You are here: Home > Édes élet, Nem folyékony, de kenyér > Briós vekni

Briós vekni

A gazdag, tartalmas, édeskés lágy francia kenyér tökéletes választás lehet a lusta, nyári reggelekre. Kevéske vaj, friss eperlekvár, gőzölgő kávé és két-három szeletnyi briós. Hogy tökéletesen induljon a szünidő.

Briós eddig is többször készült már a konyhámban, ám ez a változat kevesebb munkával jár, könnyebb és egyszerűbb elkészíteni, de ez a végeredményen egyáltalán nem látszik, sőt!

IMG_4324_v

Briós vekni

40 dkg BL 80-as kenyérliszt

7 g szárított élesztő

5 g só

4 dkg cukor

0,9 dl meleg tej

10 dkg puha vaj

4 nagyobb tojás (L-es)

+ 1 tojás és 2 ek tej a tészta lekenéséhez

A tojásokat a Philips robotgép üstjébe felütöm, a habverő fejet a gépre illesztem és  – nem túl magas fordulatszámon – felhabosítom. Ezután az üstöt mérlegre teszem és belemérem a lisztet, a szárított élesztőt, a apróbb darabokra vágott vajat, a megmelegített tejet, a cukrot és a sót. A habverő helyét átadom a tésztakarnak és 2-es, 3-as fokozaton nagyjából 10 percig dolgozom a tésztán.

A kidolgozott tésztát az üstben hagyom, az üstöt egy nagyobb nejlonba húzom, s nagyjából másfél, két órát hagyom, hogy szobahőmérsékleten keljen a tészta.

A kész tésztát finoman lisztezett felületre borítom. A lágy, de jó konzisztenciájú tésztával könnyű dolgozni. Nem kell belőle minden szuszt kiszorítani, inkább csak lágyan, óvatosan formálni. A deszkán lévő tésztát késsel vagy habkártyával megfelezem. A felet késsel ellapítom, az ujjaimat finoman belenyomkodom a tésztába, majd hosszúkás, szélesebb övvé formálom. Ezt feltekerem, az így kapott buci végeit szépen a vekni alá hajtom és sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire ültetem.

A másik veknit is megformálom. A veknikre egy-egy kisebb nejlont borítok és bő fél órát hagyom kelni. Amíg kel, addig bekapcsolom a sütőt, 200 fokra melegítem, s egy tojás sárgáját elhabarok kevéske tejjel.

A megkelt vekniket a tejes tojással alaposan megkenem (erre a legjobb egy szilikon ecset), majd a sütőbe teszem. 10 perc után mérséklem a hőfokot, 180 fokon sütöm tovább a vekniket még 30 percig.

Rácsra téve hagyom, hogy legalább langyosra hűljön, mielőtt megszegem.

Briós

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.