Paradicsomos-túrós quiche
Túró…hmmm…mennyi, de mennyi
minden eszembe jutott. Nem is egészen véletlen volt az, ahogy az
elmúlt hetekben gyakrabban keveredett a bevásárlókosaramba
fél-fél kg túró. Lányoknak tetszett a kísérletezgetés, a
férjem kissé szomorúan vette tudomásul, hogy húshagyó napok
jönnek. Nekem meg nagyon jól esett játszani ezzel a matériával.
Erősen vonzott a lehetőség, hogy
édességgel induljak a VKF-en, de aztán rájöttem, hogy se a habok, se a túrótorta variánsok nem hoznak különösebben lázba, viszont
az utóbbi időben rájöttem, hogy az omlós tészták igen komoly
helyet bérelnek a szívemben. Így sósra fogtam az iramot, az
alaphangot megütöttem egy omlós tésztával, főtémának jött a
túró, majd koronaként a sült paradicsomszemek.
Kivétel nélkül nyert nálunk.
Paradicsomos-túrós quiche
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
2 ek víz
csipet só
1 tojás sárgája
50 dkg félzsíros túró
10 dkg zabpehely
4 egész tojás
bazsalikom
só
pici őrölt bors
1 dl főzőtejszín
50 dkg koktélparadicsom
A lisztbe csipetnyi sót hintek, hideg vajat darabolok bele, összemorzsolom. Vízzel, tojássárgájával tésztává gyúrom, majd az egészet a hűtőbe teszem, úgy egy órácskára.
A túrót kicsit villával megtöröm, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a zabpelyhet, sózom, borsozom, maréknyi bazsalikomot hintek bele, majd egy kis tejszínt öntök hozzá és jól összekeverem.
A tésztát lisztes deszkán nyújtom, pitetálba fektetem, belekanalazom a túrót, majd a paradicsomokkal alaposan megpakolom.
190 fokos, előmelegített sütőbe teszem és nagyjából 50 percig sütöm.