Kakukkfüves pofapörkölt
A kánikulai két hét nem kedvezett a konyhai tevékenységemnek. Egész egyszerűen önvédelemből nem főztem, pontosabban csak olyan, rövid idő alatt előállítható fogásokat vetettem a Nők elé, amelyeknek az elkészítése max. fél-egy fokot emelt a konyhai poklon.
Aztán megérkezett a hűs idő ígérete és én boldogan loholtam a henteshez. Azt nem tudtam pontosan, hogy mit szeretnék, csak vágytam a főzésre, arra, hogy ne csak valami harapnivalót készítsek magunknak, hanem tisztességes étel kerüljön a vasárnapi asztalra. Lajos – aki régóta biztos pontja a piaci túráimnak – szerencsére remek ötlettel állt elő, vegyek marhapofát, aztán belátásom szerint készítsem el.
Kakukkfüves marhapofa, suffnudlival
2 kg marhapofa
3 közepes vöröshagyma
20 dkg füstölt csemegeszalonna
só
bors
1-2 tk szárított kakukkfű
4-5 tk pirospaprika
A szalonnát jól lehűtöm (így sokkal könnyebb vele dolgozni, nem mászik el), majd levágom a bőrét, s a szalonnát apróra kockázom. Egy nagyobb lábasban kisercegtetem a szalonnát, a hátramaradt zsír felét kikanalazom egy tálkába, a többire rádobom az apróra vágott hagymát és közepesnél valamivel kisebb lángon megdinsztelem.
Amikor már puha és kissé áttetsző a hagyma, akkor rádobom a harapásnyi darabokra vágott húst és kifehérítem. Ezután félrehúzom, pirospaprikával meghintem, átforgatom, majd egy teáskanál kakukkfüvet adok hozzá, mellérakom a szalonnabőrt, s felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedőt kerítek a lábasra, amelyet majdnem rá is illesztek (a majdnemről egy fakanál biztosít), majd közepes lángon hagyom, hogy főjön. Néha keverek rajta, ha netalántán elfőné a levét, akkor pótlom.
Amikor már majdnem kész a hús (már fut benne a villa, de még nem az igazi), akkor hozzáadom a másik teáskanál kakukkfüvet , majd visszaveszem a lángot egészen kicsire és nekiállok a suffnudli elkészítésének.
Suffnudli
1 kg sárga krumpli
2 tk zsír
1 nagyobb tojás
25-30 dkg finomliszt
csipetnyi só
A krumplit megpucolja a férjem, felkockázza, majd enyhén sós vízben megfőzöm. A megfőtt krumplit szitába borítom, s hagyom, hogy a felesleges nedvesség gőz formájában távozzon. ezután egy nagyobb keverőtálba öntöm és krumplinyomóval pépesítem. A krumplihoz hozzáadom a lisztet, a tojást, a zsírt és a sót, majd tésztává gyúrom.
Egy lábasban vizet forralok, egy nagyobb serpenyőbe pedig a hátramaradt szalonnazsírból egy kanálnyit öntök, s felmelegítem. A tésztából a szokott nudliknál nagyobb darabokat sodrok és kifőzöm, majd a leszűrt nudlikat a sercegő, de nem túl forró olajba dobom, s addig sütögetem, amíg szépen meg nem pirulnak. A kész példányokat egy előmelegített tányérra teszem, s a sütő melegen tartó funkcióját igénybe véve melegen tartom, amíg a többiek is kifőnek és megpirulnak.
A nudlikat tányérra halmozom, majd a kész pörkölttel együtt tálalom.
Savanyúsággal és/vagy erős paprikával kiegészítve kínálom.