You are here: Home > Fesztivál, Folyékony, de nem kenyér > Tökéletes nyáresti kikapcsolódás, Borszerda a Múzeumban

Tökéletes nyáresti kikapcsolódás, Borszerda a Múzeumban

Ha meg kellett volna határozni, hogy legszívesebben hogyan tölteném el a nyári estéimet, akkor valami nagyon hasonlót vázoltam volna fel, mint a Borszerda programjai.

Számomra a múzeum otthonos, idilli környezet, apa nagyjából a járóképességem kezdetétől vitt múzeumba, sűrűn, lelkes tárlatvezetéseket tartva, és miután négy évesen már – az angyalka, bárányka megjegyzések után – egy Francesco Guardi képnél megjegyeztem, hogy „Hű, de tudott festeni a bácsi!” apám megnyugodott, hogy nem vagyok teljesen hülye és még gyakrabban mentünk múzeumba.

Kamasz koromban is ide menekültem, bármi baj ért, én már kettesével szedtem a Szépművészeti lépcsőit, amely mindig megnyugtatóan hatott rám, bármelyik tárlaton bolyongtam is.

Ebből a múzeumi létből próbáltam már a férjemnek átadni a lehető legtöbbet, és a Nőknek is, akik számára mára már teljesen evidens, hogy egy város megismeréséhez a pályaudvar és a piac mellett a múzeum szintén hozzátartozik.

Annával felfedeztük a Nemzeti Galériát, itt épp a kupolából szemléljük a panorámát

Annával felfedeztük a Nemzeti Galériát, itt épp a kupolából szemléljük a panorámát

Egyszóval a Borszerda telitalálat. Pompás környezet, csodálatos tárlatok, zárás utáni fesztelen, kicsit összekacsintós hangulat, különleges tárlatvezetések és egészen egyedi előadások tarkítják, miközben megismerkedhetünk egy-egy borvidék boraival. A nyári időszakban, a júliusi Magyar Nemzeti Galériában tartott és az augusztusi óbudai Vasarely múzeumba megrendezésre kerülő események során az egri borvidék mutatkozik be.

Minden együtt: pazar panoráma, egyedi helyszín, remek muzsika, kitűnő borok és borkorcsolyák

Minden együtt: pazar panoráma, egyedi helyszín, remek muzsika, kitűnő borok és borkorcsolyák

„A borfogyasztás igazi kulturális tevékenység. A borról lehet verset írni, a borról lehet elmélkedni, s a borról a legváltozatosabb kifejezésekkel lehet beszélni. A bor karakterét meg lehet ragadni színek, formák, hangulatok, zamatok fogalmaival, s a borról lehet szólni a képek segítségével is. Erről szólnak a Borszerdák fönn a Várban, a Magyar Nemzeti Galériában, a magyar művészet legszebb alkotásainak közelében” – mondja dr. Bellák Gábor művészettörténész, főmuzeológus a múzeum képviseletében.

Bellák Gábor tegnap este – a mostani tematikának, a Friss-nek megfelelően – rendkívül izgalmas előadással készült, felfedve néhány közismert Szinyei kép hátterét, amelynek hála soha többet nem ugyanazzal a unalomhoz hasonló közönnyel fogunk el elsiklani a Lilaruhás hölgy, a Léggömb vagy a Majális előtt. Hanem az abszurdra és a horrorra fogékony barátaink számára fogjuk elmesélni a Szinyei-Merse, Szirmay, Propstner, Luzsénszky és Guldenfinger család rejtélyes, hátborzongató, számtalan szálon egymásba fonódó életét.

Lassan harminc éve találkoztunk utószor. Én örültem a viszontlátásnak. :)

Nem csak a magyar festészet nagyjaival töltöttük az estét. A szürrealista kiállításon számos kedvencemre ráleltem. Ezzel a festménnyel lassan harminc éve találkoztunk utószor. Én örültem a viszontlátásnak. :)

A Magyar Nemzeti Galériában évekkel ezelőtt azért kezdték el a nyári Borszerda sorozatot, hogy a bor iránt érdeklődő közönség számára közelebb hozzák a magyar képzőművészetet, és azt is szerették volna a múzeumlátogató közönségük számára megmutatni, hogy a bor hasonlóképpen nemzeti örökségünk és kultúránk része, mint a képzőművészetünk.

Az egri borok sorát ebben az eseménysorozatban július 17-én a friss tematika nyitotta, a Juhász Testvérek és Tóth Ferenc pincészeteivel. Mindkettő családi borászat, ahová a második generáció belépése hozott igazán újszerű szemléletet. Erről a témáról is szó esett a „Bor – és ami mögötte van…” beszélgetésen.

A Borszerdához nem csak a jó bor, hanem a jó zene is társul

A Borszerdához nem csak a jó bor, hanem a jó zene is társul

A július 24-ei gyümölcsös Borszerdára a Petrény Winery és a St. Andrea érkezik Egerből. Mindkét pincészet komoly hangsúlyt fektet arra, hogy igazán magas minőségű borok csak gondosan művelt ültetvényekről, egyedi karakterű termőhelyről érkezhetnek, a borász feladata pedig ennek megőrzése a palackokban. A zenét ez alkalommal Gyárfás István és Molnár Enikő szolgáltatja, szó esik arról, hogyan helyezhetünk el családi képeket a Fortepan gyűjteményében, az egyik tárlatvezetés pedig a gyümölcs- és növényszimbólumokat kutatja fel a magyar festészetben.

Augusztus 7-én már a Vasarely Múzeumban várja az érdeklődőket a legjátékosabb kedvű egri borász, ekkor Bolyki Jani borait lehet kóstolni. A fiatal borász nemrég újította meg teljes címkevilágát, amelynek minden elem kézzel rajzolt mesevilág, amely már a palackokra tekintve beránt minket egy csodás fantáziavilágba, ahol – adott esetben – egy zebra hátán ülő víziló a királyleányka. Az Art Bonbon magában a gyűjteményben ötvözi a zenét és a táncot klasszikus és kortárs reflexiók formájában, szó lesz az op-art születéséről, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak a „Művészet és a világűr” időszaki kiállításon.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.