Babka – csokis-mandulás kalács
Foszlós kalács, semmi felesleges töménység, csak illatos csokoládé és roppanós mandulaforgácsok. Ilyen az én babkám.
Csokoládés-mandulás babka
Tészta:
25 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
1,6 dl langyos tej
2 db tojás
1/2 db kezeletlen citrom héja
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
6 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
A liszteket egy keverőtálba kimérem. Hozzáadom a cukrokat, a citromhéjat, a sót és a kis kockákra vágott vajat. A tejet kimérem, langyosra melegítem, majd a tojásokat elhabarom benne és a friss élesztőt is belemorzsolom. A keveréket a liszthez adom és a tésztát géppel kidolgoztatom. Laza, könnyű, kicsit ragacsos végeredményt kapok. Fedem, meleg helyen hagyom kelni.
Amikor megkelt, akkor jól lisztezett felületre borítom, picit átmozgatom, de nem gyötröm agyon, majd kézzel kinyújtom. Így hagyom még kelni, közben gőz felett megolvasztom a csokit és a vajat, hozzáadom a cukrokat és egy csipetnyi sót, átkeverem, majd félrehúzom, picit hagyom visszakötni és a tésztára öntöm, azon elsimítom, mandulaforgáccsal megszórom.
Egy püspökkenyér formát papírral kibélelek.
A tésztát nem túl lazán, de nem is túl szorosan feltekerem, majd hosszába félbe vágom és a két felet egymással összetekerem, még a deszkán méretre igazítom, majd alányúlok és óvatosan a formába teszem.
180 fokos alsó-felső sütésre állított, előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Amikor elkészült, egy darabig a formában hagyom hűlni, majd abból kivéve, még papírral együtt rácsra teszem és csak akkor szeletelem, amikor már teljesen kihűlt.