You are here: Home > Édes élet > Epres kosárkák, epres galette

Epres kosárkák, epres galette

A galette nagy ajándéka a franciáknak, a minőségi igényes piték gyors változata, amelyet nem csak egy hatalmas korongként készíthetünk el, hanem könnyűszerrel személyre is szabhatunk. Most egy ilyen, egyszemélyes pite receptet mutatok, amelybe az eper mellett vagy helyett nyugodtan kerülhet bármilyen más idénygyümölcs (bogyósok vagy épp barack, nektarin, alma, körte, szilva).

Epres galette

Tészta:

30 dkg finomliszt

2 dkg porcukor

10 dkg tejföl

csipetnyi só

8 dkg hideg vaj

Töltelék:

50 dkg friss eper

25 dkg natúr krémsajt

10 dkg porcukor

½ db kezeletlen citrom héja

2 db tojás

15 dkg félzsíros túró

A lisztet egy közepes keverőtálba kimérem, majd belekeverem a cukrot és a sót, hozzáadom az apróbb kockára vágott vajat és finom mozdulatokkal elmorzsolom a liszttel. A kész morzsához hozzáadom a tejfölt és azzal rugalmas, jó állagú tésztává gyúrom. A kész tésztát alufóliába csomagolom és legalább egy 20 percre a hűtőbe teszem.

A töltelékhez a túrót alaposan áttöröm (szitán, vagy villával, de tényleg alaposan), hozzáadom a krémsajtot, belekeverem a porcukrot, az elhabart tojásokat, ízesítem a citrom héjával. Az epreket szitába teszem, folyó víz alatt alaposan megmosom, lecsepegtetem, kicsumázom, és vékony szeletekre metélem.

A tésztát nyolc egyforma részre szedem. Finoman lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, a köröket két, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, majd a krémet a nyolc körön elosztom, úgy, hogy a szélüket két ujjnyi szakaszon szabadon hagyom. A krémre epret teszek, majd a tészta szélét egy irányba haladva elkezdem ráhajtani a töltelékre úgy, hogy szabályos közönként aláhajtok belőle egy keveset.

Ha szeretném, akkor a tészta szélét habart tojással lekenem, majd barna cukorral megszórom és utána a tepsiket a 180 fokos, légkeverésre állított sütőbe tolom és addig sütöm, amíg a tészta széle aranybarnává nem válik.

epreskosarkak_v

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.