Duna-parti hangulat a teraszon – Danubius Hotel Helia
A nyári kánikula szépen lecsapott a városra, és mi, a magunk módján ezt alaposan ki is élvezzük. Napközben jöhet a strand vagy a hűtött otthon kényelme, nyugalma és egy jó könyv társasága, este pedig irány a város, a lenyugvó nap fénye mellett, a kellemesen meleg, de már közel sem forró városban sétálva, teraszokon vacsorázva, koktélozgatva folyhat a szünidő, telhet a városi vakáció.
Edömér barátnőmmel szeretünk minőségi időt tölteni együtt, aminek része, hogy a szezonnak és a hangulatunknak megfelelő éttermeket keresünk fel, ízeket kutatunk, koktélozunk, élvezzük egymás társaságát és a finom falatokat. A napokban, a melegre való tekintettel kifejezetten teraszra vágytunk és olyan, szezonális étlapra, amiről könnyed, nyárias fogásokat választhatunk. A Danubius Hotel Helia pár évvel ezelőtt már bebizonyította, hogy nagyon kellemes helyszíne lehet bármilyen ebédnek és vacsorának és most, hogy megnyílt a Duna partjára futó felújított terasza, nyári étlappal, foodtruck választékkal is várja a vendégeit.
A nyári lazaság, a szezonalitás, a slow living jól érezhető irányvonala az étlapoknak (amiből a szezonban kettő is akad), a foodtruck saját kínálatából igazán könnyen szemezgettünk is. Edömér a tépett hússal gazdagított burrito irányába indult, én nemes egyszerűséggel leragadtam a grillezett húsoknál, izgalmasnak ígérkezett a kínálat, engem már a grilltételek felsorolásával meggyőztek. Nem is csalatkoztam, az elém érkező, street food konyhákra jellemzően laza, de igényes tálalásban csirkemell, fokhagymás-mustáros karaj, rablóhús, grillkolbász került elém friss kevert salátával és sült csónak krumplival, amit némi burgerszósz tett teljessé és vonta el a húsokról a figyelmemet az első pár percben. Aztán ahogy kitunkoltam a megfelelő mennyiségű krumplival a kellő mennyiségű szószt, utána már élvezettel válogattam a széles kínálatban, miközben a nap finoman lehanyatlott a budai hegyek mögött.
Edömér számára is hasonlóan izgalmas tálalásban érkezett a tépett hússal gazdagított, babos, fűszeres burrito. A félbe vágva tálalt burritót almapaprika és csónak krumpli keretezte, mártogatóssal, frissen grillezett zöldségekkel, csírával kiegészítve tálalták.
Az étlapon sok a vegetáriánus fogás és a legkedveltebb magyar strandételt, a lángos is megtaláltuk, valamint a mediterrán konyha kedvenceit, mint a spanyol desszertek koronázatlan királynőjét, a csokoládészósszal kínált fahéjaschurrost.
A street food fogások mellé a nyári italok is dukáltak. A Helia kínálatában a legnagyobb kedvencek köszöntek vissza, a tartalmas és mutatós limonádék mellett Aperol Spritz, Negroni vagy épp Epres Frici Spritz, Mojito vagy Summer Margarita választható. Mellényúlni nem lehet.
A Helia nem csak a konyhája és az italai miatt remek választás, hanem a lokációja is külön plusz. A belvárosi legénybúcsús nyüzsgést elkerülve, árnyas fákkal övezve, nagyvárosi, de mégis vízközeli élményt nyújt, a Duna-part egy karnyújtásra van, az est fényeit zavartalanul szemlélhetjük, pénteken és szombaton DJ gondoskodik a megfelelő lounge zenéről, vacsora után pedig egy hosszú sétát is tehetünk, a nyáriasított rakpart széltében-hosszában.