You are here: Home > Vegasztro > Csicseriborsós, mazsolás kuszkusz

Csicseriborsós, mazsolás kuszkusz

Az őszi levertség időszakában, amikor kint párállik, mászik, folyik és semmi, de semmi nem látszik a legszebb évszakból, akkor a konyhában megteremhetjük azokat a markáns ízeket és színeket, amelyeket a köd és az eső elvesznek tőlünk.

A kuszkusz régi jó barátom, mindig ott vagyunk egymásnak, pontosabban ő nekem, ha épp úgy kap el az éhség, hogy semmi melegíthetőt nem találok a hűtőben. Ilyenkor jönnek a különféle fűszerezésű kuszkuszsaláták vagy a desszertre hangol kuszkuszos morzsák. Épp mihez fűlik a fogam.

A kuszkusz azonban nem csak ilyen esetekben zseniális, akkor is a legjobb oldalát mutatja, ha csak köretként szerepel az étlapon. Mint a csicseris-mazsolás ragu esetében.

IMG_5012_v

 

Csicseriborsós, mazsolás kuszkusz

4 közepes paradicsom

2 nagyobb sárgarépa

1 fej lila hagyma

40 dkg-os konzerv csicseriborsó

10 dkg mazsola

frissen őrölt fekete bors

2-3 tk arab fűszerkeverék (ras el hanout)

1/2 citrom leve

Kuszkusz:

4 ek kuszkusz

2 dkg vaj

víz

A hagymát kevés olíva olajon megdinsztelem. Amíg üvegesedik, addig meghámozom a sárgarépát, vastagabb karikákra szelem, a paradicsomokat felkockázom, előkészítem a mazsolát és kinyitom a csicseri konzervet, szűrőbe öntöm, átmosom. Amikor már jó a hagyma, akkor rádobom az összes zöldséget és a mazsolát is, a fűszerkeverékemmel meghintem, s annyi vizet adok hozzá, ami épp ellepi.

Közepes lángon, félig fedve nagyjából fél óra alatt megfőzöm. Akkor jó, amikor már fut a villa a répában, de annak még van tartása. A ételt finoman sózom, friss borsot tekerek rá, valamit egy fél citrom levét. Elkeverem, félrehúzom, fedem, s elkészítem a kuszkuszt.

A kuszkuszt egy tálba öntöm, picit sózom, a közepébe biggyesztem a kanálnyi vajat, majd lobogó vízzel felöntöm, úgy, hogy épp egy kisujjnyival ellepje. Gyorsan lezárom az edényt, s 4-5 percet hagyom a kuszkuszt teljes magányában.

Ezután átkavarom, hogy a vaj és a só is mindenhova jusson, majd a tányérokra szedem és tisztes mennyiségű raguval kínálom.

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.