You are here: Home > Tészta, de fő > Krumplis, sajtos pogácsa – gluténmentes

Krumplis, sajtos pogácsa – gluténmentes

A pogácsa hiányzott először. 

Az első hetek euforikus jólléte mellett szinte meg is feledkeztem a péksüteményekről, aztán egyszer csak kopogtatott a vágy és kezdett idegesítően a nyakamra járni. A pogácsa az én kedvenc sós péksüteményem, nem véletlen, hogy az elmúlt közel 15 évben a Mirelle oldalain nem kevés változata született meg.

Első körben nem volt hangulatom kísérletezni, a Lidl gluténmentes tésztája ugyan messze esett az elvárttól, de átmeneti megoldásnak nem tűnt rossznak (a fagyasztott, néha kapható egész jónak minősíthető a műfajon belül), aztán a karácsonyi sütögetés eldöntötte a dolgot: messze nem akkora történet ezekből a lisztekből finomat csinálni, itt az idő a kísérletezésre. Elsőnek egy sajtos négyszög született, ennek a receptje is majd felkerül az oldalra, jelenleg a Mirelle Fb oldalán a képek között található meg. Aztán egy baráti vacsorára jött a felkérés, hogy vigyek valami sós sütit és mivel a háziasszonynak így is meg kellett vívnia a maga csatáit, mert 4 vendégéből egy vega, egy cukros és egy gluténmentesen étkező akadt, így lelkesen vállaltam és kezdtem el agyalni valami olyan pogácsán, amivel egyetlen versenyzőnek sem lehet baja.

Így született a krumplis pogácsa, ami sajtos is.

Krumplis, sajtos pogácsa

33 dkg pucolt, főtt krumpli

32 dkg Schar B mix liszt

25 dkg vaj

2 db tojás

1 csomag sütőpor

1 tk só

frissen őrölt fekete bors

1 db habart tojás (a tetejére)

10 dkg trappista (a tetejére)

A főtt krumplit hagyom teljesen kihűlni (távozik belőle a felesleges gőz és kevesebb lisztet vesz fel), majd krumplinyomóval megtöröm. A lisztet a sütőporral, sóval, borssal elkeverem, hozzáadom a tört krumplit, a két tojást és a kockára vágott puhább vajat, majd a robotgéppel összedolgoztatom. Ha kell, mert még túl lágy a tészta, akkor kiskanálnyi mennyiségű liszttel átdolgozom, majd a keverőtálat a kelesztőfunkción duruzsoló 40-60 fokos sütőbe teszem egy bő fél órára.

Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelek, kis lisztet egy csészébe öntök és egy kis pogácsaszaggatót előkészítek.

A pihentetett tésztát finoman lisztes felületen bő ujjnyira nyújtom és állandóan lisztezett szaggatóval a lehető legtakarékosabban kiszaggatom.

A pogácsákat a tepsire ültetem (mehet viszonylag közel), majd a habart tojással vékonyan átkenem és egy-egy adag összecsípett reszelt sajt adagot ültetek a tetejükre.

Alsó-felső lángon, 180 fokon sütöm, amíg a sajt és a pogácsa alja szépen megszínesedik.

mentespogacsa_v

 

 

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.