Narancsos-gesztenyés beigli – gluténmentes
Tavaly, az első mentes karácsonyomra nagyon készültem, a kedvenceimet megpróbáltam mentesíteni, hogy semmiben ne szenvedjek hiányt. Szerencsére jó recepteket gyúrtam össze és azért a 20 év rutin is jelentős mértékben megkönnyítette a dolgomat.
Így született a mentes bejgli is, amelyet bármilyen – jól bevált – töltelékkel el lehet készíteni, kedvünk szerint.
Gluténmentes beigli
Tészta:
33 dkg Schar B bread liszt
3 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 g szárított élesztő
2 db tojássárgája
1,6 dl tej
5-8 dkg tejföl (amennyit felvesz, a tojássárgák méretétől is függ, hogy mennyi kell)
csipetnyi só
A lisztet elkeverem az élesztővel, sóval és a cukrokkal, a hideg tejbe beleengedem a két sárgáját és a tejföllel együtt elkeverem, majd a szárazanyagokhoz adom és rugalmas tésztává gyúrom. Alufóliába csomagolom és két órát hűtöm.
Minimálisan lisztezett felületen kisujjnyinál picit vékonyabbra nyújtom, figyelem, hogy egyenletes legyen és néha-néha alánézek, hogy le ne tapadjon. Majd egy spatula segítségével megkenem a masszával.
Massza:
25 dkg édesített (cukorral vagy édesítőszerrel) gesztenyemassza
2 ek kandírozott narancshéj
2 csomag bourbon vaníliás cukor
1 ek rum
A masszát villával megtöröm, hozzáadom a cukrot és a rumot, kikeverem, majd beleteszem a narancshéj darabokat és annyi mentes lisztet adok hozzá, amivel a megszokott sűrűségű beigli-masszához jutok (1-2 tk).
A megkent tészta rövidebb széleit behajtom, majd a hosszanti oldal szélet is visszahajtom és nem túl szorosan, de nem is túl lazán feltekerem.
Egy szögletes őzgerincet sütőpapírral kibélelek, a beiglit finoman méretre “tömörítem”, pici formázást kibír. Húsvillával a tetejét és az oldalát is végigszúrom, keresztül az összes rétegen.
Egy plusz tojássárgájával (ő a receptben a 3.) vékonyan, de egyenletesen lekenem, majd szobahőmérsékleten hagyom fél órát kelni, utána 40 fokra előmelegített sütőbe teszem, fél órát hagyom kelni, majd 160 fokra csavarom a sütőt (alsó-felső sütés mellett). Amikor világosarany lesz a beigli teteje, akkor a sütőpapír segítségével kiemelem a formából és a sütőrácson, a papíron pőrén sütöm készre.
Ha nagyon színesedne a teteje, akkor alufóliával letakarható. Akkor jó, ha az alja is megszínesedett.
A kész beiglit rácson hagyom TELJESEN kihűlni és utána recés késsel szeletelem.