You are here: Home > Könyvről > Café Museum

Café Museum

Múlt héten igazi meglepetésben volt részem. Egy olyan könyvbemutatón jártam, ahol a hallgatóság – klasszikus zsargonnal élve – jóformán a csilláról lógott. Ez azért volt igazán meglepő számomra,  mert nem holmi divatos – nálunk már korábban is nagy sikert aratott – író könyvbemutatójáról volt szó, hanem egy lengyel gasztronómiai újságíróról, Robert Makłowiczról és a napokban megjelent gasztronómiával alaposan átitatott könyvéről.

Valamiért úgy gondoltam, hogy ez a könyv és a szerzője főleg a gasztronómiával eljegyzett, viszonylag szűk réteg számára tűnik majd izgalmasnak. A szűk réteg helyett azonban földön ülő emberekbe, lelkes lengyelekbe és persze gasztroőrültekbe botlottam a Centrál kávézó emeletén, ahol nem maradt már egy talpalatnyi hely sem.

A meglepően nagy érdeklődést magáénak tudható könyv nagyon kellemes olvasmány, mert Makłowicz nem a saját szakmájának berkeiben élőkhöz szól, hanem jóízűen adomázik, mint egy kötetlen baráti vacsorán. Ennek a vacsorának a hangulatát közvetlen stílusával és történeteinek tartalmával teremti meg. Az önéletrajzi hangulat mögött azonban a mi közös Európánk múltja és jelene húzódik, s a sok mosolyogtató adoma valós élethelyzetekről szól.

Az irigylésre méltó gyomorral és legendás lengyel alkoholtűrő-képességgel bíró Makłowicz a lapokon végigeszi a volt Monarchiát, elmerengve az ételek eredetén, a Monarchia olvasztótégelyében létrejött új fogások mibenlétén. Rajong a jóféle, házi eredetű ételekért és italokért, valamint folyvást emlékeztet minket, hogy az unióval visszakapott egységünk mennyire más, mint az ami a császárság idejében jellemezte a Monarchiát.

Azoknak ajánlom a könyvet, akik egy könnyed, de tartalmas olvasmányra vágynak, s még inkább azoknak, akik gyakorta utazgatnak a környező országokba, mert Makłowicz rengeteg tippel és ötlettel is szolgál, hogy egyes tájegységeken, bizonyos népek lakta vidékeken mit és hol együnk.

Smacznego!

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.