You are here: Home > Édes élet > Spárgás panna cotta, vaníliás eper raguval

Spárgás panna cotta, vaníliás eper raguval

A spárga jó választás lehet, ha a tavaszi desszertjeinkhez keresünk megfelelő alapanyagot. A spárgát tehetjük különféle krémekbe, amelyeket pohárkrémként vagy sütemények töltelékeként is felhasználhatunk. Nagyon jó partnere az eper, célszerű őket egy-egy desszertben összeboronálni őket.

Spárgából készülhet spárgás pite, spárga-millefeuille vagy épp spárgás panna cotta is. A spárga fagylaltnak is kitűnő. A spárgát desszertekben történő felhasználása esetén is nyugodtan társíthatjuk különféle fűszerekkel is, a krémekbe kerülhet egy kevés tárkony, citromfű, menta, vagy épp egy kevés vanília, frissen reszelt citromhéj.

IMG_6275_v

Spárgás panna cotta, vaníliás eper raguval

Elkészítése: könnyű

4 személy részére

Elkészítés időtartama:1/2 óra előkészítés, 1 ½ óra hűtés

Hozzávalók:

40 dkg friss zöld spárga

3 dl minimum 30%-os habtejszín

5 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű más természetes édesítőszer

¼ rúd vanília vagy 1 tk őrölt vanília

1 dkg porzselatin

Eperragu:

25 dkg eper

6 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű más természetes édesítőszer

2 dl víz

1 mk őrölt vanília

A friss zöld spárga fás végeit levágom, majd a spárgasípokat langyos folyó víz alatt leöblítem és két-három centis darabokra vágom. A habtejszínt egy közepes lábasba vagy nagyobb forralóba öntöm. A cukor felét és az őrölt vaníliát a habtejszínhez adom, majd a spárgadarabokat is az edénybe engedem. A habtejszínben – közepes lángon, gyakori kevergetés mellett – puhára főzöm a spárgát. Miután megfőtt a zöldség, a tejszínnel együtt – botmixer segítségével – elkrémesítem. A maradék cukorhoz hozzáadom a zselatint, majd elkeverem. A spárgakrémet lehúzom a tűzről, hozzáadom a zselatinnal kevert cukrot és addig keverem, amíg majdnem kihűl.

A már langyos krémet poharakba vagy kisebb tálakba kanalazom, majd a spárgás krémmel teli edényeket néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe teszem. Amíg megdermed a krém, addig elkészítem az eperragut.

Az epret folyó víz alatt alaposan megmosom, majd kicsumázom és apró, nagyjából egyforma kockákra vágom. Egy forralóba beleöntöm a sziruphoz szükséges vizet, hozzáadom a cukrot, majd közepesnél valamivel nagyobb lángon főzni kezdem a szirupot. Addig főzöm, amíg a folyadék a kezdeti mennyiség harmadára redukálódik, s érezhetően besűrűsödik. A sűrű cukorszirupba beleöntöm a felkockázott epret, meghintem az őrölt vaníliával és kis lángon, gyakori kevergetés mellett néhány percet főzöm.

A kész eperragut félre húzom, langyosra hűtöm. A megdermedt spárgás panna cottát, tálalás előtt a kihűlt eperraguval koronázom.

(A recepet eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, idén áprilisban.)

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.