Mandulás csavart
A hétvége egyik fénypontja lehet, de már az adventi időszakban is megállja a helyét ez a viszonylag egyszerű, jó alapanyagokból készülő, látványos édes kis semmiség. Egy korábbi szombati felkelést mindenképp megér, hogy langyosan tépkedhetjük a reggeli közös kávézás közben.
Mandulás csavart
50 dkg finomliszt
0,5 dl tej
1,6 dl tejföl
5 dkg cukor
1 csomag száraz élesztő
2 evőkanál vaj
csipetnyi só
Töltelék:
10 dkg darált mandula
4 evőkanál baracklekvár
+
1 habart tojás
Egy nagyobb keverőtálba beleszitálom a lisztet (jót tesz neki, levegősebb lesz a tészta és netto fél perc plusz), majd hozzáadom a cukrot, az élesztőt és a csipetnyi sót. Az egészet átkeverem. A tejet meglangyosítom, csomómentesen hozzákeverem a tejfölhöz és a vajat is beleteszem, majd a lisztes keverékhez adom és jól kezelhető, ruganyos tésztát gyúrok belőle.
A kapott tésztát a tálban hagyom, egy vastagabb szemeteszsákba húzom a tálat és meleg helyen hagyom kelni (a zsáknak köszönhetően a nedvesség nem illan el, a konyharuha sem szívja fel és pikk-pakk megkel a tészta).
Amíg kel a tészta a darált mandulát a lekvárral elkeverem. A tésztát finoman lisztezett felületre fektetem, elfelezem, majd elfelezem, majd a két felet harmadolom, és azokat még egyszer elfelezem, így végül 12, nagyjából egyforma bucit kapok.
A tésztagolyóbisokat kisujjnyi vastag körökké nyújtom, majd az egyiknek vékonyan megkenem a teljes felületét (kivéve a széleit) és egy másik körrel szépen betakarom, a széleket finoman összeillesztem, összenyomom, majd derelyevágóval beirdalom – ügyelve rá, hogy a széleken ne fusson végig a derelyevágó. Végül a tésztát felemelem, és gyors mozdulatokkal gömbbé csavarom (leírva komplikáltabbnak tűnik, mint valójában). A csavart csodákat sütőpapíros tepsire ültetem, majd habart tojással alaposan, de vékonyan lekenem és a 180 fokra előmelegített sütőben bő fél óra alatt aranyszínűre sütöm.
Rácsra téve hagyom langyosra hűlni, addig pont lefőnek az első kávék.