You are here: Home > Húúús > Boeuf bourguignon, avagy mit is kezdjünk egy kilónyi marhahússal

Boeuf bourguignon, avagy mit is kezdjünk egy kilónyi marhahússal

Már a film óta ért bennem az elhatározás, aztán valahogy mégsem jutottam el a megvalósításig…egészen szombat este 11-ig.

Szombaton – a remek időre való tekintettel, s mert szeretjük a kihívásokat – kora estig a  karácsonyi képeslapra emlékeztető Szentendrén töltöttük. Hazafele bevásároltunk, hogy a tervezett kolbász-töpörtyű-tarja melengető vacsoránkhoz legyen újhagyma és kenyér is. Aztán valahogy egy kilónyi marhahús is velünk jött.

A hétvégi gulyásleves után nem vágytam pörköltre, gondoltam most nekiveselkedem a burgundi marhának.

Így aztán a vacsora, a közös memorizás, fektetés, olvasás után, úgy 11 körül álltam neki a marharagunak.

Itt-ott módosítottam a neten kerengő recepteken, a számíze és a fellelhető alapanyagok függvényében.

Vörösboros marharagu

1 kg marhahús

1 nagyobb fej vöröshagyma

2 közepes sárgarépa

1-2 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

5 dl vörösbor (Villányi Merlot)

1 1/2 tk szárított kakukkfű

2 csipet só

frissen őrölt bors

2 ek finomliszt

1 darabka táblaszalonna

A darabka szalonnáról leválasztom a bőrt, és szalonnát apró kockákra metélem. Előkeresem az anyától elkunyerált régi méretes jénait, a platnira teszem és kisercegtetem a zsírt a szalonnából. A pörcöket félreteszem, és a zsírba megkapatom a kockára vágott húst. Eközben bekapcsolom a sütőt, nagyjából 200 fokra.

A kifehérített húst bestaubolom a liszttel, kicsit elkavarom, majd 10 percre a sütőbe dugom. Ezalatt olajon megpirítom az ujjnyi karikára metélt sárgarépát és a hagymakockákat.

10 perc után kikapom a sütőből a húst, hozzáadom a barnára sült zöldségeket, a fűszereket, sózom. A fokhagymákat késéllel elnyomom, ők is mennek a hús mellé. A szalonnapörcökkel is gazdagítom a dolgot, majd fél liternyi borral felöntöm, alufóliával lefedem, és a 160 fokra lágyított sütőmbe tolom. Úgy 3-4 órára.

Mivel elég későn álltam neki így másfél óra után már éreztem, hogy nem fogom kivárni a három órát. Ehelyett lekapcsoltam, majd reggel 9 körül újra felfűtöttem a sütőt.

Amíg készült a hús, addig kreáltam egy jó kis vajas-tejes krumplipürét mellé.

Finom volt.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.