Krumplis, sajtos pogácsa – gluténmentes
A pogácsa hiányzott először.
Az első hetek euforikus jólléte mellett szinte meg is feledkeztem a péksüteményekről, aztán egyszer csak kopogtatott a vágy és kezdett idegesítően a nyakamra járni. A pogácsa az én kedvenc sós péksüteményem, nem véletlen, hogy az elmúlt közel 15 évben a Mirelle oldalain nem kevés változata született meg.
Első körben nem volt hangulatom kísérletezni, a Lidl gluténmentes tésztája ugyan messze esett az elvárttól, de átmeneti megoldásnak nem tűnt rossznak (a fagyasztott, néha kapható egész jónak minősíthető a műfajon belül), aztán a karácsonyi sütögetés eldöntötte a dolgot: messze nem akkora történet ezekből a lisztekből finomat csinálni, itt az idő a kísérletezésre. Elsőnek egy sajtos négyszög született, ennek a receptje is majd felkerül az oldalra, jelenleg a Mirelle Fb oldalán a képek között található meg. Aztán egy baráti vacsorára jött a felkérés, hogy vigyek valami sós sütit és mivel a háziasszonynak így is meg kellett vívnia a maga csatáit, mert 4 vendégéből egy vega, egy cukros és egy gluténmentesen étkező akadt, így lelkesen vállaltam és kezdtem el agyalni valami olyan pogácsán, amivel egyetlen versenyzőnek sem lehet baja.
Így született a krumplis pogácsa, ami sajtos is.
Krumplis, sajtos pogácsa
33 dkg pucolt, főtt krumpli
32 dkg Schar B mix liszt
25 dkg vaj
2 db tojás
1 csomag sütőpor
1 tk só
frissen őrölt fekete bors
1 db habart tojás (a tetejére)
10 dkg trappista (a tetejére)
A főtt krumplit hagyom teljesen kihűlni (távozik belőle a felesleges gőz és kevesebb lisztet vesz fel), majd krumplinyomóval megtöröm. A lisztet a sütőporral, sóval, borssal elkeverem, hozzáadom a tört krumplit, a két tojást és a kockára vágott puhább vajat, majd a robotgéppel összedolgoztatom. Ha kell, mert még túl lágy a tészta, akkor kiskanálnyi mennyiségű liszttel átdolgozom, majd a keverőtálat a kelesztőfunkción duruzsoló 40-60 fokos sütőbe teszem egy bő fél órára.
Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelek, kis lisztet egy csészébe öntök és egy kis pogácsaszaggatót előkészítek.
A pihentetett tésztát finoman lisztes felületen bő ujjnyira nyújtom és állandóan lisztezett szaggatóval a lehető legtakarékosabban kiszaggatom.
A pogácsákat a tepsire ültetem (mehet viszonylag közel), majd a habart tojással vékonyan átkenem és egy-egy adag összecsípett reszelt sajt adagot ültetek a tetejükre.
Alsó-felső lángon, 180 fokon sütöm, amíg a sajt és a pogácsa alja szépen megszínesedik.