűrűsödik. Fűszerezem és félrehúzom. A cukkiniket vékony szeletekre felkarikázom.
Egy nagyobb tepsi alját olíva olajjal vékonyan kikenem, majd belefektetek egy sor lasagne tésztát, amire a ragu felét szedem rá. Egyenletesen elosztom, majd a cukkinikarikák felét ráhelyezem. Jönnek az újabb lasagne lapok, amire a besamel fele kerül, majd újabb lap, a maradék raguval és a többi cukkinivel, végezetül az utolsó sor lasagne lap, amire besamel kerül és a korábban lereszelt sajt, aminek a tetejét finoman (mintha sóznám) meghintem parmezánnal. Ezután 180 fokos sütőbe tolom a tepsit és addig sütöm a lasagne-t, amíg a tetején a sajt meg nem sül.