You are here: Home > Édes élet, Nem folyékony, de kenyér, Reggel, este > Egy szuper sütögetés utóélete: Kemencés fánk

Egy szuper sütögetés utóélete: Kemencés fánk

Meglepően gyorsan köszöntött ránk a farsangi időszak. A karácsonytól olyan észrevétlenül csúsztunk át a januárba, hogy fel se tűnt, itt az idő, sülhetnek a fánkok.

Persze megírtam ide, oda és amoda a fánkos anyagaimat és végül jómagam is ráeszméltem, hogy szezon van, de házi sütést sokáig hátráltatta a lustaságom és megannyi megoldásra váró csip csup ügy. Aztán megérkezett a Panificio Il Basilico meghívása az első workshopjukra, s én hirtelen ott találtam magam a fánkkészítés kellős közepén.

A Király utcai műhelyben tartott közös sütögetés hihetetlenül jól esett. Egyrészt rajongója vagyok Szabolcs péksüteményeinek és magát Szabolcsot is nagyon kedvelem, másrészt olyan régi és kellemes emlékeket idézett az a néhány óra, amibe öröm volt belefeledkezni.

Szabolcs remekül vette az akadályokat, 10 fős kis csapatunkban mindenki számára jutott feladat, mértünk, kevertünk, dagasztottunk, formáztunk, s álmélkodtunk rajta, hogy egy-egy termékbe mennyi minden kerül. Nem is a darabszám volt meglepő, hanem a mennyiség. Hogy igenis, a nutellás tekercsből csak úgy buggyan ki a nutella, s bizony a végeredmény pont így jó, s a belga vagy francia vaj az, amitől olyan ellenállhatatlanul omlós, foszlós lesz a pékáru és a vaj, valamint a jó kovász az oka, hogy Szabolcs péksüteményei nem csak aznap fogyaszthatók, amikor kisültek (szemben sok pékség és hiperszuper pékáruival), hanem napokig jók (már ha van reális esélye, hogy bármelyik termékük napokig kibírja, mikor tudom, tudjuk, hogy ott van a kenyeres kosárban).

pani2

KEMENCÉS FÁNK

50 dkg BL55 liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
8 dkg cukor
8 dkg vaj
4 g só
1 narancs héja
3 tojás sárgája

1 óra érlelés

A lisztet kimérem, hozzáadom a cukrot és a sót, belereszelem a narancs héját, majd az egészet elkeverem. A tejet meglangyosítom, belekeverem a tojások sárgáját és belemorzsolom az élesztőt. A vajat finoman megolvasztom. A tejes keveréket a liszthez adom és a robotgéppel összedolgoztatom, majd amikor már összeállt a tészta, akkor hozzáadom a vajat is és így is hagyom, hogy dolgozzon rajta a gép.

Ezután a tésztát lefedem, s meleg helyen hagyom, hogy legalább a duplájára keljen. Finoman lisztezett asztalra borítom a tésztát, majd óvatosan átgyúrom, s végezetül másfél ujjnyi vastagra nyújtom.

Pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát, majd sütőpapíros tepsire ültetem, s konyharuhával fedve hagyom pihenni, amíg a sütő 180 fokra fel nem fűti magát. Ekkor a pogácsák szélét olvasztott vajjal megkenem, tetejüket elhabart tojással kenem, s nagyjából negyed óra alatt készre sütöm.

Szabolcs változatában egy kisebb lekvárosüveg is fontos szerepet kapott, aminek az aljával finoman megnyomta a pihenő fánkokat, s a tartalmával pedig megtöltötte azokat.

pani

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.