You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Leo Bistro – elegancia és lazaság az Oroszlán jegyében

Leo Bistro – elegancia és lazaság az Oroszlán jegyében

Leoval már jó ideje szemeztünk, de amilyen az én formám, mire odajutottunk, pont befigyelt egy alapos hídrekonstrukció alapos térfeltúrással egybekötve. A randink azonban már egy ideje függőben volt és mivel a híd nem holnapra lesz kész, így nem volt érdemes halogatni.

Mint Leo bebizonyította: nem csak ezért.

Egy kellemes nyáresti vacsorára érkeztünk, helyet foglaltunk a nagy ablakok mentén. A hely hangulata megragadó, részletekben gazdag kidolgozás, mégsem burjánzik túl, a szín- és anyagválasztás pazar és igényes.

Ugyanez mondható el az étlapról is, az ügyesen felépített menüben minden helyt kapott, ami csak szükséges, a magyar vendégnek is kedves, a külföldi látogató számára is kellemes és emblematikus fogásokat tartogató választék megnyerő. Bár nem túl széles, azért a séf ajánlataival ügyesen gazdagított kínálat mindkettőnk számára tartogatott meglepetéseket és nagy kedvenceket.

Előételként bárány terrine-t kértem. A mozaikos, textúrákban gazdag terrine mellé fermentált zöldségeket és gombákat tálaltak, a tetején fleur du sel pihent pár kanálnyi mustár kíséretében, mellé mustáros almamártás került, amely szépen lazította az egyébként meglehetősen koncentrált ízeket és adta meg azt a lágyságot, amely végül az egész fogás fő jellemzőjévé vált. A friss kenyérrel kínált terrine egy munkás hétköznap nálam ebédszámba is mehetne. Az adagok mérete minden egyes fogásnál meglepett, nagyon tisztességes mennyiségek kerültek elénk.

leo5_v

Anna előétele egy citrusos pisztrángsaláta volt, amely nagyobb mennyiségű roppanós, vékonyra szelt édesköményen alapult, újkrumplival, retekkel keverve, könnyű vinaigrette mártással átforgatva. Egyszerűségében volt zseniális, szintén a hétköznapi női ebéd mennyiségét hozta előételként.

A főfogást nem az étlapról választottam, a személyzet javaslatát követve próbát tettem a séf ajánlatával és nem csalódtam. A konfitált mangalica tarja zseniálisan omlós volt, a rajta pihenő, parmezános-szarvasgombás spagettivel és a húst körülölelő szafttal (azzal a fajtával, amelyik a zsír alatt olyan finoman rezgősre köt) nem lehetett betelni. Elképesztő ízgazdagság jellemezte ezt a fogást is, amelyre még rátett egy lapáttal a mellé kínált bor.

leo4_v

Mindig, mindenütt leírom, elmondom: én vagyok a borszerető végfelhasználó, hozzáértésem egy óvodás, kisiskolás szintjén mozog, de tanulok, figyelem a saját ízlésemet, tapasztalatokat gyűjtök, és ez formál engem is, meg a borhoz való viszonyomat. Ennek a hosszú útnak is köszönhető, hogy Heimann pincészet Franciscus cuvée-je ilyen módon levett a lábamról. Ez a komplex bor tökéletes társa volt a markáns jegyekben gazdag fogásnak, nem ütöttek el egymástól, nem két különálló pályán mozogtak és nem is futották le a másikat. Mindkettőben annyi mozgalmasság, élet volt, hogy együtt is lehetett őket értékelni, szeretni.

leo3_v

Anna a megszokott úton haladt, a kritikusok által is gyakorta kért kacsamell felé mozdult el rutinból, amely az ő ízlésének megfelelően, könnyű, nektarinos, mogyorós nyári salátával körítve landolt előtte, vaníliás-uborkás limonádé kíséretében.
Bár az étlapon kinéztem magamnak egy kis madártejet, de a lehetőségeink végesek voltak, így megköszöntük a vendéglátás lent és megtekintettük a kilátást fent.

Ahogy az elején írtam, kifogtuk a lezárást-feltúrást, de igazából lényegtelenné vált onnantól kezdve, ahogy beléptünk a bisztróba. A belső tér, a részletek, az ételek, a hibátlan szerviz, minden a befelé való koncentrációt segített, és ha ki is tekintgettünk az estébe fordult Duna felé, csak azon mosolyogtunk, ahogy az asztalunk mellett elhaladók csodálják a tányérjainkat.

A tetőteraszon már sehol se volt a lezárás, a Gellérthegytől a Margitszigetig nyúló panorámában annyi csoda van, hogy egy térnyi feltúrás fel sem tűnik benne. Az est jótékonyan eltakarta, amit kell, a fények pedig gyöngysorként ölelték körül a teraszt, amelynek minden szegletében más és más látnivalót kínált a város.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.