You are here: Home > Édes élet, Tészta, de fő > Laktózmentes mandulás kalács

Laktózmentes mandulás kalács

Az ételallergia, alapanyag intolerancia szinte bárkinél szinte bármikor kialakulhat. Szerencsére ma már aztán végképp nem dől össze a világ, ha ilyesmi történik, az élelmiszeripar egész szépen felkészült ezekre a mentes termékgárdájával. És mi is könnyedén lépést tarthatunk a korral, jó, ha van a zsebünkben egy klassz kis laktózmentes kalács recept, így az ünnepek közeledtével.

kalácsfoto_v

Laktózmentes kalács

20 dkg finomliszt

5 dkg mandulaliszt

3 dkg cukor

7 g száraz élesztő

3 db tojássárgája

0,7 dl rizsital

2 ek. laktózmentes tejföl

1 ek. margarin

csipetnyi só

Lekenéshez:

1 db habart tojás                         

Az átszitált lisztet és a mandulalisztet egy nagyobb keverőtálba teszem, majd a sóval, cukorral és az élesztővel elkeverem. A rizsitalt egy forralóba öntöm, finoman meglangyosítom, majd elkeverem benne a margarint, a tejfölt és ezek után a tojások sárgáját is.

A nedves összetevőket a szárazakra zúdítom, és a Tefal Wizzo gép és a dagasztókar segítségével rugalmas és homogén tésztát gyúrok belőlük, amit a gép keverőtáljában hagyok. A tálat belehúzom egy vastagabb szemeteszsákba (ezt évekkel ezelőtt Hugh-tól tanultam a River Cottage-ból), a zsák száját elkötöm és a tálat szobahőmérsékleten hagyom nagyjából másfél órát.

Ezalatt bőven duplájára dagad a tészta, amit a gyúrófelületre téve négy – súlyra is egyező – darabra vágok és a végén egyenletes rudakat sodrok belőlük. Ezeket szokás szerint a Youtube-ra tapadó szemmel és némi anyázás kíséretében négybe fonom, majd egy kis, szögletes kenyérformát kibélelek sütőpapírral és a tésztát ebbe fektetem, habart tojással szépen, vékonyan lekenem. Negyed órát hagyom kelni, közben a sütőt is előmelegítem 180 fokra és bő fél óra alatt aranyszínűre sütöm a kalácsot, amit utána – papírral együtt – átemelek a rácsra, majd azt egy gyors és célratörő mozdulattal kihúzom alóla.

A kalácsot és más kelt tésztát is hagyjunk kihűlni (ok, legalább langyosra), hogy a felesleges gőz távozhasson belőle. Kevesebb gyomorfájás és több élmény lesz a részünk.

Ha valaki nem szeretné mentesre, de tetszik neki a recept, akkor a margarin lehet vaj, a rizsital lehet tej, a laktózmentes tejföl meg mindenekkel teli tejföl. A többi meg mehet a maga útján.

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.