You are here: Home > Édes élet, Tészta, de fő > Mandulás csavart

Mandulás csavart

A hétvége egyik fénypontja lehet, de már az adventi időszakban is megállja a helyét ez a viszonylag egyszerű, jó alapanyagokból készülő, látványos édes kis semmiség. Egy korábbi szombati felkelést mindenképp megér, hogy langyosan tépkedhetjük a reggeli közös kávézás közben.

Mandulás csavart

50 dkg finomliszt

0,5 dl tej

1,6 dl tejföl

5 dkg cukor

1 csomag száraz élesztő

2 evőkanál vaj

csipetnyi só

Töltelék:

10 dkg darált mandula

4 evőkanál baracklekvár

+

1 habart tojás

Egy nagyobb keverőtálba beleszitálom a lisztet (jót tesz neki, levegősebb lesz a tészta és netto fél perc plusz), majd hozzáadom a cukrot, az élesztőt és a csipetnyi sót. Az egészet átkeverem. A tejet meglangyosítom, csomómentesen hozzákeverem a tejfölhöz és a vajat is beleteszem,  majd a lisztes keverékhez adom és jól kezelhető, ruganyos tésztát gyúrok belőle.

A kapott tésztát a tálban hagyom, egy vastagabb szemeteszsákba húzom a tálat és meleg helyen hagyom kelni (a zsáknak köszönhetően a nedvesség nem illan el, a konyharuha sem szívja fel és pikk-pakk megkel a tészta).

Amíg kel a tészta a darált mandulát a lekvárral elkeverem. A tésztát finoman lisztezett felületre fektetem, elfelezem, majd elfelezem, majd a két felet harmadolom, és azokat  még egyszer elfelezem, így végül 12, nagyjából egyforma bucit kapok. 

A tésztagolyóbisokat kisujjnyi vastag körökké nyújtom, majd az egyiknek vékonyan megkenem a teljes felületét (kivéve a széleit) és egy másik körrel szépen betakarom, a széleket finoman összeillesztem, összenyomom, majd derelyevágóval beirdalom – ügyelve rá, hogy a széleken ne fusson végig a derelyevágó. Végül a tésztát felemelem, és gyors mozdulatokkal gömbbé csavarom (leírva komplikáltabbnak tűnik, mint valójában). A csavart csodákat sütőpapíros tepsire ültetem, majd habart tojással alaposan, de vékonyan lekenem és a 180 fokra előmelegített sütőben bő fél óra alatt aranyszínűre sütöm.

Rácsra téve hagyom langyosra hűlni, addig pont lefőnek az első kávék.

Csavart_v

 

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.