You are here: Home > Élet dolgai > Cascara – finom út a fenntarthatósághoz

Cascara – finom út a fenntarthatósághoz

Mi is az a cascara?

A cascara nem más, mint a kávécseresznye húsa, azaz a kávébabot körülölelő gyümölcshús, amelyet eltávolítanak a magról vagy a fermentálás előtt vagy azt követően. A cascara a legtöbb esetben szemétként vagy maximum komposztként végzi (ami szintén probléma egy idő után, mivel nagyon lúgosítja a talajt). A cascarát a friss gyümölcsről lefejtik, majd szárítják és így hozzák forgalomba.

Mióta fogyaszthatunk Európában cascarát?

Az Arabica kávékról és Robusta kávékról származó cascara 2022 eleje óta legális az Európai Unióban. 1997 előtt nem is nagyon volt ismert, utána is annyira marginálisan volt jelen az európai piacon, úgynevezett réstermékként, hogy a legalizációja egyszerűen nem került terítékre.

Mit érdemes a cascarából készíteni?

A cascarát – kávé mivolta ellenére – leginkább teaként értelmezzük és fogyasztjuk, de kávés eszköztárral készítjük. Felhasználási formái közül a legkedveltebb a french pressben történő forrázása és 5-10 percet követően, melegen való fogyasztása, illetve a cold brew eljárással, 10-12 órán át tartó áztatással való italkészítés. A french pressben készített, forrón vagy melegen felszolgált cascara ital ízvilágában a savanykás, bogyós gyümölcsöket idéző ízek mellett dominánsan jelen vannak a dohányos aromák is, míg a cold brew eljárással készített cascara ital ízvilágában jellemzően a gyümölcsösség tűnik ki, a hibiszkusz, a narancs és az almás aromák jelennek meg. A cascara ízvilágát – a kávéhoz hasonlóan – meghatározza az ültetvény talajának tápanyag- és ásványianyag tartalma, valamint a környezetébe telepített társnövények mibenléte.

Forrón és hidegen is finom a cascara

Forrón és hidegen is finom a cascara

Milyen magas a cascara koffeintartalma? Milyen beltartami értékei vannak?

A kávécseresznye koffeintartalma elmarad a kávébabétól, leginkább a zöldteához hasonlatos. A vizsgálatok eredményeként azt is megállapítást nyert, hogy a hosszabb áztatási idő után sem növekszik meg jelenősen a cascarából kapott ital koffeintartalma. Antioxidáns tartalma többszöröse az áfonya antioxidáns tartalmának, de még az acai bogyót és a gránátalmát is felülmúlja.

Cascara - kávécseresznye "tea"

Cascara – kávécseresznye “tea”

Hogyan kerül a magyar csészékbe a cascara? Hogyan válik fenntarthatóvá – többek között – a kávéfogyasztás?

Néhány úttörő magyar márka – a Bányai Coffee, a MONYO Brewing, a Mad Dog Coffee és az Ételmentő – egyesítette erejét, hogy megmutassa, hogyan lehet a kávé minden részéből gasztronómia élvezetet varázsolni. Így született a Bányai Coffee Costa Ricán, a Lourdes völgyében található kávéültetvényéről származó cascarából a MONYO Brewing üdítő portfóliójának legújabb darabja, a Cascara Cola (amelynek mentes és kókuszos változata októberben érkezik).

Cascara cola - avagy a Monyónál így kezd új életet a Bányai kávécseresznye

Cascara cola – avagy a Monyónál így kezd új életet a Bányai kávécseresznye

A Bányai Coffee termékeivel, a MONYO Brewing Cascara colájával a Mad Dog hangárjában találkozhattunk most egy rendezvény kapcsán, ahol kávét is kóstolhattunk az ültetvényen termesztett arabica kávékból, illetve a Bányai, a Mad Dog, a MONYO, és az Ételmentők fenntarthatósági törekvéseit is megismerhettük.

Bányai kávé a Mad Dogban

Bányai kávé a Mad Dogban

A kávé fenntartható útvonala nem csak izgalmas, hanem igazán ízletes is, erre világított rá az Ételmentők csapata, akik – az általam is kóstolt – kávé után maradó zaccpogácsákat is hasznosítják a mokkás granolájukhoz, amelyhez a sörtönkölyt, a sörkészítés során keletkező tápanyagdús mellékterméket a MONYO biztosítja számukra.

Bányai kávézacc a Mad Dog mentésében és MONYO sörtönköly az Ételmentők mokkás granolájában

Bányai kávézacc a Mad Dog mentésében és MONYO sörtönköly az Ételmentők mokkás granolájában

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.