You are here: Home > Édes élet > Nutellás spirál

Nutellás spirál

A Panificio Il Basilico kelt tésztás szeánszán nem csak a kemencés fánk receptjével és elkészítési módjával lettem gazdagabb, hanem egy – a Nők számára tökéletes – csokoládékrémes tekerccsel is, ahol a tészta összeállítása mellett, a forma kialakítását is megtanította nekünk Szabolcs.

spirál1Nutellás spirál

70 dkg BL55 liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1,2 dkg cukor
12 dkg vaj
4 g só
1 narancs héja
3 tojás sárgája
1 egész tojás

1 óra érlelés

A lisztet kimérem, hozzáadom a cukrot és a sót, belereszelem a narancs héját, majd az egészet elkeverem. A tejet meglangyosítom, belekeverem a tojások sárgáját, az egész tojást és belemorzsolom az élesztőt. A vajat finoman megolvasztom. A tejes keveréket a liszthez adom és a robotgéppel összedolgoztatom, majd amikor már összeállt a tészta, akkor hozzáadom a vajat is és így is hagyom, hogy dolgozzon rajta a gép.

Ezután a tésztát lefedem, s meleg helyen hagyom, hogy legalább a duplájára keljen. Finoman lisztezett asztalra borítom a tésztát, majd óvatosan átgyúrom, s végezetül épp, hogy ujjnyi vastagra téglalapra nyújtom.

A tészta felét alaposan – ne tessék sajnálni!- megkenem Nutellával vagy bármilyen más, számomra szimpatikus csokoládés krémmel, s a tészta másik felét ügyesen ráhajtom a kencére, azaz pontosan lefedem a tészta egyik felével a másikat, hogy a szélek is találkozzanak. A művelet akkor a legegyszerűbb, ha egy nagy szilikon lapon nyújtjuk a tésztát, azzal könnyedén mozgatható a kelt tészta.

Ezután a tésztát pizzavágóval vagy nem recés derelyevágóval csíkokra metélem. A csík egyik véget a bal kezembe, a másikat a jobba fogom, s elkezdem – ellentétes irányba – csavarni. Amikor már kezd befordulni a tészta, akkor ügyesen csiga alakba rendezem (vigyázok rá, hogy ki ne csavarodjon), majd sütőpapíros tepsire ültetem, s konyharuhával fedve hagyom pihenni, amíg a sütő 180 fokra fel nem fűti magát (szigorúan alsó-felső sütésre állítva). Ekkor a csigák tetejét elhabart tojással kenem, s nagyjából negyed óra alatt készre sütöm.

A dolog tovább spilázható még egy kevés tört mogyoróval vagy jégcukorral.

spirál2

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.