Tökmagos, sajtos pogácsa
A Nők betegek. Pontosabban Anna belázasodott, köhög és Zsófi ez utóbbiban szolidarít. Én meg lassan úgy érzem magam, mint egy nővérke a lókórházban, mert bizony a férjem is összeszedett valamit. Így hirtelen háromgyerekes anyává léptem elő. Kívánságokat lesek, orvosokat hívok, kanalas gyógyszereket kanalazok a megfelelő torkokba, lázat mérek és finomságokkal próbálom a gyógyulást elősegíteni.
Millie receptjét a publikálás napján mentettem és felírtam az agyamba, hogy tökmagot kell vennem. Kedden bele is keveredett a kosaramba, így tegnap semmi akadálya nem volt, hogy megcsináljam a pogácsát. Hittem én. De aztán szembesültem vele, hogy se brynza, se tejszín…
Így aztán kissé módosult a recept.
Tökmagos, sajtos pogácsa
10 dkg reszelt füstölt trappista
10 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
4 ek olaj (nálam földimogyoró olaj volt épp)
1 tojás
11 g szárított élesztő
3 kk só
csipet cukor
tejföl
10 dkg tisztított tökmag
A kenyérsütőgép üstjébe kimérem a szárazanyagokat, a sajtot, ráütöm a tojást, hozzáadom az olajat, sózom, majd beindítom a masinát és annyi tejfölt adok hozzá, amennyit felvesz (és jó rugalmas tésztává válik).
Mikor megkelesztette/dagasztotta a masina a tésztámat, akkor apró szaggatóval nekiveselkedem és egy bő tepsinyi pogácsát gyártok. Sütőpapíros tepsire ültetem őket és hagyom még egy jó fél órát kelni. Utána elkevert tojással megkenem, majd a tepsit beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Szép színesre sütöm.






