You are here: Home > Könyvről, Tészta, de fő > Az olasz tészta ezernyi arca

Az olasz tészta ezernyi arca

Az olasz konyha mindig is közel áll a szívemhez és a gyomromhoz. A nyaralásaink során bérelt házakban, lakásokban már én is rendre igazi pasta-kat készítek, a helyben fellelhető alapanyagok és a hozzá passzoló borok mindig jó inspirációt adnak egy egyszerű, de nagyszerű tésztaételhez.

Bár a cucina povera, azaz a szegények konyhája nem a drága alapanyagairól és mérhetetlen furfangjairól híres, Gennaro új könyve tökéletesen példázza, hogy jó alapanyagokból, nagy odafigyeléssel, több száz éves kollektív tapasztalattal micsoda gazdag választék készíthető az olaszok elmaradhatatlan, minden nap asztalra kerülő fogásából.

A primi, azaz az elsőként kínált főétel még a legjobb vendégségekben, a legdrágább éttermekben, bulikon is biztosan terítékre kerül. Egyértelmű, hogy egykoron szomorú oka volt ennek a fogásnak, jól kellett lakatni a családot, viszonylag olcsón, hogy mire – esetleg – a húst is tálalják, már bőven legyen étel a bendőjükben, és ne tűnjön fel a szegényes választék vagy a kis mennyiség.

Idővel azonban a pasta egészen különleges utat járt be, ezernyi változatát gyúrták, formázták Itália-szerte, amelyek ma már az olasz gasztronómia lényegét alkotják. Kis hegyi falvakban, tengerparti városkákban születtek a hely jellegzetes tésztái, amelyeket hol faltáblákon hengergettek, vagy épp tűre fűzve formáztak.

A tészták formáját megszabta a betöltendő szerep, hogy mivel és hogyan kerül majd tányérra, hiszen ennek a fogásnak a lényege, hogy a szósz és a tészta tökéletes szimbiózist alkosson.

Gennaro könyvében többféle módon is beleveszhetünk ebbe a kiapadhatatlan gazdagságú témába. A bátortalanabbak először a már kész bolti tészták metamorfózisát követhetik végig, hogy miképpen válik egészen egyedi fogássá egy zacskó száraz tészta. A kíváncsibb, tésztagéppel is rendelkező olvasók számára külön fejezetben mutatja meg a mester, hogy mikét készíthetjük el a szószunkhoz legjobban illő tésztát, vagy a tésztánkhoz legjobban passzoló szószt, mártást, ragut.

A választék elképesztően gazdag, a rendkívül egyszerű tésztaételektől, a sok összetevős, csőben sült fogásokig megtalálni benne mindent, amit érdemes tudni az olasz tésztaételekről. Követhetjük szóról szóra (javaslom), illetve tekinthetünk rá inspirációként is, hogy bátran merjünk kísérletezni a hűtőben, kamrában lévő alapanyagokkal, hogy megtaláljuk azt a közös nevezőt, ami végül elvezet az igazi pastáig.

gennaro

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.