Parmezános ricottafánk
Jamie új, negyed órás ételeket ígérő könyvénél már a lapozgatáskor éreztem, hogy bizony itt tökéletesen tetten érhető a relativitás.
A bevásárlást, kipakolást, előkészítést cselesen semmibe vevő negyed órát azonban csak az ebéd eltüntetésekor sikerült prezentálunk, azon kívül csupa fél órával találtuk magunkat szembe. Ezt leszámítva a könyv jó, sok inspirációval, színekkel, ízekkel, harmóniákkal. A receptek ötletesek, s ha nem függesztjük a tekintetünket a rohanó időt jelző vekkeren, akkor kellemesen és tényleg viszonylag gyorsan elkészíthetőek.
Az első áldozatom egy könnyen elkészíthető ricottafánk volt. Az előkészítés tényleg tempós, de ha azt szeretnénk, hogy a szósz ne legyen nyers és a benne lévő ízek is kiteljesedjenek, valamint a fánkoknak is legyen idejük átsülni, akkor felejtsük el a negyed órás kényszert.
Parmezános ricottafánk, fokhagymás paradicsommártással
50 dkg ricotta
2 közepes tojás
7 dkg finomliszt
2 csipet só
2 csipetnyi őrölt szerecsendió
1 citrom héja
5 dkg reszelt parmezán
Szósz:
3 gerezd fokhagyma
5 dl paradicsompüré
só
frissen őrölt fekete bors
bazsalikom
A fokhagymát apróra vágom és egy bő evőkanálnyi olíva olajban megdinsztelem. Hozzáadom a paradicsompürét, finoman sózom, borsozom és kis lángon hagyom rotyogni. Tálalás előtt friss bazsalikomot adok hozzá.
Egy villával a ricottát a tojásokkal összekeverem, majd ráreszelem a citromot, hozzáadom a sót, szerecsendiót és végezetül a parmezánt és a lisztet. Alaposan átkeverem és hagyom néhány percet állni. Ujjnyi olajat öntök egy serpenyőben, majd két evőkanál segítségével gombócokat formálok a tésztából és közepesnél kicsit nagyobb lángon kisütöm. A kész fánkokat papírtörlőre szedem. Tálaláskor paradicsomszósszal alaposan meglocsolva kínálom.
Pont tegnap néztem meg ezt a részt online. El is mentettem a receptjét. Egyetértek, zseniálisan ösztönző a 15 perces kaják gyűjteménye, de a 15 perc tényleg csak az elkészítésre korlátozódik, ha minden a kezed közelében van. A kipakolásról, mosogatásról, elpakolásról ne beszéljünk, mert akkor már az egész dolog egy órás művelet (ami egyébként nem sok).
Arról nem is beszélve, hogy a paradicsomszósznak meg kell főnie, különben megfekszi az ember gyomrát. S az sem 5 perc.