Curry
Akik régebb óta olvassák a blogot, talán már észrevették, régi és nagy szerelem fűz az indiai konyhához. A férjemmel való kapcsolatunk kezdete óta rendszeres vendégei vagyunk a budapesti indiai éttermeknek, sőt az indiai konyha szépen lassan a mi konyhánkba is beszivárgott, megfertőzve a gyerekeinket és a barátainkat is.
Az indiait kínáló budapesti éttermek közül jó szívvel tudom ajánlani a Maharaját, ami mind Pesten, mind Budán fellelhető, az Arany tízzel szemközti Kashmirt, valamint a Westendben megbújó Kohinoort, ami javarészt inkább pakisztáni, de igen jól főznek.
Külföldi tapasztalatunk eddig nem sok volt, de az az egy meggyőzőre sikeredett. Néhány éve, londoni látogatásunk során az East End szélén, a már fehérember által nem lakott Upton Park elnevezésű londoni városrészben ettünk igen autentikus indiait. Ami már csak a városrész lakossága miatt is az volt, hiszen nem chicken tikka masalara éhes angolokkal volt tele a környék, hanem a lekoszlott viktoriánus házak mindegyikében indiai és pakisztáni családok élték mindennapjaikat. Ennek megfelelően csodálatos és olcsó vacsoránk volt.
De mi is az a curry? Mi van benne? Honnan ered? Mire használható? A válaszokat megtalálhatjátok az alábbi cikkben.